marți, 28 mai 2024

Publicat la 5/28/2024 02:53:00 p.m. de

Covor asfaltic nou pe strada Baznei. Se refac marcajele rutiere

În urma lucrărilor de reabilitare a rețelei de apă și canalizare menajeră implementate prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, luni, 27 mai, a început refacerea străzii Baznei prin turnarea de covor asfaltic. În perioada următoare, pe această stradă se vor realiza marcajele rutiere.
 

Dacă în urmă cu câteva zile s-a asfaltat Șoseaua Sibiului, astăzi, după un program intens de modernizare a rețelelor de apă și canalizare, s-a trecut la turnarea covorului asfaltic și pe strada Baznei, o stradă, care așa cum știm, este o stradă extrem de circulată. Obiectivul meu este ca pe etape să refacem trotuarele și să turnăm covoare asfaltice pe toate cele 150 de străzi din oraș incluse în programul de modernizare a rețelelor de apă și de canalizare. Eu vreau să le mulțumesc tuturor medieșenilor care au încredere în mine, care înțeleg că astfel de lucrări de amploare nu se pot realiza fără disconfort“, a declarat Gheorghe Roman, Primarul Municipiului Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/28/2024 01:17:00 p.m. de

Montarea contoarelor digitale de branșament din Mediaș, în cadrul lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă, continuă pe străzile Aleea Teilor, Bâlea, Brădet, Caraiman, Cristalului, Episcop Ioan Bob, Gheorghe Barițiu, Gravorilor, Grigore Alexandrescu, Hermann Oberth, Liviu Rebreanu, Mestecăniș, Piața C.I. Motaș, Școlii, Titus Andronic, Vămii și Vulcan (CP)

 


Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/28/2024 10:27:00 a.m. de

Accident grav pe trotinetă în Mediaș

 

Polițiștii Biroului Rutier Mediaș au intervenit în această dimineață la un accident produs pe strada Aurel Vlaicu, din municipiul Mediaș.

foto: Mesagerul de Sibiu

Un localnic în vârstă de 51 de ani, șofer al unui autoturism parcat, a deschis portiera fără să se asigure și a lovit un utilizator de trotinetă, tot localnic, în vârstă de 30 de ani, care circula în depășirea autoturismului.

Bărbatul în vârstă de 30 de ani a fost transportat la spital conștient, nu mai multe răni, dar în stare stabilă.

În cauză se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/28/2024 10:03:00 a.m. de

Cine sunt liberalii sibieni care vor să fie consilieri județeni? (CP)

 

foto: PNL Sibiu

Marcel Constantin Luca este economist de profesie, cu o bogată experiență în conducerea de companii cu capital privat sau de stat. De asemenea, are o vastă experiență în administrația publică, coordonând numeroase investiții și activități de pe poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean  Sibiu.

Vlad Alexandru Vasiu este analist politic, masterand și asistent universitar, cu experiență în mediul privat și în administrația publică. Din 2020 este vicepreședinte al Consiliului Județean  Sibiu, între investițiile coordonate fiind recenta extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu.

Otilia Man deține o dublă specializare, fiind absolventă de Inginerie și de Drept. A fost membră a Consiliului Local Sibiu, în perioada Capitalei Culturale Europene, iar din poziția de consilier județean a contribuit la susținerea proiectelor de investiții.

De asemenea, Otilia este administrator public al orașului Cisnădie și a coordonat lucrările de reabilitare a Ambulatoriului, secție recent modernizată a Spitalului orășenesc.

Gheorghe Sterp Vingărzan este de profesie economist și, în prezent, conduce o afacere în mediul privat. Din 2016 este consilier județean, poziție din care a coordonat și activitatea Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Aurel Gâță este unul dintre cei mai longevivi și mai respectați primari din Mărginimea Sibiului. Având un master în administrație locală, de 20 de ani conduce Primăria Orlat, oferind comunității tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta, începând de la rețele de utilități, la unități de învățământ sau de cultură.

Mihai Mircea este inginer în domeniul exploatării gazului metan și coordonează o echipă de proiectare și cercetare. Este într-o permanentă căutare de soluții la orice provocare pe care o întâmpină, susținând în același timp activitatea Consiliului Județean  Sibiu, de-a lungul celor două mandate de consilier.

Adrian Aldea este avocat și deține o specializare postuniversitară în domeniul managementului administrației publice locale. Are o experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației și înțelege foarte bine modul de funcționare al instituțiilor publice.

