În vârstă de aproape 100 de ani, un sălăjean a votat în satul său

Are aproape 100 de ani, iar azi a participat la vot, și-a exprimat acest drept conferit de lege, pentru că unii au murit ca noi să putem vota. Ioan Tulbure este un localnic din Horoatu Crasnei, care în data de 27 august va împlini un secol de viață. Reprezentanți ai familiei ne-au declarat telefonic că sălăjeanul încă muncește, se bucură de nepoți, citește, este un om special, un Om. Felicitări, bade Ioan Tulbure! Sursa foto: Octavian-Radu Tulbure/facebook

Mai mult...

Doliu în învățământul sălăjean. S-a stins o apreciată profesoară de la CNS

Din păcate, învățământul sălăjean este în doliu. A mai plecat un dascăl. „Cu profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a colegei noastre dragi, Muntean Alina. Ea a fost un suflet minunat, un prieten adevărat și un profesionist desăvârșit. Amintirea ei va rămâne mereu vie în inimile noastre. Suntem alături de familia ei în aceste momente dificile și le transmitem sincere condoleanțe. Odihnească-se în pace”, este mesajul conducerii unității de învățământ. Sursa foto: Facebook/mesaj/CNS ZALĂU

Mai mult...

Fără incidente majore la alegerile din Sălaj

La nivelul judeţului Sălaj, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite. Până la acest moment, nu au fost sesizate incidente de natură a afecta buna desfășurare a votului. De la deschiderea secțiilor de votare, până la această oră, au fost semnalate șapte incidente sau fapte ilegale în context electoral, acestea fiind în curs de verificare. Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – cinci sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – trei sesizări.…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 9 Iunie

1904: se termină construcţia Şcolii de piatră din Ciumărna S-a întâmplat în 9 iunie 1781 – S-a născut inginerul britanic George Stephenson, inventatorul locomotovei cu aburi (m.12.08.1848). 1815 – Semnarea actului final al Congresului de la Viena; Franţa este redusă la graniţele din 1792; Austria obţine Galiţia, Tirolul, Triestul, Dalmaţia, Stiria, Lombardia şi Veneţia; Olanda primeşte Belgia. 1848 – Începutul revoluţiei paşoptiste în Muntenia. Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Rădulescu citeşte Proclamaţia de la Islaz, programul revoluţiei din Ţara Românească. 1870 – A murit scriitorul britanic Charles Dickens („Oliver Twist”, „David Copperfield”) (n.07.02.1812). 1909 – S-a născut scriitorul Marius…

Mai mult...

Cum îi protejăm pe cei mici de hărțuirea online?

Protejarea copiilor și elevilor în mediul online de hărțuire verbală și bullying este esențială pentru bunăstarea lor emoțională și psihologică. În ziua de azi, copiii accesează diferite aplicații iar accesul lor la social media este tot mai larg. Auzim tot mai des despre diferite cazuri în care copiii și elevii sunt hărțuiți în mediul online. Este un fenomen destul de recent, însă cauzează tot mai multe probleme emoționale, iar părinții apelează mai mult ca niciodată fie la un psiholog, fie la un pedagog. Așadar, cum ne apărăm copiii și elevii…

Mai mult...

Cum promovăm lectura la sat?

Lectura joacă un rol esențial în dezvoltarea personală și educațională a oricărui individ, având un impact profund asupra elevilor. Studiile arată că lectura nu doar că îmbunătățește cunoștințele și vocabularul, dar contribuie și la dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și emoționale. Lectura regulată stimulează creierul, îmbunătățind memoria și capacitatea de concentrare. Elevii care citesc frecvent demonstrează o performanță academică mai bună, având o capacitate mai mare de a înțelege și analiza informațiile. Prin expunerea la diverse stiluri de scriere și perspective, elevii își dezvoltă abilitățile critice și analitice, esențiale în procesul…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 8 Iunie

1859: la Chieşd este numit paroh Ioan Alexi, autorul Memoranumului adresat de sălăjeni împăratului Francisc Iosif S-a întâmplat în 8 iunie 1838 – A fost deschisă, în Bucureşti, prima bibliotecă publică, la Colegiul Sf. Sava. 1904 – S-a născut poetul şi prozatorul Gabriel Drăgan (m.11.02.1981). 1910 – A murit Juliu Jung, istoric austriac, membru corespondent străin al Academiei Române (n.04.09.1851). 1922 – Are loc, la Belgrad, nunta Principesei Maria-Mignon a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici). Logodna a avut loc la 20 februarie 1922, la Bucureşti. 1922 – Are loc, la Belgrad, nunta Principesei…

Mai mult...

Cum aflu secția de votare unde sunt arondat

Alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței. De regulă, veți fi inclus pe lista permanentă pe baza domiciliului, dar dacă v-ați înregistrat reședința la primărie, veți fi alocat unei secții conform adresei de reședință. Aceste informații se regăsesc în Registrul Electoral, care poate fi consultat pe pagina www.registrulelectoral.ro. 

Mai mult...

Bărbat din Jibou, arestat pentru influențarea declarațiilor

Un bărbat de 38 de ani, din Jibou, a fost reținut și ulterior arestat preventiv, fiind cercetat pentru tentativa de influențare a declarațiilor în cadrul unui dosar penal. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au dispus joi, 6 iunie, reținerea acestuia pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj. Bărbatul este suspectat că, în data de 10 mai, ar fi încercat să ofere suma de 15.000 de lei mai multor persoane pentru a le determina să facă…

Mai mult...