joi, 30 mai 2024

Publicat la 5/30/2024 06:19:00 p.m. de

Ștefan Simescu, elevul de excepție de la Școala Gimnazială „Cireșarii”

 

Școala Gimnazială „Cireșarii” anunță cu mândrie performanța remarcabilă a elevului Ștefan Simescu din clasa a VII-a A, care a obținut Premiul Societății de Geografie la etapa națională a Concursului Național „Terra”.

„Elevul Simescu Ștefan, din clasa a VII-a A, a obținut un rezultat excelent la etapa județeană a Concursului Național „Terra”.
Efortul său a fost răsplătit prin cele 95,5 puncte obținute care i-au asigurat calificarea la faza națională. Ștefan s-a pregătit atât la școală, cu doamna profesor Schreiner Gabriela, cât și în cadrul Centrului de Excelență  Sibiu.
La etapa națională a realizat un punctaj foarte bun, fiind recompensat cu Premiul Societății de Geografie.
Felicitări, Ștefan!” – este mesajul postat de Școala Gimnazială „Cireșarii„.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/30/2024 03:49:00 p.m. de

Condiții mai bune de învățare și recuperare medicală pentru aproximativ 140 de elevi cu deficiențe mintale și locomotorii din nordul județului

Consiliul Județean  Sibiu a finalizat încă o investiție în infrastructura de învățământ special. După recenta inaugurare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1  Sibiu, situat în proximitatea Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda”, în cursul acestei luni a avut loc recepția la terminarea lucrărilor pentru modernizarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Mediaș, aflat pe str. Piscului, nr. 8.


Proiectul a constat în reabilitarea, modernizare și dotarea a două clădiri, cea principală în care funcționează școala specială (C1) și corpul destinat activităților didactice și profilactice sportive (C3). Numărul sălilor de clasă a crescut la 22, în urma amenajării celor 8 dormitoare de la parter în spații de învățământ.

Tot la parter a fost amenajată o bibliotecă și o sală de lectură, precum și o sală multisenzorială. De asemene, centrul școlar are un cabinet medical utilat și un cabinet de kinetoterapie. Proiectul a inclus și dotarea centrului școlar cu calculatoare, imprimante, table interactive și mobilier școlar nou, în valoare totală de 340.000 lei.

Investiția a vizat și reducerea consumului de energie termică și electrică, școala a fiind dotată cu panouri solare pentru producerea apei calde menajere și cu panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. În plus, au fost montate corpuri de iluminat cu led și o centrală termică pe gaz în condensație. De asemenea, s-au efectuat reparații capitale la instalațiile sanitare și de apă canal, au fost făcute recompartimentări, s-au înlocuit pardoselile, precum și tâmplăria interioară de lemn și s-au realizat finisaje interioare. Totodată, au fost refăcute racordurile și branșamentele, trotuarele și pavajele, fiind amenajat și pavaj tactil pentru accesul persoanelor cu dizabilitate vizuală și a fost refăcut gazonul.

Ne bucurăm ori de câte ori finalizăm o investiție, dar parcă investițiile făcute pentru copii, și mai ales pentru copiii cu nevoi speciale, ne bucură și mai mult și ne înduioșează pentru că știm că le oferim o șansă în plus la educație și la recuperare.

Mulțumesc public conducerii și întregului colectiv al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Mediaș, precum și părinților care au dat dovadă de multă înțelegere și răbdare pe toată durata execuției lucrărilor, presărată cu o serie de provocări, și cred că efortul tuturor a fost răsplătit de condițiile prezente deosebite în care își desfășoară activitatea”, a precizat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean  Sibiu.

Proiectul a fost realizat cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean  Sibiu prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a lucrărilor executate de Tera Com SRL – SC Artifex Engineering SRL, reprezentată prin lider de asociere Tera Com SRL Mediaș este de 3.829.324,03 lei fără TVA.

La CSEI Mediaș sunt înscriși aproximativ 140 de elevi cu diferite deficiențe mintale și locomotorii. Copiii provin atât din municipiul Mediaș, precum și din localitățile învecinate: Copșa Mică, Târnava, Agârbiciu, Valea Viilor, Brateiu sau Nemșa.

