luni, 13 mai 2024

Publicat la 5/13/2024 10:37:00 a.m. de

Măda și Pridon, felicitați de Federație pentru prestația de la Campionatul European

Juniorii Theodor Pridon și Miruna Măda, de la CSM Mediaș, au fost felicitați de Federația Română de ciclism pentru prestația din weekend, de la primul Campionat European de Mountain Bike organizat în țară. Pe circuitul din stațiunea turistică Cheile Grădiștei (județul Brașov), au avut loc întreceri la disciplinele – Cross Country Olimpic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) și Cross County Short Track (XCC) pentru categoriile Elite, U23 și Juniori.


 foto:facebook/FRCiclism/Traian Olinici Sports Photographer 

În proba de XCC, Miruna Măda a terminat pe 35, la 2 tururi în spatele campioanei, iar Theodor Pridon a încheiat tot pe 35, tot la 2 tururi distanță de învingător, medieșeanul fiind singurul român, din cei 4 participanți, care au trecut linia de sosire.

La XCO, Măda a terminat pe 45 din 51 de participante (-2 tururi), iar Pridon pe 59 din 78 de participanți (-2 tururi). Ambii au reușit curse bune, cu un ritm intens, în condițiile unui circuit extrem de solicitant, care a testat din plin limitele  participanților.
 
Rezultatele echipei naționale de juniori la proba de XCC:
 
Juniori Feminin
🔸Locul 23 - Iana Balteș - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Locul 34 (-1 tur) - Wendy Bunea - APedalForward
🔸Locul 35 (-2 tururi) - Miruna Măda - CSM Mediaș
 
Juniori Masculin:
🔸Locul 35 (-2 tururi) - Theodor Pridon - CSM Mediaș
🔸DNF (-3 tururi) - Horea Precup - Velocitas
🔸DNS - Dragos Stavar - SportGuru.ro
🔸Luca Bodareu - ACS Sport Guru în cadrul antrenamentelor oficiale a suferit o accidentare la genunchi, care îl va împiedica să ia startul la cursele din cadrul acestui Campionat European
 
Rezultatele echipei naționale de juniori la proba de XCO:
 
Juniori Feminin
🔸Locul 21 - Wendy Bunea - APedalForward
🔸Locul 34 (-1 tur) - Iana Balteș - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Locul 45 (-2 tururi) - Miruna Măda - CSM Mediaș
 
Juniori Masculin:
🔸Locul 49 - Horea Precup - Velocitas
🔸Locul 56 (-2 tururi) - Dragos Stavar - SportGuru.ro
🔸Locul 59 (-2 tururi) - Theodor Pridon - CSM Mediaș
 
U23 Masculin:
🔸Locul 46 (-1 tur) - Patrick Pescaru - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Locul 55 ( -3 tururi) - Alex Ilie - CS Dinamo Bucuresti
🔸Locul 59 (-3 tururi) - Eduard Kubat - Velocitas
🔸Locul 62 (-4 tururi) -Razvan Grec - Kronstadt Cycling
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/13/2024 09:40:00 a.m. de

Daniela Cîmpean: „Construim în județul Sibiu un turism durabil și formăm generațiile care se vor bucura de el” (CP)

 

Președinta liberală a Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cîmpean, afirmă că inițiativele viitoare din domeniul turismului trebuie să demonstreze responsabilitate, să depășească referirile  simple, rezumate doar la numărul de vizitatori.

foto: Drumeție pe Valea Hârtibaciuluiu, supranumită și „Valea Verde”/PNL Sibiu

„Consiliul Judetean Sibiu urmărește  deja prin toate programele sale dezvoltarea unui turism competitiv pe termen lung si mă bucur că am găsit autorități locale care gândesc la fel ca noi. Întreaga Europă este preocupată de acest aspect, iar Romania, la rândul său,  face asta prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, spune Cîmpean.

Exemplul edificator al strategiei Consiliului Judetean Sibiu  de dezvoltare a unui turism responsabil si durabil îl reprezintă și Programul „Anii Drumeției”.

foto:. Descoperind frumusețea Munților Făgăraș, prin „Anii Drumeției”/PNL Siviu

Pornit de la cei doi ani dedicați Eurorando, 2021 si 2022, programul Anii Drumeției a rămas un concept nu doar apreciat de turiști, ci și susținut permanent de Consiliul Judetean Sibiu,  care a refăcut nu mai puțin de 800 de kilometri de trasee montane în masivele Făgăraș, Cindrel și Lotru. Pe acestea au fost organizate până în prezent peste 520 de drumeții. Lună de lună,  turiștii sunt invitați să se alăture celor peste 11 mii de drumeți care au străbătut deja la pas potecile județului Sibiu.

