Calendar istoric al judeţului Sălaj – 29 Mai

1938: se înfiinţează Serviciul Rural de Pompieri Jibou S-a întâmplat în 29 mai 1829 – A murit chimistul britanic Humphrey Davy, descoperitorul electrochimiei (n.17.12.1778). 1866 – A murit americanul Henry Darwin Rogers, geolog (n.1.08.1808). 1866 – S-a născut Akop Akopjan, clasic al literaturii armene (m.13.11.1937). 1899 – S-a născut prozatoarea Georgeta Mircea Cancicov (m.16.04.1984). 1903 – S-a născut actorul american de comedie Bob Hope („Roberta”, „Road”) (m.27.07.2003). CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox:  Sf. muceniţă Teodosia Fecioara; Sf. mucenici Olivian şi Alexandru • Greco-catolic: Sf. Teodosia, martiră († 307) • Reformat: Magdolna • Romano-catolic:  Sf. Maxim, episcop

Mai mult...

Bărbat beat la volan

Pe strada Gheorghe Lazăr din Șimleu Silvaniei,  polițiștii au oprit în trafic, în data de 28 mai, la ora 21.51, o mașină condusă de un localnic în vârstă de 53 de ani. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o concentrație alcoolică de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acestuia i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, iar polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Mai mult...

Prins cu număr fals de înmatriculare la mașină

În localitatea Dolheni, polițiștii Formațiunii Rutiere din cadrul Poliției Orașului Jibou au oprit în trafic, în data de 28 mai, la ora 18.20, pentru un control, un autoturism condus de un localnic în vârstă de 82 de ani. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat era neînmatriculat, iar plăcuțele cu număr de înmatriculare montate pe acesta aparțin unui alt autoturism. Polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat și de conducere a unei mașini…

Mai mult...

Premiul I la Concursul Interdisciplinar „Cultură și Civilizație în România”

Etapa națională a Concursului Interdisciplinar „Cultură și civilizație în România” a avut loc în perioada 25-28 mai la Deva. Județul Sălaj a fost reprezentat de o grupă de la Colegiul Național „Silvania” Zalău, alcătuită din elevii Butaș Casian-Ioan, Han Nadia-Nicoleta și Zahorte Sarah-Patricia, clasa a XI-a. Grupa a fost coordonată de profesoara Tuduce Ioana. Concursul a avut două probe, o probă teoretică și una practică. Prima probă a presupus pregătirea și depunerea unui portofoliu care a cuprins prezentarea scrisă din perspectiva teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică,…

Mai mult...

Economia României, între comunism și capitalism

Nu credeam vreodată că după 35 de ani de la sacrificiul din decembrie 1989 vom vorbi, cu nostalgie, despre binefacerile comunismului. Și totuși, se întâmplă. Sigur, este de înțeles într-o oarecare măsură, pentru unii dintre noi este vorba despre anii copilăriei, adolescenței sau tinereții noastre, poate că pentru unii chiar a fost bine, dar să vezi nostalgii la nivel guvernamental, ei bine, asta este chiar prea de tot! La ce mă refer? Mă gândesc că unor guvernanți le-a trecut prin cap ideea plafonării adaosului comercial la toate alimentele de bază…

Mai mult...

Pălinca din Sici, între exclusivism și recunoaștere internațională

Ionuț Cordiș este un tânăr sălăjean pentru care pălinca nu este o simplă băutură, ci un produs cu un potențial deosebit. L-am întâlnit la prima ediție a Festivalului Pălincii, eveniment organizat de Cotidianul Magazin Sălăjean în colaborare cu Primăria Zalău și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție condusă de Daniel Săuca. „Ioi” este pălinca produsă, îmbuteliată și pusă în vânzare de Ionuț.   Primul și cel mai important aspect este că produsul său este unul legal, fiscalizat, iar asta îi permite să stea pe rafturile…

Mai mult...

Sfaturi pentru alegerea noptierelor perfecte pentru dormitorul tău

Noptiera (noptierele, întrucât ideal ar fi să fie în pereche) trebuie să fie practică, decorativă și să se potrivească bine cu restul mobilierului și elementelor din dormitor. De asemenea, trebuie să aibă tot ceea ce ne ușurează noaptea (și dimineața), dar fără să exagereze, pentru a nu satura spațiul cu prezența sa. Dacă vreți să aflați dacă noptiera sau noptierele pe care le aveți acasă îndeplinesc condițiile de bază sau dacă vreți să vă schimbați și să cumpărați unele noi, iată care sunt întrebările de care trebuie să țineți cont.…

Mai mult...