Horațiu Valer Coldea provine din mediul privat, fiind de formație jurnalist. Dorește să reprezinte în administrația județeană interesele comunităților din zona de nord a județului, el însuși fiind locuitor al Dumbrăveniului.

Maria Valeria Isaicu este economist de profesie, în prezent pensionară plină de energie, dispusă să împărtășească din vasta sa experiență profesională, dar și de consilier județean. Are o viziune sănătoasă asupra implicării cetățenești în susținerea de proiecte destinate comunității.

Doina Claudia Druță este inginer de profesie și conduce o firmă privată specializată în prelucrări mecanice. De 16 ani sprijină activitatea Consiliului Local Cisnădie, unde este consilier local. De asemenea, face parte din consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ.

Alexandru Ștefan Boboia este inginer în domeniul transporturilor și președinte al organizației municipale de tineret a liberalilor sibieni, poziție din care coordonează numeroase activități menite să implice tânăra generație atât în viața politică, cât și în diferite proiecte de voluntariat destinate comunității.

Florin Adrian Popa este obișnuit cu munca grea, fiind administrator al unei ferme de creștere a păsărilor și cultivator de cereale. Are trei specializări universitare: electrotehnică, gaze naturale și administrație publică, iar din anul 2020 este consilier județean.

Ovidiu Spătari este doctor inginer în electronică și telecomunicații, iar de-a lungul carierei a condus diferite companii de stat, în prezent fiind director în cadrul Hidroelectrica SA. Este lector universitar, cu numeroase cărți, monografii și articole publicate.

Cunoaște administrația locală, atât din postura de fost consilier municipal al Sibiului, cât și de actual consilier județean.

Nicolae Cernea și-a construit un nume în domeniul industriei alimentare și turismului. Timp de aproape 30 de ani și-a dezvoltat companiile, fiind un bun și  abil cunoscător al mediului de business.

Thomas Kraus este traducător și analist politic, de numele său legându-se numeroase proiecte de protecție și asistență socială. A înființat în Mediaș o școală destinată refugiaților ucraineni, în prezent peste 100 de copiii primind educație și o masă caldă.

Mircea Nicolae Frățilă este economist de profesie și din anul  2022 conduce organizația județeană a tineretului liberal. Are experiență de consilier județean, poziție din care a sprijinit marile proiecte ale administrației liberale.

Laszlo – Attila Mihucz este licențiat în geografie, iar din anul 2016 este consilier județean. Dorește să sprijine în continuare proiectele care aduc schimbările mult-așteptate de comunitățile județului  Sibiu.

Grigore Popescu este absolvent al Universității de Științe Economice în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca , specializarea Economia industriei, construcțiilor și transporturilor.

De-a lungul carierei profesionale a condus companii din mediul privat și de stat, unele mari, cu peste 600 de angajați. Are experiență și în administrația publică și dorește să împărtășească din vastele sale cunoștințe, contribuind astfel la buna funcționare a Consiliului Județean  Sibiu.

Marcela Maria Răulea este medic, preocupată fiind de politicile din domeniul sănătății. Are o îndelungată experiență în administrația publică, din poziția de consilier județean, fapt ce-i permite să aibă o părere avizată în privința proiectelor ce au ca scop creșterea calității actului medical în sistemul public de sănătate.

Tiberiu Cornel Drăgan, de profesie inginer, este cunoscut sibienilor din postura de fost viceprimar al municipiului și de actual consilier local. Este un liberal convins să este momentul să sprijine administrația publică și la nivel județean, drept pentru care candidează pentru acest for.

Maria Simona Sima este profesor și s-a implicat în proiectele educaționale din zona Mediașului. Crede în rolul educației, în avantajele pe care aceasta le are în formarea noilor generații.

„Absolut toți candidații pe care Partidul Național Liberal i-a propus pentru poziția de consilier județean, au experiența și capacitatea de a înțelege cum funcționează administrația publică. Aceasta este echipa alături de care vreau să continui să muncesc pentru acele proiecte care aduc bunăstare tuturor locuitorilor acestui minunat județ”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean  Sibiu.

 

Publicat la Comanda PNL Filiala  Sibiu, cod AEP 21240015.

Continuare
    Trimite prin e-mail

luni, 27 mai 2024

Publicat la 5/27/2024 05:32:00 p.m. de

Scoală de top: Elevii Colegiului „Școala Națională de Gaz” Mediaș au câștigat zeci de premii în acest an școlar

 

Performanțele Colegiului „Școala Națională de Gaz” Mediaș în anul 2023 – 2024 sunt surprinzătoare. Elevii instituției au participat la numeroase olimpiade și s-au întors cu zeci de premii. 