De asemenea, peste 2.500 de elevi ajung în fiecare an pe potecile munților, unde învață despre faună, floră și protecția naturii, în cadrul „Aventurilor cu clasa” organizate, gratuit, de ghizii „Anii Drumeției”.

foto:Bulz ciobănesc la stânele din Cindrel / PNL Sibiu

Consiliul Județean Sibiu este si organizatorul Târgului de Ecoturism, un eveniment care promovează experiențele unice ale Sibiului și pune față în față producătorii locali și operatorii de ecoturism cu publicul larg.

„Îndemnul nostru „LIBER IN AER LIBER”  a devenit popular în rândul iubitorilor de mișcare, dar este și o chemare pentru cei tineri și foarte tineri, la timp de calitate. Construim în Sibiu turism durabil, dar formăm si generațiile care se vor bucura de el˝,  a mai adăugat Daniela Cîmpean.

foto:  Gala Ecoturismului, 2022 / PNL Sibiu

Modelul de bune practici din domeniul turismului prietenos cu natura a fost preluat și de alte administrații locale. Este și cazul colaborării dintre Consiliul Județean și comuna Sadu, acolo unde două proiecte se înscriu în sfera amintită: viitorul „Landscape Hotel” și refugiul Prejba.

foto:  Daniela Cîmpean și Valentin Ivan, la semnarea contractului pentru primul „Landscape Hotel” din România / PNL Sibiu

„Primăria Sadu și domnul primar Valentin Ivan se numără printre cei care au înțeles abordarea noastră și au acționat ca atare. Bunăoară, inițiativa unui investitor  privat, rezultată la scurt timp după înființarea la nivelul județului a SIBIU BUSINESS AGENCY, aceea de construire a unui nou concept de hotel, a găsit la Sadu sprijinul necesar˝, spune Cîmpean.

Practic, la Sadu,  printr-un parteneriat public – privat încheiat  în prezența președintei Daniela Cîmpean, între Primărie și S.C. INOVASSET S.R.L., se va construi un „landscape hotel” dotat cu unități de cazare motorizate, care se vor roti în jurul propriului ax, în funcție de poziția soarelui.

foto:  Detaliu arhitectural al investiției de pe Valea Sadului / PNL Sibiu

„Conceptul acestui hotel urmărește crearea unei experiențe unice pentru turiști în mijlocul naturii, dar cu tot confortul unei hotel de lux. Este un concept inovator care trezește simțurile prin sejururi experimentale și inspiraționale. Astfel de hoteluri există în America de Nord, Finlanda, Norvegia, Spania, Italia, iar acesta va fi primul în România˝, spune primarul Valentin Ivan.

Însă hotelul este mult mai mult decât atât: prin unitățile lui modulare, implică integrarea perfectă  în peisaj, dar  și un impact scăzut asupra mediului. Fiecare unitate este adaptată la teren, fundațiile sunt detașabile, se utilizează materiale locale cu o amprentă de carbon redusă, panouri solare și alte sisteme de producere a iluminatului și încălzirii, provenite din surse regenerabile.

foto:  Landscape Hotel – natură și confort / PNL Sibiu

În plus, un aport suplimentar al Primăriei Sadu la strategia Consiliului Județean Sibiu este terenul  pus la dispoziție pentru realizarea noului refugiu de pe Vârful Prejba.

„Munții Lotru oferă o listă consistentă  de trasee montane care pot fi frecventate de iubitorii de drumeții. În prezent însă, în zonă nu există niciun refugiu sau  cabană în care se pot adăposti turiștii în caz de vreme rea sau  de pericole. Singurul popas a fost Cabana Prejba care, din nefericire, este dezafectată. Prin urmare, viitorul refugiu montan care se va construi în imediata apropiere a fostei cabane, va deservi turiștilor în caz de urgență, dar și echipei de la Salvamont˝, explică Daniela Cîmpean.

