Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cristian Tudor Popescu

Limba română este și ea sub amenințare asiduă, dar nu de ruși, ci de ai noștri, mai exact de ale noastre madmuzele de televizor cu microfonul la cioc, și nu se dă cu bomba, ci cu subsemnatul. Aud la nesfârșit aceeași zicere despre cei chemați la DNA: cutare a dat sau o să dea cu subsemnatul. Aceasta este o expresie de argou, de limbaj de cartier, care nu are ce să caute într-o știre de presă pe o temă ce nu poate fi decât serioasă.

Citește mai mult

Gimnastică ritmică

După care mi-am amintit că asta se întâmplă cu noi, românii, cam peste tot: la mare, la plajă, am luat un loc bun, lângă apă, am pus prosopul să ne marcăm teritoriul și am plecat la masă câteva ore la tavernă. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Ina@trimumful maternității

Nu toate femeile visează de când sunt mici să devină mame. Ceea ce nu înseamnă că nu își doresc un copil sau că nu s-au gândit la asta. Dar aleg pur și simplu să amâne momentul. Pentru că vor să se mai bucure de libertate, de predictibilitatea unei zile sau de călătorii. Sau pentru că nu au găsit partenerul potrivit ori, dacă l-au găsit, vor să-și petreacă cât mai mult timp împreună înainte ca viața să li se schimbe complet. Pentru că văd în jurul lor femei care devin mame tot mai târziu sau pur și simplu pentru că nu se simt pregătite. Și cred că timpul mai are răbdare. Până într-o zi, când corpul dă semne că ar vrea să le contrazică și perspectiva se schimbă.

Citește mai mult

Ciucă și Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Suntem în campanie electorală pentru alegerile locale și europene din 9 iunie, iar partidele politice se uită din nou către cetățeni, organizează băi de mulțime regizate și mimează dialogul cu cetățenii în speranța de a-i influența să meargă la vot și să-i voteze. Politologul Marius Ghincea, cu un doctorat la Institutul Universitar European din Florența, spune într-un interviu pentru Republica că există posibilitatea ca după alegeri PSD și PNL să adopte o linie mai naționalistă și mai radical poate eurosceptică decât e cazul în momentul de față pentru a obține din voturile polului suveranist. Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Marius Moga -

„Tatăl meu a fost foarte dur când i-am zis că vreau să mă mut în București și am găsit un studio care ar avea nevoie de mine. M-a pus așa foarte serios să aleg... Nu aveam cum să mă întorc cu coada între picioare, cu alte cuvinte. ”

Citește mai mult

Cristian Tudor Popescu---

Pe acest general SRI, Dumitru Dumbravă, nu l-am întâlnit niciodată, nu-l cunosc. Cu Florian Coldea am stat de vorbă de un număr de ori. Mi s-a părut un tip rațional și dedicat meseriei sale, lucrul cu informațiile. Când a ieșit la iveală că ditamai șeful SRI petrecuse concedii prin insule exotice de lux împreună cu pestilențialul infractor Sebastian Ghiță, am fost destul de surprins. L-am întrebat cum a putut să facă așa ceva. Răspunsul: „Ce vreți, domnule Popescu, nu obții informații de valoare având de-a face numai cu fete de pension!...”. De atunci, n-am mai schimbat vreun cuvânt cu domnul Coldea.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mamă și fiu citind

Ca inteligența verbală să se dezvolte, mintea trebuie să facă un efort dincolo de imagine sau împreună cu imaginea. În intervalul 0-5 ani, numărul de frame-uri pe secundă administrate de un joc la tabletă sau pe telefon programează creierul să simtă satisfacție și să aloce atenție numai pe frecvența înaltă a acelui tip de stimul. Încă din primele zile de viață, creierul face o ierarhie a plăcerilor, căutând să repete experiențele hipnotice, împlinitoare fără efort, fascinante fără consum de energie. Şcoala n-are nicio şansă cu un copil ale cărui ierarhii s-au stabilizat deja cu vârful satisfacției dat de tabletă. Foto - Alamy / Profimedia

Citește mai mult

stilou -

Dragă Augustin, toate acele propoziții ce, în opinia mea, sunt necesare pentru a susține ideea că ordinea spontană este mereu covârșitor preponderentă în Occident și pe care le voi aminti pe scurt aici sunt prezente în teoria hayekiană. Vei înțelege din această secțiune și din următoarea cum noi oamenii ne-am achiziționat mintea și ce mecanism am descoperit pentru ca societatea să poată avea capacitatea de a rămâne sistematic rațională. Ponderea preponderent covârșitoare a ordinii spontane în societatea occidentală este o condiție necesară pentru ca această capacitate să persiste. Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Citește mai mult
LifeBOT este o platformă de inteligență artificială care poate să comunice cu tine și face parte din campania “România Asigurată". Tehnologia este instrumentul care poate să ne ajute să comunicăm, să primim informații relevante, pentru ca noi să putem face alegeri bune.

Adresa de messenger:
http://m.me/www/MetropolitanLifeAsigurari

LifeBOT este o platformă de inteligență artificială care poate să comunice cu tine și face parte din campania “România Asigurată". Tehnologia este instrumentul care poate să ne ajute să comunicăm, să primim informații relevante, pentru ca noi să putem face alegeri bune .

Adresa de messenger:
http://m.me/www/MetropolitanLifeAsigurari

i Info

Te vei întâlni cu butoane precum Da sau Treci la următorul articol.
Tot ce trebuie să faci este să alegi. Pur și simplu dai click pe butoane și mergi mai departe.
Platforma este susținută de Metropolitan Life. Aceasta învață pe măsură ce tu alegi, iar când vei reveni în LifeBOT, îți va da noi informații.

Semnarea acordului între BT și BRD pentru achiziția BRD Pensii

Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania și BT Investments, a anunțat că a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru achiziția BRD Pensii, companie care activează în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și al celor facultative (Pilonul III).

Citește mai mult