83 de premii și mențiuni individuale și de grup, 44 de olimpiade și concursuri la care au participat elevii colegiului, 94 de elevi participanți
și 31 de profesori implicați. Acesta este palmaresul prestigioasei instituții de învățământ medieșene în anul școlar 2023 – 2024
„Dragi elevi, apreciem și vă mulțumim pentru rezultatele excelente obținute în acest an școlar și vă asigurăm de toată susținerea noastră, indiferent de domeniul pentru care optați.
Felicitări doamnelor și domnilor profesori pentru profesionalismul și implicarea cu care contribuiți la performanțele obținute la nivelul CSNG.
Mulțumim părinților care apreciază și susțin educația oferită de Colegiul <<Școala Națională de Gaz>>”, au transmis reprezentanții CSNG Mediaș.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/27/2024 02:47:00 p.m. de

Anunț public privind proiectul “REABILITARE STRĂZI ÎN ORAȘUL COPȘA MICĂ - ETAPA 2”

PRIMĂRIA COPȘA MICĂ, titular al proiectului “REABILITARE STRĂZI ÎN ORAȘUL COPȘA MICĂ ETAPA 2”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către A.P.M  Sibiu în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul “REABILITARE STRĂZI ÎN ORAȘUL COPȘA MICĂ ETAPA 2”.
 
           Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Sibiu din str. Hipodromului nr. 2A,în zilele de luni-joi, între orele 08:00-16:30 și vineri între orele 08:00-14:00 precum și la următoarea adresa de internet http://apmsb.anpm.ro.
 
           Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a A.P.M Sibiu.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/27/2024 01:25:00 p.m. de

Anunț public privind proiectul „REABILITARE STRĂZI ÎN ORAȘUL COPȘA MICĂ ETAPA 1“

PRIMĂRIA COPȘA MICĂ, titular al proiectului „REABILITARE STRĂZI ÎN ORAȘUL COPȘA MICĂ ETAPA 1”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către A.P.M Sibiu în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul “REABILITARE STRĂZI ÎN ORAȘUL COPȘA MICĂ ETAPA 1”.
 
           Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Sibiu din str. Hipodromului nr. 2A,în zilele de luni-joi, între orele 08:00-16:30 și vineri între orele 08:00-14:00 precum și la următoarea adresa de internet http://apmsb.anpm.ro.
 
           Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a A.P.M Sibiu.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/27/2024 09:59:00 a.m. de

Evenimentul „Zilele Mediașului“ a fost anulat. Primăria Mediaș a contestat decizia Biroul Electoral de Circumscripție nr. 2 Mediaș

 

            Prin Hotărârea nr. 36 din data de 24.05.2024,  Biroul Electoral de Circumscripție nr.2 Mediaș a admis plângerile Partidului Social Democrat – Organizația Municipală Mediaș și Alianța pentru Unirea Românilor – Organizația Locală Mediaș și a propus anularea evenimentului „Zilele Mediașului“ pentru perioada 31 mai – 2 iunie 2024.








            În termen legal, Primăria Municipiului Mediaș a depus o contestație împotriva Hotărârii nr.26 din 24.05.2024, la Biroul Electoral Județean Sibiu nr.34, pentru anularea hotărârii în cauză, în baza următoarelor argumente:

-        Evenimentul „Zilele Mediașului“ a fost aprobat Hotărârea Consiliului Local Mediaș nr. 62 încă din luna februarie a anului 2024;

-        Desfășurarea evenimentul „Zilele Mediașului“ a fost avizată de către Comisia de avizare a adunărilor publice formată din Primar, Secretar General, Poliția Municipiului Mediaș, Poliția Locală Mediaș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu – Secția de Jandarmi Mediaș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean Sibiu – Detașamentul de Pompieri Mediaș, prin Procesul Verbal încheiat la data de 24.05.2024, menționându-se că se va desfășura prin respectarea prevederilor Biroului Electoral Central.