Refugiul, care va fi construit de către Consiliul Județean Sibiu, va avea o suprafață de aproximativ 60 mp, împărțită în trei funcțiuni: zona de acces / spațiu comun (va cuprinde accesul cu depozitarea echipamentului și aria comună cu loc de luat masa), zona de dormit comună (cu priciuri – 12 locuri, amplasate pe două niveluri, cu rafturi și spații de depozitare) și zona Salvamont (cu priciuri –  6 locuri, cu acces controlat și depozitare pentru echipamentul special al salvamontiștilor și cu acces către căminul tehnic).

Valoarea estimată a investiției se ridică la aproximativ 1 milion lei.

 

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015.

Continuare
    Trimite prin e-mail

vineri, 10 mai 2024

Publicat la 5/10/2024 05:52:00 p.m. de

A VI-a ediție a Târgului Național de Ecoturism se va desfășura cu ocazia Nopții Muzeelor, în Muzeul Astra

 

Târgul Național de Ecoturism – ediția de primăvară va fi organizat în Muzeul Astra, între 17 și 19 mai, în zonă Târgului de Țară.


foto: Anii Drumeției

Ziua de vineri este despre gastronomie! Ne așteaptă specialități locale din mai multe colțuri ale țării din destinații certificate pentru ecoturism. Ne îmbie la vizita târgului o ciorbă bucovineană din Ciocănești, păstrăv afumat în brad și cașcavaluri montane din Țara Dornelor, cozonac proaspăt copt de la Nutts & Eggs Sibiu, pastramă de oaie și tocană de la Porumbacu, verdețuri și fructe de primăvară de la Grădina Verde din Șelimbăr, pâini unse cu pesto de pătrunjel, năut, ghimbir murat și piure de țelină de la Sibiu Food Hub. Totul acompaniat de o bere răcoritoare SB din Săliște.

Ziua de sâmbătă vine la pachet cu un alt eveniment de anvergură, Noaptea Muzeelor. Astfel, toți vizitatorii târgului beneficiază în data de 18 mai de intrare liberă, de un program prelungit, între 12.00-00.00 și de un concert inedit al trupei Subcarpați.

Duminică va fi o zi perfectă pentru activități în familie, ateliere de creație, experiențe în natură, activități sportive și momente de folclor împletite cu ateliere de învățat meșteșuguri tradiționale.

Peste 50 de producători din întreaga țară se vor afla la dispoziția iubitorilor de turism prietenos cu mediul înconjurător, dar și de tradițiile culinare ale producătorilor locali din diferite zone ale țării.

„Județul Sibiu a devenit deja o destinație recunoscută și preferată de cei care înțeleg și practică ecoturismul.  Avem șansa să locuim în unul  din cele mai frumoase  județe ale României, chiar „fotogenic” cum multă lume o spune, iar investițiile în infrastructura turistică și în programele educaționale pe care realizăm prin acest program dovedește că ne dorim un turism de calitate, prietenos cu  natura.  Celor care nu au ajuns încă pe potecile noastre le spun să vină să ne cunoască în casa noastră, în județul Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste”, a  declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Aflat în cel de-al 4-lea an de implementare, Programul „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Sibiu, a făcut posibilă reabilitarea a peste 800 de kilometri de trasee din munții Făgăraș, Cindrel și Lotru,  promovarea unui stil de viață activ, cu respect pentru natură, dar și recunoașterea în plan național a obiceiurilor și gastronomiei județului Sibiu.

Detalii privind oferta și programul Târgului de Ecoturism pot fi obținute accesând pagina de Facebook/AniiDrumeției sau www.aniidrumetiei.ro

Târgul de Ecoturism este un eveniment organizat în cadrul programului „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Descoperă mai multe pe www.aniidrumetiei.ro și app-ul Anii Drumeției, disponibil în App Store și Play Store.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/10/2024 03:07:00 p.m. de

120 de cupluri „de aur“ au fost aniversate la Mediaș

 

Cuplurile din Mediaș care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost premiate de primăria municipiului de pe Târnavă, transmit reprezentanții instituției.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

„Primăria Municipiului Mediaș a continuat premierea cuplurilor „de aur“ din Mediaș și satul aparținător Ighișul Nou.

Astfel, joi, 9 mai 2024, primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, a felicitat cele 120 de familii care au împlinit sau vor împlini 50 de ani de căsătorie în cursul anului 2024.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

Cei 240 de medieșeni au fost recompensați cu diplome de excelență, dar și cu premii în bani, în cadrul unei ceremonii care li s-a adresat exclusiv.