În completarea investiției menționate, Consiliul Județean Sibiu are în curs de elaborare documentația tehnică privind amenajarea unui teren de sport multifuncțional pentru elevii de la CSEI Mediaș, dar și pentru cei din comunitate.

 

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/30/2024 02:36:00 p.m. de

Biertan este destinația câștigătoare la categoria „Sat de Poveste“ în competiția Destinația Anului din România 2024!



În cadrul Galei Destinația Anului 2024 ce a avut loc săptămâna trecută la Ateneul Român, Biertan a fost premiat ca destinația câștigătoare la categoria „Sat de Poveste”.


Orașul Sibiu  a fost câștigătorul marelui premiu al competiției, fiind desemnată ca Destinația Anului 2024 în România. De asemenea, municipiul Sibiu a primit locul întâi la categoria „Orașe care inspiră”, iar proiectul Anii Drumeției, derulat de Consiliul Județean Sibiu, a primit locul III la categoria „Cea mai bună promovare”.



Le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în mobilizarea pentru  procesul de vot, atât locuitorilor comunei noastre, care pot fi mândri de acest rezultat, dar și prietenilor Biertanului, vizitatorii care au poposit aici și s-au îndrăgostit de meleagurile noastre magice și de poveste, cu o istorie bogată și oameni frumoși.
După distincția de Comuna Comunelor din România, acest nou premiu ne onorează și ne responsabilizează în egală măsură, fiind o confirmare a tuturor eforturilor pe care le-am depus în ultimii ani pentru promovarea destinației noastre. Cunoaștem aspectele care necesită îmbunătățire, dar sunt convins că printr-o strânsă colaborare între administrația noastră, operatorii economici și comunitatea locală ne vom ridica la nivelul așteptărilor și chiar să le depășim.
Îi felicit pe toți participanții în competiție și mai ales pe toți colegii din județul Sibiu cu care colaborăm îndeaproape, lucru care s-a reflectat și în câștigarea marelui premiu al competiției. A fost o seară în care toți nominalizații au fost câștigători, dar cei mai câștigați sunt turiștii care pot astfel să descopere un nou nivel și o nouă față a turismului românesc.", a transmis Mircea Mihai Dragomir, primarul comunei Biertan.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/30/2024 10:14:00 a.m. de

„Bucătarii Civitas Mediensis“, sâmbătă, în curtea Muzeului Municipal Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, în parteneriat cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere a Ministerului Afacerilor Interne, Filiala Sibiu, Sucursala Mediaș, organizează sâmbătă, 1 iunie, cea de 5-a ediție a concursului gastronomic cu participare internațională: „Bucătarii Civitas Mediensis“
Concursul gastronomic în aer liber se va desfășura în curtea Muzeului Municipal Mediaș, începând cu ora 10.


Echipele sunt formate din 4 membri și un număr nelimitat de susținători care vor prepara mâncăruri tradiționale timp de 4 ore. La acest concurs participă 2 echipe din Ungaria din zone de cultură a trufelor, 1 echipă din Republica Moldova și 2 echipe din județele Vâlcea și Mureș. Jurizarea va fi efectuata de către chef Schmidt Erni, Csiszer Tiberiu și Csiki Albert.
Copiii și nepoții membrilor asociației participa la un concurs cu dulciuri și vor primi diplome, medalii, cupe și cadouri.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/30/2024 09:43:00 a.m. de

Ziua Copilului, la Mediaș

Sâmbătă, 1 iunie 2024, Primăria Municipiului Mediaș organizează la Hanul Greweln, activități dedicate Zilei Internaționale a Copilului. 


Începând cu ora 10.00, vor avea loc jocuri și concursuri, spectacole de dans și muzică și un program artistic susținut de preșcolarii din orașul nostru. De asemenea, se va desfășura campionatul de șah „Cupa 1 iunie“ pentru elevii de ciclu primar și gimnazial. 

