A murit Ștefan Birtalan, sălăjeanul care a uimit lumea handbalului

Din păcate, fostul mare handbalist născut în Sălaj, Ștefan Birtalan, a murit azi dimineață la un spital din București, potrivit unor foști componenți din „Generația de Aur” a handbalului românesc. Fostul mare sportiv era grav bolnav. Descoperit de profesorul de sport Budu Virgil, pe vremea când era elev la liceul din Jibou, Ștefan Birtalan avea să devină peste ani unul dintre cei mai mari handbaliști ai României și ai lumii. S-a născut în Zalău, în toamna anului 1948, iar conform arhivei Cotidianului Magazin Sălăjean, cu toate că multă lume l-a…

Mai mult...

Premii speciale la Olimpiada Interdisciplinară „Cultură și spiritualitate Românească”

În perioada 22-26 mai, la Baia Mare a avut loc etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate” pentru limba și literatura română și religie, la clasele IX-XII. Lotul județului Sălaj a fost alcătuit din șapte elevi, iar cinci dintre aceștia au obținut premii speciale: Cerghizan Victor-Nicola, clasa a IX-a, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, având ca profesori îndrumători pe Duma Sanda la limba și literatura română și Bulgărean Lucia la religie; Opriș Angelina, clasa a X-a, de la Colegiul Național „Silvania” Zalău, având ca profesori îndrumători…

Mai mult...

Oficiul Fitosanitar Sălaj: Tratamente la culturile de cartofi

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: PHYTOPHTHORA INFESTANS (mană), LEPTINOTARSA DECEMLINEATA (Gen I, gândacul din Colorado). PHYTOPHTHORA INFESTANS (mană) – ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliul de rezistență din tuberculii infectați, care constitue sursă primară de infecție. Boală se poate transmite și prin miceliul din resturile de plante bolnave care uneori poate rezistă peste iarnă. Din tuberculii mânați apar lăstari necrozati la locul prinderii lor de tuberculi, iar pe lăstari apar primele frunzulițe cu foliolele pătate. Pe acestea apar zoosporangii care în condiții de umiditate…

Mai mult...

Întâlnire la 60 de ani de la absolvirea liceului, la Zalău

Promoția 1964 a Colegiului Național Silvania s-a întâlnit în data de 25 mai, la Zalău. Sâmbătă, la ora 11, absolvenții promoției 1964 au fost prezenți la ora de dirigenție alături de profesorul Rudolf  Wilhelm  Müller. Profesorul a preluat în anul 1960 catedra de la Zalău, iar în anul 1964 a avut loc absolvirea celor care s-au adunat sâmbătă pentru a celebra 60 de ani de la absolvire. La acea vreme, Colegiul Național Silvania purta numele „Școala Medie” și era singurul liceu din localitatea Zalău. De la stânga la dreapta, în…

Mai mult...

Atmosferă incendiară la prima gală de box profesionist din Zalău

Aproximativ 1500 de persoane au fost prezente vineri seara în Sala Sporturilor „Gheorghe Tadici” din Zalău, pentru a urmări prima gală de box profesionist organizată în Sălaj. Evenimentul a cuprins 10 meciuri, şapte pentru palmares şi trei pentru centuri, fiind pusă în joc o centură  internaţională UBF şi două centuri internaţionale IBF. O parte dintre meciuri au fost foarte atractive, cu sportivi ce au dat dovadă de o pregătire atât fizică, cât şi tehnică foarte bună, stârnind, în dese rânduri, aplauzele publicului. Un meci interesant a fost la categoria plus…

Mai mult...

Elev sălăjean, medaliat cu aur la Olimpiada de Tehnologia Informației

Sălajul este un județ mic, dar are tineri deosebit de talentați, iar dovezile sunt incontestabile. Un exemplu este Olimpiada de Tehnologia Informației – etapa națională,  care s-a desfășurat la Slobozia, în perioada 23 – 26 mai, 2024. Mihai Andrei Ciorbă, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei, a obținut medalia de aur, iar medalia de bronz a ajuns la Vicsai Biborka, clasa a X-a la Colegiul Național „Silvania” din Zalău. Lotul judetului Salaj a fost format din elevii: Dragoș-Cristian Breban – clasa a IX-a,…

Mai mult...