Acordarea premiilor și a diplomelor pentru această categorie a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Mediaș nr. 370/20.12.2023.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

„Am premiat cuplurile din municipiul Mediaș și din satul aparținător Ighișul Nou care au împlinit sau vor împlini 50 de ani de căsătorie în 2024. A fost o bucurie pentru mine să le urez sănătate și cât mai multe împliniri, alături de cei dragi.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

Le mulțumesc tuturor pentru exemplul pe care îl oferă întregii comunități.

Vă asigur că voi continua să susțin persoanele vârstnice din orașul nostru prin toate acțiunile pe care le voi întreprinde și voi promova în continuare activități care să li se adreseze în mod direct“, a transmis primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/10/2024 02:52:00 p.m. de

„Dialog între generații”, în această seară la Mediaș

 

Vineri, 10 mai 2024, se va desfășura la amfiteatrul de la Hanul Greweln din Mediaș concertul intitulat „Dialog între generații“.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

Evenimentul va începe la ora 18:00 și îi are ca protagoniști pe cântărețul medieșean Vasile Pădure și pe elevii Clubului Copiilor din Mediaș, secția canto – muzică ușoară, coordonați de către profesorul Claudiu Șimon.

Manifestarea este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș, iar intrarea este liberă.

Continuare
    Trimite prin e-mail

joi, 9 mai 2024

Publicat la 5/09/2024 05:56:00 p.m. de

Christine Thellmann, mesaj de Ziua Europei: „Este important să recunoaștem și să apreciem că România face parte din această Uniune Europeană“



Astăzi, de Ziua Europei, ne oprim să celebrăm drumul lung și anevoios pe care l-au parcurs generațiile precedente pentru a ne oferi nouă, tinerilor, oportunități și perspective mai mari. Uniunea Europeană nu s-a născut ușor. Sacrificiile și eforturile depuse de generațiile celor care au trecut prin două Războaie Mondiale au fost fundamentale pentru a crea acest proiect de pace, prosperitate și unitate.
Astăzi, noi, tinerii, suntem printre cei mai mari beneficiari ai acestei Uniuni. Avem acces la oportunități educaționale și profesionale pe întreg teritoriul european. Putem călători, studia și lucra în alte țări membre cu libertate și fără bariere.
Este important să recunoaștem și să apreciem că România face parte din această Uniune Europeană. Prin aderarea la UE, România a devenit parte a unei comunități de state care împărtășesc valorile democrației, ale drepturilor omului și statului de drept. Beneficiile sunt palpabile: acces la fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare, standarde mai ridicate în domeniul drepturilor și protecției consumatorului și o voce mai puternică pe scena internațională.
Doar în Județul Sibiu, prin fondurile de coeziune (programe operaționale 2014-2020) au fost derulate 317 proiecte. Valoarea totală a acestora a fost de 3 miliarde de lei. La acestea se pot adăuga și proiectele care traversează mai multe județe (autostrada A1, căi ferate etc.).
Amintesc faptul că doar prin POIM Mediașul a beneficiat de următoarele investiții:
- Reabilitare și modernizare corpuri de clădire la Spitalul municipal MEDIAȘ;
- Dezvoltarea infrastructurii de apă și ape uzate;
- Consolidarea capacității unităților sanitare în gestionarea crizei sanitare COVID-19 - Spitalul Municipal Mediaș;
- Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecţie medicală.

Astăzi, sărbătorind Ziua Europei, să ne gândim la valorile pe care le împărtășim și la solidaritatea care ne unește. Să fim recunoscători pentru moștenirea pe care ne-au lăsat-o cei care s-au sacrificat atât de mult pentru a construi acest proiect european. Să fim conștienți de rolul nostru în continuarea acestui drum și să lucrăm împreună pentru a construi o Europă mai puternică, mai unită și mai prosperă pentru toți.“, este mesajul transmis de deputatul Christine Thellmann.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 03:48:00 p.m. de

Competiție de tenis de câmp în municipiul Mediaș


Clubul Sportiv Școlar Mediaș, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș, organizează în perioada 11 – 14 mai 2024 turneul național de tenis de câmp „Cupa Teo“. Acest eveniment are loc sub egida Federației Române de Tenis și este structurat pe patru categorii de vârstă, feminin și masculin, pentru copiii de 10, 12, 14 și 16 ani.
Meciurile competiției vor începe în fiecare zi de la ora 9:00 și se vor desfășura la baza de tenis situată în municipiul Mediaș, pe strada Brateiului nr. 8 (fosta bază sportivă Dafora, actualul Enjoy IT Club), iar intrarea spectatorilor este gratuită.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 03:34:00 p.m. de

Comemorarea a 175 de ani de la moartea lui Stephan Ludwig Roth

Liceul Teoretic „Roth – Oberth“ a găzduit azi, 9 mai 2024, un eveniment de comemorare a 175 de ani de la moartea lui Stephan Ludwig Roth. 