În programul zilei de 1 iunie, începând cu ora 14.00, în Piața Corneliu Coposu, pe scena amplasată în fața Primăriei Municipiului Mediaș, vor avea loc demonstrații sportive și de dans susținute de cluburile medieșene.
Continuare
    Trimite prin e-mail

miercuri, 29 mai 2024

Publicat la 5/29/2024 05:59:00 p.m. de

„Au demonstrat lipsă de profesionalism, practic s-au făcut de rușine“. Zilele Mediașului se vor desfășura conform programului

Biroul Electoral de Circumscripție Județeană (BEJ) nr. 34 Sibiu a soluționat în favoarea Primăriei Municipiului Mediaș contestația depusă pentru anularea hotărârii emise de către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 2 Mediaș nr. 26/24.05.2024, prin care se dispunea anularea pentru perioada 31 mai – 2 iunie a evenimentului „Zilele Mediașului“, manifestare cu o tradiție de 25 de ani în orașul nostru, a transmis Primăria municipiului Mediaș, într-un comunicat de presă.
 

Analizând contestația formulată, Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 34 Sibiu a constatat că Biroul Electoral de Circumscripție Locală nr. 2 Mediaș nu avea competența de a soluționa plângeri care au ca obiect cererea de amânare/reprogramare a desfășurării evenimentului „Zilele Mediașului“.
De asemenea, a considerat întemeiată contestația Primăriei Municipiului Mediaș, că organizarea evenimentului „Zilele Mediașului“ nu are scop electoral și că materialele de promovare utilizate nu intră în sfera materialelor de propagandă electorală.
 
În urma acestei hotărâri a BEJ Sibiu, evenimentul „Zilele Mediașului“ va avea loc conform programului stabilit de către organizatori, în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. „Decizia Biroului Electoral Județean de ieri a dat câștig de cauză Primăriei Mediaș, care a contestat hotărârea Biroului Electoral de Circumscripție Mediaș, prin care se anula organizarea evenimentelor dedicate Zilelor Mediașului. Decizia Biroului Electoral Județean face referire și la faptul că Biroul  Electoral de Circumscripție Mediaș nu avea competența de a se pronunța asupra amânării/reprogramării desfășurării evenimentului „Zilele Mediașului“, eveniment organizat de autoritatea publică locală în fiecare an în jurul datei de 3 iunie.
În opinia mea, această decizie ne arată că atât cei care au propus, cât și cei care au fost de acord cu anularea sau amânarea Zilelor Mediașului din perioada 31 mai – 2 iunie au demonstrat lipsă de profesionalism, practic s-au făcut de rușine. În condițiile date, Zilele Mediașului se vor organiza în perioada 31 mai - 2 iunie, așa cum s-a stabilit încă de la începutul anului
“, a declarat Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.


„Zilele Mediașului” ediția 2024, vor debuta vineri de la ora 13:00 în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș cu evenimentul aniversar „Repere medieșene în istoria astronauticii mondiale”. Practic se vor marca aniversarea celor 30 de ani de la înființarea Casei Memoriale „Hermann Oberth” Mediaș, dar și 130 de ani de la nașterea savantului Hermann Oberth. Invitat special la eveniment va fi cosmonautul Drumitru Prunariu. De la ora 17:00 în Piața Corneliu Coposu vor începe concerte susținute de către Clubul Copiilor Mediaș, Formația Balada, Vasile Pădure, Grupul Motto, Feri Teglaș, Virgiu Suciu, Grupul Plăieșii, respectiv Diana Matei și Taraful Cleante.
 
Lansări de carte și concerte
 
Programul zilei de sâmbătă, 1 iunie, va debuta la ora 9:00 în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș cu masa rotundă intitulat „Simpozion dedicat Zilei Mediașului”. Ulterior, de la ora 11:30 sunt programate trei lansări de carte. Este vorba despre „Arta îngrijirii sufletului și a minții din perspectivă creștină. Manual de dezvoltare personală creștină”, autor Lucian Răzvan Faloba, „Din pasiune pentru trecut. Studii de arheologie și istorie”, scrisă de Mihai Chiriac, respectiv
 „Nume de cod: Force Z”, scrisă de Ion Mihai Ionescu. La Hanul Greweln, în intervalul 10:00 – 12:00 se va desfășura un program artistic al unităților de învățământ din municipiul Mediaș, iar de la ora 14:00 va va avea loc Campionatul Municipal de Șah. La Muzeul Municipal Mediaș, de la ora 9:30 va începe Concursul gastronomic în aer liber „Bucătarii Civitas Mediensis”. În Piața Corneliu Coposu de la ora 14:00 sunt programate demonstrații ale cluburilor sportive și de dans, urmate de concerte susținute de Clubul Copiilor Mediaș, Formația Impact, Formația Capytal, Formația Millenium CSNG, Cosmina Fulea, Trupa Ad-Hoc, Formația Dinamic, Vescan, Jo, Tudor Turcu și Holograf.
 
