Calendar istoric al judeţului Sălaj – 15 Mai

1847: se naşte, la Răstolţu Mare, Ioniţă Scipione Bădescu – ziarist, scriitor, director al ziarului „Noul curier român” S-a întâmplat în 15 mai 1718 – A fost patentată prima mitralieră din lume de către James Puckle, un avocat din Londra. 1756 – Începe războiul de şapte ani când Anglia declară război Franţei. 1838 – S-a născut Nicolae Grigorescu, pictor român (d.21.07.1907). 1845 – S-a născut Ilia Mecinikov, biolog rus, laureat al Premiului Nobel. 1848 – S-a născut Victor Vasnetov, pictor rus. 1861 – S-a înfiinţat, la Bucureşti, prima şcoală românească de medicină veterinară. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Cuv. Pahomie cel Mare; Sf.…

Mai mult...

Un nou număr al revistei „Hepehupa”

A apărut numărul 1 din acest an al revistei de cultură în limba maghiară „Hepehupa”. Numărul este deschis de redactorul-șef Vicsai Zsolt, care prezintă o retrospectivă a principalelor evenimente culturale din anul 2023. În revistă sunt publicate versuri de Bánfi Veronika, Robert Șerban, Saád Anna, Veres Piroska,  Györfi-Deák Erzsébet, Czilli Aranka, Besenyődi Judit, Para Olga, Antal András,  Szilágyi Ferenc Hubart, iar proza scurtă de Szabó Róbert Csaba, Kovács-Széles Andrea și Vicsai Bíborka. Profesorul László László scrie despre „ok.ds”, o nouă carte a scriitorului și jurnalistului Daniel Săuca, și traduce, în…

Mai mult...

Preotul Adrian Crăciunaș, îngrijitorul de orfani

Sunt mulți preoți dăruiți, dedicați, oameni implicați în nenumărate proiecte educaționale, de sprijin acolo unde este nevoie. Unul dintre ei este Adrian Crăciunaș, preot ortodox în localitatea Fetindia. L-am cunoscut mai bine în cadrul misiunilor organizate de Jandarmeria Sălaj, misiuni nobile, acțiuni concepute să ajute oameni aflați în suferință trupească sau sufletească. Înainte de sărbători, jandarmii sălăjeni au organizat o nouă misiune de acest fel. Zeci de pachete cu mâncare urmau să ajungă la sălăjeni necăjiți, bolnavi, singuri, în vârstă, la copii cu mari probleme de sănătate. Jandarmii au găsit…

Mai mult...

Dublă lansare de carte dedicată lui Corneliu Coposu la Bobota

A apărut la Editura „Caiete Sălăjene”, cu ajutorul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, următoarele volume: „Din cele trecute vremi. Jurnalist la Cluj (1935-1938)”, ediția a doua, revizuită, de Corneliu Coposu și „Monografia familiei Coposu. Între istorie și memorie”, ediția a doua, revizuită și adăugită de Marin Pop. Apărut în colecția „Restituiri”, volumul a fost întocmit și îngrijit de către cercetătorul științific Marin Pop, care, de asemenea, semnează și studiul introductiv. „Prezentul volum continuă munca deosebită a reputatului istoric clujean Mircea Popa, care…

Mai mult...

Se prelungește sesiunea de admitere în școlile de poliție

Perioada de înscriere a tuturor candidaților la sesiunea de admitere în cele două unități de învățământ postliceal ale Poliției Române a fost prelungită cu două zile, până în data de 16 mai. Cererile tip de înscriere și consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat, se semnează și apoi se transmit în format electronic la adresa de email a unității de recrutare, în perioada 24.04-16.05, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. În ceea ce privește dosarul de recrutare, candidații…

Mai mult...

Dansatorii Ansamblului „Meseșul”, în studiourile Televiziunii Române

Dansatorii Ansamblului „Meseșul” și „Veteranii Meseșului”, parte a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, au fost prezenți, zilele trecute, în studiourile TVR, împreună cu Sava Negrean Brudașcu, Iuliana Tudor, Matilda Pascal Cojocărița, Gelu Voicu, Marius Ciprian Pop, Ionuț Dârjan și Andrei Haneș. Artiștii sălăjeni au fost invitați la București, în studioul Televiziunii Române, pentru realizarea emisiunii „Petrecere cu cântec”, ce va putea fi vizionată nu peste mult timp.

Mai mult...