În deschiderea manifestării, Gheorghe  Roman, primarul municipiului Mediaș, s-a adresat celor prezenți, iar istoricul Helmuth Knall a susținut o scurtă prezentare privind personalitatea lui Stephan Ludwig Roth. Evenimentul a mai cuprins o depunere de coroane, un moment de rugăciune susținut de preotul Wofgang Arvay, precum și recitarea în comun a trei strofe dintr-o piesă a lui Paul Meedt.
La finalul manifestării, participanții s-au deplasat la casa memorială „Stephan Ludwig Roth“, pe care au vizitat-o, asistând la o prezentare realizată de muzeograful Viorel Ștefu.
Organizatorii evenimentului au fost Primăria Municipiului Mediaș, Forumul Democrat al Germanilor din Mediaș, Liceul Teoretic Roth-Oberth Mediaș și Parohia Evanghelică C.A. Mediaș.
Doresc să mulțumesc Bisericii Evanghelice și conducerii Liceului Teoretic „Roth – Oberth“ pentru că împreună promovăm un proiect pe fonduri europene pentru modernizarea acestei clădiri istorice, un proiect extrem de ambițios, care va veni în sprijinul dascălilor, dar și elevilor. Vă mulțumesc pentru buna noastră înțelegere și nu pot decât să sper ca într-un timp relativ scurt să semnăm contractul și să începem lucrările. Voi continua și în perioada următoare, așa cum am făcut-o pe parcursul întregului mandat, să susțin activitățile culturale ale orașului, dar acest lucru îl putem face doar împreună“, a transmis 
Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș. 
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 01:46:00 p.m. de

Fabio Blaga, convocat la naționala U18!

Vești bune din fotbalul medieșean. Tânărul portar al echipei de liga a 3-a ACS Mediaș, Fabio Blaga, a fost convocat la acțiunea reprezentativei U18 a României, care se pregătește pentru o prestație cât mai bună la Campionatul European 2025.
 

Încă un jucător al Mediașului la loturile naționale. Este vorba de portarul echipei noastre, Fabio Blaga, care a fost convocat pentru acțiunea reprezentativei UNDER 18  a echipei naționale de fotbal a României.
De menționat faptul că anul viitor selecționata UNDER 18 va participa la Campionatul European, organizat în România.
Fabio Blaga, jucător născut în anul 2006, la Mediaș, care a evoluat în 25 de partide, fiind integralist chiar în primul an al sau la nivelul ligii a 3 a. În urmă evolutilor sale bune, acesta a trezit interesul unor cluburi importante de prim eșalon fotbalistic.
Mult succes, Fabio!“,a  transmis ACS Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 12:58:00 p.m. de

Daniela Cîmpean de Ziua Europei: „Nu trebuie doar să sărbătorim apartenența la valorile europene, ci să le practicăm zilnic˝ (CP)

 

Daniela Cîmpean, președinta liberală a Consiliului Județean Sibiu afirmă că beneficiile pe care le-a adus aderarea României la Uniunea Europeană sunt infinit mai multe decât accesul la fonduri și libera circulație și că cel mai important câștig este apartenența la o comunitate de valori. Însă această apartenență nu trebuie doar sărbătorită, ci și practicată zilnic.

foto: PNL Sibiu

„Ceea ce am realizat în județul Sibiu cu ajutorul fondurilor europene devine, de la an la an, tot mai greu de cuprins într-o enumerare. Ca să vă dau un exemplu, 72% din bugetul de investiții al acestui an este constituit din fondurile europene nerambursabile pe care Consiliul Județean Sibiu le-a obținut prin diverse programe. Cred că această simplificare este relevantă și că dezvăluie dimensiunea contribuției europene la toate eforturile noastre. Dar, dincolo de bani, dincolo de avantajele liberei circulații, apartenența la comunitatea marilor valori este câștigul cel mai important. Valori pe care nu trebuie doar să le sărbătorim, ci și  să le și practicăm zilnic˝, spune președinta Consiliului Județean Sibiu.