Zi plină
 
Duminică de la ora 13:00 la Sala Sporturilor „Octavian Șerban” este programat un meci demonstrativ de baschet, iar de la ora 15:00 se va lansa volumul „Mirajul Coșului. Vieți sub panou”, scris de Cornel Fugaciu, Ion Mihai Ionescu și Cosmin Rareș Prișcă. În satul aparținător Ighișu Nou este programată la ora 13:00 sfințirea troiței, dar și un spectacol de muzică populară susținut de Luminița Deja alături de preșcolari și școlari ai grădiniței și școlii gimnaziale Ighișu Nou. În Piața Corneliu Coposu începând cu ora 14:00 vor avea loc concerte susținute de către Clubul Copiilor Mediaș, Dan Filuț Tabără, Alin și Natalia Matyas, Diana și Bianca Crețu, Ansamblurile folclorice „Târnavele” și „Muguri de pe Târnave” din Mediaș, Aurelian Suciu, Denisa Balu, Luminița Dejan, Costel Popa, Emilia Muntean, Ciprian și Mihaela Istrate, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului și Georgiana Lobonț.
 
Ziua Mediașului
 
Ziua Mediașului este sărbătorită în fiecare an în data de 3 iunie. Începând din anul 2018, municipiul de pe Târnava Mare își sărbătorește aniversarea în a treia zi din luna iunie, dată general acceptată pentru prima atestare documentară a orașului. Pentru anii 2018 și 2019, municipalitatea a gândit un program cu evenimente care a durat trei zile. Ulterior, în 2020, respectiv 2021, din cauza pandemiei de Coronavirus, evenimentul dedicat zilei orașului nu a mai avut loc. Începând cu anul 2022, lucrurile au intrat din nou în normalitate, iar medieșenii și nu numai ei au fost invitați anual să sărbătorească împreună timp de trei zile.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/29/2024 04:06:00 p.m. de

„Bravo, Teo și Miru!“

Miruna Măda și Theodor Pridon, de la CSM Mediaș, au reprezentat România la Nove Mesto, cea mai disputată etapă de Cupa Mondială de Mountain Bike XCO. „Clubul Sportiv Municipal Mediaș este mândru de rezultatele obținute de sportivii săi, care au demonstrat pregătire, talent și determinare în lupta pentru victorie.“, a notat CSM Mediaș.


Iată clasarea cicliștilor medieșeni la Cupa Mondială de Mountain Bike XCO în Cehia, la Nove Mesto Na Morave:
Categoria Juniori Masculin: Locul 100 - Theodor Pridon
Categoria Juniori Feminin: Locul 71 - Miruna Măda
 
Felicitări, dragi sportivi, pentru efortul și dedicarea voastră! Mulțumim, de asemenea, antrenorilor și părinților care i-au susținut pe acești tineri campioni în drumul lor spre succes! Mulțumim mult Primăriei municipiului Mediaș, domnului primar Gheorghe Roman, pentru tot sprijinul.“,a  notat CSM Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/29/2024 09:42:00 a.m. de

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj: „Am asistat la transformări și evoluții remarcabile în domeniul aviației”

 

Asociația Aeroporturilor din România organizează la Iași, în perioada 28-29 mai, Adunarea Generală a Asociației Aeroporturilor din România și Conferința Anuală cu tema Geopolitică și aeroporturile din România.

Foto: Asociaţia Aeroporturilor din România – Facebook

Asociația Aeroporturilor din România, în parteneriat cu Aeroportul Internațional Iași, organizează la Iași, în perioada 28-29 mai, Adunarea Generală a Asociației Aeroporturilor din România și Conferința Anuală cu tema Geopolitică și aeroporturile din România.

Evenimentul are o semnificație importantă, având în vedere că marchează împlinirea a 25 de ani de activitate a Asociației. La această ediție jubiliară, conferința reunește reprezentanți ai aeroporturilor din România, reprezentanți ai instituțiilor de stat cu atribuții în domeniul siguranței și securității aeronautice precum și reprezentanți ai companiilor aeriene și ai altor companii cu activitate în domeniul aviației civile.  La masa discuțiilor vor fi prezenți și reprezentanți ai autorităților locale dar și ai ambasadei Khazakhstanului în România, scrie Monitorul de Cluj.