La Zalău, ediție de criză a Nopții Europene a Muzeelor

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Sălaj, îi invită pe sălăjeni la Noaptea Europeană a Muzeelor 2024 – o ediție de criză. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 19 – 23. „Dacă în edițiile precedente am încercat mereu să creștem, să vă propunem activități creative care să aducă împreună familiile, să ofere timpi calitativi de învăţare, dar şi de relaxare, anul acesta ne aflăm într-un moment mai delicat pentru ce înseamnă lumea muzeală românească, iar…

Mai mult...

Zvonotecă

# Nu le mai deranjează pe autorități dacă cei invitați să le colinde sau să le cânte au fost sau sunt cercetați penal, nu mai contează că dracii devin diavoli, iar încălcarea legii e ajuns un fel de modă, iar unii se laudă că sunt șmecheri de pot păcăli pe oricine. # Rămânem în sfera penală. Gurile puturoase bârfesc că printre candidații din Sălaj sunt și câțiva foști condamnați sau cercetați penal, dar au susținere politică puternică și se visează primari, viceprimari sau consilieri locali. Păi dacă ești hoț în…

Mai mult...

Tumorile și tulburările mintale lovesc în tot mai mulți tineri sălăjeni

Datele autorităților sanitare sălăjene sunt tot mai îngrijorătoare în privința stării de sănătate a populației. Vestea proastă este că tot mai mulți sălăjeni sunt depistați cu diferite forme de cancer, tumori în diferite părți ale corpului, inclusiv la tineri. Analizând o serie de date ale Direcției de Sănătate Publică Sălaj am constatat că doar pe parcursul anului trecut, în județ, numărul de zile reprezentând concediul medical pentru persoane cu diferite forme de afecțiuni oncologice a ajuns la aproximativ 5.000. De aproape 6.500 de zile de concediu medical a fost nevoie…

Mai mult...

Măsuri liberale pentru creșterea economică a Zalăului

Orașul nostru are o serie de realizări economice, dar un primar care aplică în mod consecvent și în armonie cu autoritățile județene și învecinate principiile liberale poate cataliza dezvoltarea orașului, prin coerență de idei și administrativă: ‍ • Diversificarea economiei locale prin stimularea IMM-urilor. Cred în inițiativa personală, manifestată de jos în sus, în mentalitatea productivă individuală și știu că orașul nostru este plin de oameni harnici și entuziaști, care au o astfel de inițiativă. E vorba în primul rând de micile firme autentic locale și românești, care sunt sursa de…

Mai mult...

Ce mă (mai) enervează

Daniel Săuca Viața, tot mai scumpă. Și nu prea înțeleg de ce. „Inflația anuală a intrat în aprilie sub 6 la sută, pentru prima dată în ultimii trei ani. Totuși, acesta este un efect al scumpirilor mai puternice din primăvara anului trecut. De la începutul acestui an, prețurile și-au reluat creșterea, într-un pas semnificativ” (biziday.ro). Și vor mai crește. De ce? Să vină analiștii, experții să ne explice. Chiar dacă suntem în plină campanie electorală. Sau mai ales de aia… Lipsa dialogurilor, aproape cu totul, dezbaterilor în campania electorală. Mai…

Mai mult...

Cum inovațiile în designul jocurilor schimbă modul în care pariem

Jocurile de noroc nu au arătat mereu ca în prezent, iar jucătorii nu au avut aceleași obiceiuri și abordări. Industria a avut parte de o revoluție tehnologică remarcabilă, care a transformat complet modul în care pariem și ne distrăm în cazinouri. În ziua de azi nu se mai gândește nimeni la mecanismele aparent ”antice” de activare a rolelor. Interesul tuturor este orientat către integrarea realității virtuale și augmentate. Da, noile tendințe sunt de-a dreptul fascinante. Totuși, haide să călătorim puțin în trecut, la originile jocurilor, pe vremea când nici măcar…

Mai mult...

HC Zalău, la ultima apariţie pe teren propriu din acest sezon

Handbal Club Zalău susţine miercuri ultimul meci pe teren propriu din actualul sezon al Ligii Florilor. Echipa condusă de Gheorghe Tadici va primi vizita echipei de pe locul secund, Rapid Bucureşti, campioana din urmă cu două sezoane şi vicecampioana ediţiei trecute. Aflate la poluri opuse în clasament, cele două echipe vor lupta pentru obiective total diferite: rapidistele vor să-şi consolideze poziţia secundă, în timp ce zălăuancele vor încerca imposibilul, acela de a scăpa de barajul pentru menţinere în primul eşalon. Rapidistele au ajuns marţi dimineaţa la Zalău, din dorinţa de…

Mai mult...