Daniela Cîmpean îi îndeamnă pe sibieni să aibă  pretenții serioase de la aleșii lor și de la funcționarii instituțiilor  statului, dar și să se implice în viața comunităților.

„Nu este suficient să  condamnăm declarativ  și eventual să constatăm dezinteresul sau lipsa de onestitate, ci trebuie să acționăm împotriva lor și să demonstrăm intoleranță totală față de cei care le practică”, spune Daniela Cîmpean.

Președinta Consiliului Județean Sibiu  afirmă că votul în general, dar și cel din 9 iunie, în special, spune despre alegători  cel puțin la fel de multe ca și despre cei aleși.

„Sibiul este un model de bun simt și decență în relațiile dintre oameni  și un exemplu de comunitate europeană. Decizia de a participa la vot, dar și opțiunea votului, vor putea demonstra din nou firescul european din viața sibienilor˝, afirmă Daniela Cîmpean.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 11:12:00 a.m. de

Miruna Măda și Theodor Pridon, gata de start la Campionatul European

Cresc emoțiile pentru doi dintre cei mai valoroși sportivi de la CSM Mediaș. Miruna Măda și Theodor Pridon se pregătesc să ia startul la Campionatul European de Mountain Bike 2024, competiție organizată în premieră în România, în stațiunea turistică Cheile Grădiștei, din județul Brașov. Întrecerea este programată în perioada 8-12 mai, la disciplinele – Cross Country Olimpic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) și Cross County Short Track (XCC) pentru categoriile Elite, U23 și Juniori.

 
Miruna Măda și Theodor Pridon fac parte din lotul național al României și vor intra în competiție sâmbătă, 11 mai, la categoria juniori. Mulțumim antrenorilor și părinților pentru eforturile lor inestimabile în sprijinul performanțelor noastre! Mulțumim domnului primar Gheorghe Roman pentru susținerea puternică și constantă pe care o oferă sportului medieșean.“, a transmis CSM Mediaș.
 
Întrecerea de la Cheile Grădiștei îi aduce la start pe cei mai puternici rideri din întreaga Europă, inclusiv pe Vlad Dascălu, care își va apăra titlul european la Cross Country Olimpic (XCO), dar și Ede Molnar, campion european la Cross Country Eliminator (XCE).
Competiția, care va fi transmisă live pe Eurosport în peste 20 de țări, presupune o mobilizare fără precedent în istoria evenimentelor cicliste din România, necesitând peste 200 de voluntari care să se asigure de bunul mers al competiției, a anunțat și Federația Română de ciclism.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 10:53:00 a.m. de

Delimitarea si numerotarea sectiilor de votare din orașul Dumbrăveni

 



Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 10:45:00 a.m. de

Christine Thellmann, coinițiatoarea unei legi pentru mamele minore

Deputatul liberal Christine Thellmann a anunțat, într-o postare pe pagina sa de socializare, supunerea la vot a unei noi legi la care este coinițiatoare. Și-a îndreptat atenția asupra mamelor minore, care vor fi recunoscute ca mame de către statul român, statul în urma căruia urmează să beneficieze direct de indemnizația de creștere a copilului, precum și de alte drepturi financiare.


Parlamentul a votat o inițiativă legislativă la care, alături de colega mea Mara Calista și alți deputați PNL, sunt coinițiatoare. Este vorba despre legea prin care mamele minore, între 16 și 18 ani, vor avea dreptul să primească indemnizația de creștere copil, precum și alte drepturi financiare care derivă din faptul că statul le recunoaște ca mame.
Până în acest moment, tații majori sau părinții minorului decideau în numele tinerei mame ce e bine pentru copil. De multe ori, indemnizația copilului mergea în contul tatălui care, în majoritatea cazurilor, nu folosea banii pentru creșterea copilului.
Problema mamelor minore există. Ea nu poate fi ignorată. Prin astfel de legi, încercăm să nu le pedepsim și mai mult pe tinerele mame care, de cele mai multe ori, provin din medii defavorizate și sunt marginalizate.
Dacă pot crește un copil, trebuie să aibă și resurse și dreptul de a se folosi de puținii bani care li se cuvin.“, a detaliat deputatul PNL Christine Thellmann.