-      Evenimentul „Zilele Mediașului“ nu reprezintă un eveniment de propagandă electorală și nu face referire la un partid politic clar identificat;

-        Anunțul publicitar de promovare a evenimentului „Zilele Mediașului“ nu intră în sfera materialelor de propagandă electorală și nu face referire în mod direct la un candidat sau la un partid politic clar identificat;

-        Evenimentul „Zilele Mediașului“ reprezintă o acțiune și nu un material scris, audio sau video care intră în sfera definiției materialelor de propagandă electorală;

-       Evenimentul „Zilele Mediașului“ este un eveniment cu scop cultural, artistic și științific – scop ce rezultă din însăți natura acțiunilor programate pentru desfășurarea evenimentului în cauză;

-        Evenimentul „Zilele Mediașului“ a fost, în mod regulat, programat pentru a se desfășura, în fiecare an calendaristic, în primul weekendul din luna iunie și care este cel mai apropiat de data de 3 iunie;

     Activitățile social culturale din programul de acțiuni și manifestări ale autorităților administrației publice locale, în condițiile în care nu interferează cu acțiunile de propagandă electorală, respectiv cu afișarea și distribuirea de materiale de propagandă electorală, prezentarea semnelor și programelor politice și a sloganurilor electorale, în opinia Autorității Electoral Permanente, nu există limitări sau interdicții în organizarea și desfășurarea unor astfel de evenimente;

 

 ”În concluzie, Primăria Mediașului consideră că BEC nr.2 Mediaș nu avea competența materială de a soluționa cele 2 plângeri și de a anula organizarea Evenimentului „Zilele Mediașului“ în perioada 31 mai – 2 iunie 2024, motiv pentru care  înaintat contestația nr. 9380/26.05.2024, anexată prezentului comunicat”, transmit reprezentanții Primăriei Mediaș.









Continuare
    Trimite prin e-mail

sâmbătă, 25 mai 2024

Publicat la 5/25/2024 09:08:00 a.m. de

Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj a sărbătorit pasagerul cu numărul 1 milion în anul 2024, pentru a 13-a oară în istoria sa

 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a sărbătorit pasagerul cu numărul 1 milion în anul 2024 pentru a 13-a oară în istoria sa.

Foto : Monitorul de Cluj 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană HiSky au sărbătorit vineri, pentru a 13-a oară în istoria aeroportului, pasagerul cu numărul 1 milion înregistrat în 2024.

Aniversarea atingerii pragului de 1 milion de pasageri este deja un eveniment simbol al Aeroportului Internațional Cluj, celebrat în fiecare primăvară, iar anul acesta, pasagerul cu numărul 1 milion a fost înregistrat pe zborul charter Antalya-Cluj al companiei aeriene HiSky.

Norocoasa pasageră, Laura Avram, un medic din Târgu Mureș, a fost selectată și premiată în cadrul unui moment festiv organizat odată cu sosirea aeronavei, în prezența reprezentanților autorităților locale, a instituțiilor și organizațiilor partenere, a reprezentanților aeroportului și ai companiei aeriene.

„Zborul a fost foarte bun. Am fost în vacanță în Antalya. Nu m-am așteptat la această surpriză. E foarte plăcut din partea companiei o astfel de atenție. Nu știu ce o să fac cu voucherul câștigat. Vedem vara aceasta”, a spus Laura Avram.

Foto : Monitorul de Cluj 

Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional ClujViorel Federiga, a declarat că alegerea de a zbura de pe Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare compliment pe care administrația aeroportului îl poate primi.

„Angajamentul nostru față de creșterea conectivității regiunii, bazat pe profesionalism și excelență a fost un factor important în susținerea acestei realizări. Îmi exprim sincera recunoștință față de pasagerii noștri, a căror încredere și alegere au fost esențiale în atingerea acestui prag de pasageri, devenit deja un simbol aniversar pentru aeroport. Alegerea de a zbura de pe Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare compliment pe care îl putem primi și vă asigurăm că depunem eforturi continue pentru îmbunătățirea experienței pasagerilor și serviciilor la aeroport prin lucrările la extinderea noului Terminal de Plecări”, a spus Viorel Federiga.

David Ciceodirectorul general al Aeroportului Internațional Cluj, a precizat că înregistrarea acestui prag semnificativ de pasageri reprezintă dovada că aeroportul rămâne un motot de dezvoltare al regiunii.

„În ultimul an, am adus îmbunătățiri substanțiale facilităților noastre, am introdus tehnologii de ultima oră și am îmbunătățit serviciile pentru a ne asigura că fiecare pasager se bucură de o călătorie cât mai plăcută. Astfel, mulțumim tuturor pasagerilor care au ales ca punct de plecare sau sosire Aeroportul Cluj, făcând posibilă această aniversare și dorim să vă asigurăm că vom continua să oferim cât mai multe opțiuni de călătorie pasagerilor noștri, care să fie apreciate de către toate segmentele de trafic, respectiv trafic business, etnic sau turistic”, a declarat David Ciceo.