Programul evenimentului va include sesiuni de discuții și prezentări pe teme de actualitate din aviație, de interes pentru toți cei prezenți. Astfel, în cele două zile ale conferinței se va vorbi despre piața aviației din România, despre competiția între companiile aeriene europene prezente în țara noastră, despre aviația civilă națională în context european dar și despre dezvoltarea traficului cargo pe plan intern. De asemenea, va fi analizată evoluția traficului de pasageri și se va discuta despre provocările cu care se confruntă aeroporturile în contextul aderării la spațiul Schengen, precum și despre finanțarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare.

„Suntem mândri să sărbătorim un sfert de secol de la înființarea Asociației Aeroporturilor din România. În acest timp am asistat la transformări și evoluții remarcabile în domeniul aviației, așa că putem spune că este un moment de mândrie și reflecție pentru toți cei implicați în operarea și dezvoltarea aeroporturilor din România. Un eveniment deosebit de important pentru noi a fost intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene. Aceasta deschidere nu doar că facilitează mobilitatea și comerțul, dar consolidează și poziția strategică a aeroporturilor noastre pe harta europeană. Am depus eforturi considerabile pentru a atinge acest obiectiv, iar acum beneficiile se văd prin creșterea fluxurilor de pasageri și mărfuri, îmbunătățirea serviciilor și sporirea securității. Această conferință nu doar că ne oferă ocazia de a analiza realizările noastre de până acum, dar și de a planifica viitorul industriei aviatice românești. Alegerea Iașiului ca gazdă pentru acest eveniment important subliniază rolul său crucial în rețeaua națională de aeroporturi”, a declarat David Ciceo, Președintele AAR și directorul Aeroportului Cluj.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/29/2024 09:36:00 a.m. de

Daniela Cîmpean anunță: Bani pentru încă un drum județean important. Locuitorii din Țara Secașelor – conexiune modernă la autostradă. (CP)

 Consiliul Județean  Sibiu a semnat contractul de actualizare a documentației de elaborare a proiectului tehnic și de asistență pentru modernizarea drumului județean 106 G, tronsonul cuprins între Apoldu de Jos – Ludoș – Gusu – intersecție DJ 107 B. În plus, Consiliul Județean a obținut peste 74,4 milioane lei  pentru lucrările efective la drum, prin Programul Național ˝Anghel Saligny˝.

foto: Investiția vizează 19 km de drum județean / PNL Sibiu

„Modernizarea tronsonului Apoldu – Gusu este urmarea firească a tuturor investițiilor pe care le-am încheiat  deja în zonă. După modernizarea DJ Slimnic-Păuca și a DJ Bogatu – Broșteni (acesta din urmă fiind și cel care va asigura o nouă legătură sigură  cu județul Alba), lucrările la DJ 106 G erau cele pe care locuitorii din zonă le așteptau și pentru care, iată , am încheiat primul contract. Realizarea documentațiilor va dura nouă luni, iar imediat după această etapă  vom organiza procedurile de desemnare a constructorului”, spune Daniela Cîmpean.

foto: Valoarea lucrărilor este de 74,5 milioane lei, cu finanțare din fonduri nerambursabile / PNL Sibiu

Prin modernizarea tronsonului, locuitorii Țării Secașelor din județul  Sibiu vor avea acces rapid și sigur spre încă o arteră de mare viteză – autostrada  Sibiu – Sebeș, asta după ce, prin modernizarea DJ Bogatu -Broșteni- limită județ Alba s-a asigurat o conexiune spre autostrada Alba – Cluj, prin Blaj.

„Am făcut din asigurarea de condiții de deplasare sigure și rapide între comunitățile noastre o prioritate și am acționat în consecință. Sunt la fel de importante atât condițiile de deplasare ale sibienilor, cât și timpul lor. Ne dorim să ajutăm sibienii să câștige timp de calitate alături de familii, nu să-l piardă pe drumuri desfundate”– spune Daniela Cîmpean.

foto: Periodic, sunt executate lucrări de întreținere / PNL Sibiu

Publicat la Comanda PNL Filiala  Sibiu, cod AEP 21240015

Continuare
    Trimite prin e-mail