Vot pentru finanțarea reabilitării termice a blocurilor

Tot în ultimele zile, deputatul liberal medieșean a contribuit la votarea unui alt proiect PNL prin care, pentru finanțarea reabilitării termice a blocurilor, se vor putea folosi mai mulți bani din fondurile europene nerambursabile și mai puțini din bugetele locale sau cele ale asociațiilor de proprietari. Mai exact, doar 5% din banii necesari reabilitării vor putea proveni din banii autorităților locale sau ai blocului, față de 40% anterior.

În cazul regiunilor mai puțin dezvoltate:

·        90% din fondurile europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul programelor, conform ratei de cofinanțare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor;

·        5% din alocații de la bugetul de stat în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul de stat față de contribuția prevăzută la punctul anterior;

·        5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/ sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/ sau din alte surse legal constituite;

În cazul regiunilor mai dezvoltate:

·        90% din fondurile europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat și din bugetele locale, în cazul regiunilor mai dezvoltate, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul programelor, conform ratei de cofinanțare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor;

·        5% din alocații de la bugetul de stat în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul de stat față de contribuția prevăzută la punctul anterior;

5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/ sau din alte surse legal constituite, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul local față de contribuția de la primul punct (cea de 90%), precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/ sau din alte surse legal constituite. 
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 10:35:00 a.m. de

Candidaturi definitive pentru Primăria Mediaș

Șapte candidați s-au înscris în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Mediaș, la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. 


Prima candidatură înregistrată la Biroul Electoral de Circumscripție numărul 2 Mediaș, a fost cea a lui Gheorghe Roman din partea Partidului Național Liberal. Acesta a depus totodată o listă cu 3.798 semnături de susținere. Mai aspiră la postul de primar Horațiu Potra din partea Partidului Patrioților, care a depus o listă cu 1.594 semnături de susținere. La fel și fostul senator USR, Claudiu Mureșan, care candidează de această dată din partea Partidului Social Democrat. Acesta a depus totodată o listă cu 1.167 semnături din partea susținătorilor. Al patrulea înscris a fost Vasile-Dănuț Muller din partea Alianței pentru Unirea Românilor, care a depus și o listă cu 553 semnături de susținere. Următoarea candidatură admisă a fost cea a Dreptei Unite. Flavius-Ioan Dordea a depus și o listă cu 740 semnături de susținere. Singurul candidat independent la alegerile locale din acest an, Tudor Dincă a depus și o listă cu 1.143 semnături de susținare. A șaptea și ultima candidatură înregistrată a fost cea a lui Petru-Paul Schneider din partea Partidului Ecologist Român. Acesta a depus o listă cu 646 semnături de susținere. 
Pentru Consiliul Local Mediaș au intrat în cursă 10 formațiuni politice și un candidat independent. Astfel, au fost înregistrate liste de candidați din partea Partidului Național Liberal, Partidului Patrioților, Partidului Social Democrat, Tudor Dincă, Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Forumului Democrat al Germanilor din România, Alianței pentru Unirea Românilor, Dreptei Unite, Partidul Oamenilor Tineri, Partidul Ecologist Român și S.O.S. România.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/09/2024 10:26:00 a.m. de

175 ani de la moartea lui Stephan Ludwig Roth

Azi, 9 mai, se sărbătoresc 175 ani de la moartea lui Stephan Ludwig Roth. Cu acest prilej, în fața liceului care poartă numele umanistului,  se va desfășura un eveniment comemorativ. 


Deschiderea manifestării este programată la ora 12:00 și va fi realizată de muzeograful Viorel Ștef. Va urma cuvântul Primarului Municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, iar apoi personalitatea lui Stephan Ludwig Roth va fi evocată de către profesorul Helmuth Knall. Evenimentul va cuprinde și depunerea de coroane de flori din partea organizatorilor, o rugăciune, dar și recitarea în comun a trei strofe din piesa lui Paul Meedt. Manifestarea se va încheia cu deplasare participanților la Casa Memorială Stephan Ludwig Roth și vizitarea acesteia. Evenimentul comemorativ este organizat de către Primăria Municipiului Mediaș, Forumul Democrat al Germanilor din Mediaș, Liceul Teoretic Roth-Oberth și Parohia Evanghelică C.A. Mediaș. 
Continuare
    Trimite prin e-mail