Foto : Monitorul de Cluj 

Totodată, Iulian Scorpan, directorul general HiSky, a afirmat că Aeroportul Internațional Cluj a fost prima bază operațională HiSky din România.

„Cluj-Napoca ocupă un loc special în dezvoltarea companiei noastre. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” a fost prima bază operațională HiSky din România, iar în 2023, am sărbătorit atingerea pragului de un milion de pasageri, cu o cursă care a aterizat tot aici la noi. Ne bucurăm că, de această dată, tot un zbor HiSky transportă pasagerul cu numărul un milion al aeroportului din 2024. Este încă o dovadă a faptului că acest parteneriat este unul care performează și împreună reușim să oferim locuitorilor regiunii cele mai bune condiții și opțiuni de călătorie. HiSky a fost, anul trecut, în top trei operatori aerieni, după numărul de pasageri transportați, iar datele de până la acest moment ne arată că acest succes se va repeta și în 2024”, a precizat Iulian Scorpan, directorul general HiSky.

Foto : Monitorul de Cluj 

La nivelul anului 2023, pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, destinația charter Antalya a ocupat locul 1 în topul destinațiilor charter, cu un total de peste 75.000 pasageri.

Din 7 iunie 2024, operatorul aerian HiSky va opera zboruri directe care să realizeze conexiuni de la Cluj-Napoca la București, astfel încât pasagerii să se poată îmbarca din capitala țării în aeronava care ajunge la New York Zborurile din Cluj-Napoca spre New York sunt disponibile în fiecare zi de luni, miercuri, vineri și sâmbătă la un preț de pornire de la 379 euro/segmentul de zbor.

Foto : Monitorul de Cluj 


Continuare
    Trimite prin e-mail

vineri, 24 mai 2024

Publicat la 5/24/2024 03:17:00 p.m. de

Anunt de mediu - urbanism Medias

Beneficiarii tabluari: Strătulat Viorica Maria, Szygyarto Hildegard, Gaspar Dominic, Gherliţ Ecaterina-Maria, Balteş Gabriela, Radler Günther-Daniel prin reprezentant Strătulat Mircea, cu domiciliul in judetul Sibiu, localitatea Medias, strada Lupeni, nr. 4, ap. 35, anuntam elaborarea primei versiuni a P.U.Z. - INTRODUCERE TEREN IN INTRAVILAN IN SCOPUL CONSTRUIRII DE LOCUINTE, OPERATIUNI NOTARIALE DE DEZMEMBRARE IN MAI MULT DE TREI PARCELE, REALIZARE DRUM DE INCINTA SI DOTARE CU INFRASTRUCTURA EDILITARA, situat in judetul Sibiu, loc. Medias, strada Mosnei, fn.

Consultarea primei versiuni a planului, comentariile si sugestiile publicului se primesc zilnic pe e-mail-ul Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu: office@apmsb.anpm.ro, in termen de 15 zile calendaristice de la data aparitiei anuntului.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/24/2024 12:32:00 p.m. de

Vizită pe șantierul de la corp D al Liceului Axente Sever Mediaș

În luna martie a acestui an, în baza contractului de „Reabilitare demisol și fațadă corp D la Liceul Axente Sever“ din Municipiul Mediaș, cu o valoare de 971.623,10 lei au început lucrările de construcție și reabilitare. De asemenea, se realizează lucrări de termoizolație și hidroizolație exterioară a fațadei și lucrări de amenajare a subsolului clădirii. Acest proiect are ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2024, reamintește Primăria muncicipiului Sibiu într-un comunicat de presă. 


Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș a avut o întâlnire, azi, cu conducerea Liceului Teoretic „Axente Sever“ și reprezentanți ai firmei care realizează lucrările. Întâlnirea a avut drept scop prezentarea stadiului actual al lucrărilor.