Soluții concrete pentru un mediu mai curat și o viață sănătoasă

Politicile de mediu sunt una dintre cele două mari priorități ale Uniunii Europene în momentul de față. Cu toții ne dorim un oraș mai curat, mai puțin poluat și care creează condiții de viață mai sănătoase copiilor noștri. La acest capitol, îmi propun atragerea de fonduri europene și eforturi bugetare locale în mai multe planuri: Realizarea a 100 de insule ecologice (ansambluri de containere) digitalizate și a unui centru de colectare prin aport voluntar, investiții încurajate și finanțate în prezent din PNRR, prin bani europeni • Trecerea de la două la patru fracții în…

Mai mult...

Statul (paralel) sunt Eu!

Cornel Codiţă „Cetăţene, suntem sub regimul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii: unul nu poate fi mai sus decât altul, nu permite Constituţia”. Nu permite… nu permite da’, iaca, s-a putut! Omul-instituţie, Coldea, şi cel care i-a servit fără de cusur drept scutier, Sancho-Dumbravă-Panza, au fost mai presus de orice. Atât de sus, încât de la înălţimea puterii pe care s-au căţărat au scuipat cu obidă şi dispreţ în moalele capului pe oricine a cârcotit împotriva lor şi a sistemului creat de ei, ori, mai rău, a îndrăznit să iasă din rând,…

Mai mult...

Traficanți de droguri trimiși la închisoare

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au depistat și reținut, vineri, 25 mai, un bărbat de 30 de ani și un tânăr de 24 de ani, ambii din municipiul Zalău, condamnați la închisoare. Tribunalul Sălaj a emis pe numele acestora câte un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnați la doi ani și patru luni, respectiv un an și șase luni de închisoare, în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de risc. De asemenea, vineri, 24 mai, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău…

Mai mult...

Un sfert de veac de comunitate – Cărturești în orașul tău

Experiență unică  Cititorii care vizitează Cărturești spun că e „un loc magic”, „un loc în care mă simt fericită”, „un loc perfect pentru cadouri”. Autentic și inovator, Cărturești definește conceptul de librărie de 24 ani. O vizită în orice spațiu Cărturești este o experiență în sine. Un refugiu de la agitația orașului, un spațiu primitor pentru întreaga comunitate, Cărturești aduce împreună oameni, cărți, muzică, filme, ceai și accesorii, cadouri deștepte și e gazdă pentru evenimente culturale. Cărturești este spiritul comunității Atmosfera din librărie te invită la explorat și descoperit. E…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 26 Mai

1928: la Biuşa se inaugurează Şcoala Primară de Stat S-a întâmplat în 26 mai 1917 – S-a născut scriitoarea Mariana Şora. 1916 – S-a născut scriitorul Vintilă Corbu. 1920 – S-a născut Peggy Lee (Norma Delores Egstrom), cântăreaţă, actriţă şi compozitoare americană. 1929 – S-a născut scriitorul Nicolae Holban. 1939 – S-a născut Jaki Liebezeit, baterist german. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Ss. apostoli Carp şi Alfeu dintre cei 70; Ss. mucenici Averchie şi Elena • Greco-catolic: Sf. Carp, apostol dintre cei 70 († secolul I) • Reformat: Gyongyver, Evelin • Romano-catolic: Sf. Filip Neri, preot

Mai mult...

„Fii avocat în școala ta!”, din nou în școlile sălăjene

Proiectul „Fii avocat în școala ta!” a fost reluat în județul Sălaj, acțiunea având un rol deosebit de important pentru tineri. Andreea Ciortea-Suciu se numără printre avocații care coordonează și susțin acest proiect bazat exclusiv pe voluntariat, o acțiune lăudabilă care s-a desfășurat zilele trecute. „A fost o întâlnire deosebit de reușită cu elevii de la Colegiul Național Silvania Zalău, moderată împreună cu alți colegi avocați, cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj și consilierul școlar al unității de învățământ. Au fost evidențiate și subliniate într-un cadru mai puțin formal,…

Mai mult...

Orchestra Ansamblului Profesionist „Porolissum”, la aniversarea Savei Negrean Brudașcu

În urmă cu două săptămâni, Orchestra Ansamblului Profesionist „Porolissum”, a Casei Municipale de Cultură Zalău, a filmat o ediție de colecție a emisiunii „Petrecere cu Cântec”, moderată de Iuliana Tudor. Această ediție extraordinară aduce un omagiu și serbează 50 de ani de activitate artistică a unui OM minunat, a unei cariere de excepție, ce și-a pus amprenta de-a lungul anilor în universul autentic al muzicii populare și al folclorului  românesc, doamna Sava Negreanu Brudașcu. Originară din Sălaj, din comuna Buciumi, Sava Negreanu Brudașcu a ales, la invitația Iulianei Tudor, să-și…

Mai mult...