De neoprit. FK Kraszna a învins la scor campioana judeţului Bihor

Devenită pentru al doilea an consecutiv campioană judeţeană la categoria juniori A1 (under 19), FK Kraszna a susţinut duminică jocul din primul tur al fazei naţionale din cadrul Campionatului Naţional.  Adversara sălăjenilor pregătiţi de Florin Morar a fost Club Atletic Oradea, partida desfăşurându-se pe terenul bihorenilor. Cu moralul ridicat după ce au spulberat tot ce le-a ieşit în cale în campionatul judeţean, fotbaliştii din Crasna nu le-au dat nicio şansă adversarilor, câştigând cu un categoric 5 – 0, după ce la pauză au condus cu 3 – 0. După o…

Mai mult...

Peste 900 de persoane angajate prin intermediul AJOFM

Ca urmare a implementării Programului Național de Ocupare a Forței de Muncă de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, în primele patru luni ale anului 2024 au fost încadrate în muncă 946 de persoane. Din totalul persoanelor angajate în cele patru luni, 551 au vârsta peste 45 de ani, 91 de persoane sunt cuprinse între 35 și 45 de ani, 129 au vârsta între 25 și 35 de ani, iar 175 sunt tineri sub 25 de ani. De asemenea, numărul femeilor încadrate este de 438, iar al…

Mai mult...

Oficiul Fitosanitar Sălaj: Stropiri la pomii fructiferi

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS, Gen. I (Păduchele din San Jose). QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS, Gen. I (păduchele din San-Jose) – în condițiile țării noastre prezintă frecvent 2 generații. Iernează în stadiul de larvă de vârstă a I-a, sub scut, pe scoarță pomilor. Primăvară, după o perioada de hrănire, larvele năpârlesc și trec în larve secundare, diferențiindu-se în femele și masculi. Până se transformă în adulți, larvele suferă mai multe naparliri. După apariția adulților are loc împerecherea, după 3-4 săptămâni de la împerechere, femelele încep depunerea larvelor, eșalonat de-a…

Mai mult...

Poftiți la bilete de tratament

Casa Județeană de Pensii Sălaj aduce la cunoștință faptul că, pentru seria 8, i-au fost repartizate 151 de bilete de tratament în următoarele stațiuni: 1 Mai, Amara, Bizușa, Buziaș, Căciulata, Covasna, Felix, Eforie Nord, Geoagiu, Govora, Herculane, Moneasa, Ocna Șugatag, Saturn, Sovata, Turda, Tășnad și Vatra Dornei, începând din data de 10.06 până în 13.06. Biletele se pot prelua de către persoanele care sunt în repartiție de la sediul instituției din data de 27.05 până în data de 30.05, de luni până joi între orele 8-14, iar vinerea între orele…

Mai mult...

Zvonoteca

# Zălăuanii sunt sunați de angajații unor firme medicale ciudate, pentru a-i atrage spre diferite servicii medicale. „Bună ziua, aveți 54 de ani, nu vedeți bine și vă dor genunchii? Noi vă putem ajuta”, îți spune la telefon o tipă cu glas melodic. Baiul e că atunci când îi spui că nici nu ai 54 de ani și nici nu te dor genunchii, muierea asta îți închide telefonul în nas. Tu nu poți suna, telefonul e cu schemă. Mare grijă la țepari. E plin de ei și în Zalău. #…

Mai mult...

Doliu în Biserica Ortodoxă din Sălaj. A murit un preot îndrăgit

Fostul preot paroh din localitatea sălăjeană Crișeni, Ioan Ardelean, a murit, anunțul fiind făcut de reprezentanții administrației locale și de familia regretatului părinte. Preotul a fost deosebit de implicat în viața bisericească din localitate. Biserica cu hramul „Buna Vestire” a fost construită între anii 1987-1989, prin jertfelnicia Preacucernicului Părinte Ioan Ardelean și a bunilor credincioşi pe care i-a păstorit mai multe decenii. Potrivit Episcopiei Sălajului, la instalarea Preacucernicului Părinte Ioan Ardelean, ca preot paroh, în Crișeni, în anul 1976, vechea biserică a satului era într-o avansată stare de degradare. Dorința…

Mai mult...