Vorbeam în urmă cu câțiva ani cu doamna director și Consiliul de Administrație al școlii și ne gândeam ce trebuie să facem cu acest corp de clădire care era într-o stare agravată de degradare. Am luat decizia, împreună, să modernizăm și acest corp de clădire, astăzi începe să arate așa cum ne dorim cu toții, un loc în care se poate face școală, un loc în care atât copiii, cât și cadrele didactice, pot să vină cu drag și să-și desfășoare activitatea. Obiectivul meu a fost mereu același, de a investi în învățământ, pentru că, din punctul meu de vedere, o comunitate care nu pune accent pe educație, este o comunitate săracă. Investim în liceul Axente Sever, investim în toate instituțiile de învățământ din oraș, pentru că, până la urmă, investim în tineri, investim în viitorul orașului nostru“, a declarat primarul Gheorghe Roman.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/24/2024 08:43:00 a.m. de

Ce a contat când s-a decis investiția de la Aeroport. Daniela Cîmpean: „Există potențial de creștere, iar dacă nu se făcea acum, nu se mai făcea deloc” (CP)

 Președinta Consiliului Județean  Sibiu și candidată pentru un nou mandat, Daniela Cîmpean, a explicat care au fost rațiunile care au condus la realizarea celei mai mari investiții a unei autorități publice din județ din ultimii 30 de ani: modernizarea si extinderea Aeroportului Internațional  Sibiu.

„Noi aveam cifrele și era foarte  limpede că avem un potențial enorm de creștere a operațiunilor pe Aeroportul Sibiu. Însă acest potențial nu putea fi atins dacă rămâneam cu terminalul și facilitățile la nivelul de dinainte de 2023. În plus, informațiile pe care le aveam încă de atunci arată că a fost  ultima șansă reală pentru o astfel de investiție˝– spune Daniela Cîmpean.

foto: Județul Sibiu are unul dintre cele mai moderne aeroporturi din România

Președinta Consiliului Județean  Sibiu este și membră a Comitetului European al Regiunilor  în comisiile pentru Resurse Naturale (NAT) și  pentru Politică Economică (ECON), astfel că accesul său la discuțiile de la Bruxelles a fost permanent și benefic pentru  Sibiu.

„Știu că sunt unii care de câte ori au ocazia defilează cu statistica zborurilor de pe Aeroportul Internațional Sibiu. Ce nu spun ei sunt toate cifrele și ascund potențialul de creștere. Astfel, la nivelul statelor Uniunii Europene, în anul 2023, din punct de vedere statistic fiecare locuitor a zburat de 2,6 ori, în timp ce în România media a fost de doar 1,2. Așadar, există potențial de creștere, iar orice entitate cu activitate economică și-l calculează, iar dacă poate să se apropie de acel potențial cu investiții făcute din fonduri atrase  – în cazul nostru din  bani europeni-  este obligată să facă asta. Aeroportul din  Sibiu are asigurate acum condiții optime de dezvoltare˝– spune Daniela Cîmpean.

foto: Suprafața terminalului a fost extinsă de la 6.200 la 22.300 mp

Interesul Uniunii Europene pentru proiecte de genul celui de la  Sibiu a scăzut considerabil după finalul lui 2023, așa că posibilitatea ca Aeroportul sibian să mai poată beneficia vreodată de sumele  pe care le-a folosit în modernizare este  de acum minimă sau chiar zero.

„Am avut o șansă și am profitat de ea! Nu o să se ne mai întâlnim cu o astfel de ocazie, iar o dovadă în plus sunt și restul investițiilor  de acest gen din România. Este simplu de observat câte alte aeroporturi, mult mai mari, au făcut exact ce am făcut și noi. Ce e drept,  nu într-un timp atât de scurt, de doar 11 luni˝– afirmă Daniela Cîmpean.

foto: Permanenta legătură cu constructorii au permis finalizarea lucrărilor în doar 11 luni

Modernizarea Aeroportului Internațional  Sibiu a fost un exemplu de operativitate  și de colaborare între entități publice și private. Contractul a prevăzut extinderea terminalului și modernizarea, odată cu  dotarea cu echipamente de ultima generație.

„Este vorba despre 64 milioane de euro, o sumă care a atras responsabilități uriașe. Pentru fiecare cent există răspunderi majore, pentru fiecare parte din contract au fost necesare proceduri, documente, analize, evaluări și recepții. Totul în doar 11 luni și fără că măcar o zi să se întrerupă zborurile˝– explică Daniela Cîmpean.

Aeroportul Internațional  Sibiu dispune astăzi de cele mai moderne echipamente de securitate aeroportuară din România, care utilizează inclusiv inteligența artificială și camere de termoviziune. Procedura de îmbarcare a fost simplificată prin crearea de linii „drop-of” ce trimit bagajele direct la cală și de automate de self check-in. Sunt montate porți electronice, cu acces pe baza cărții de îmbarcare, scanere care verifică bagajul de mână fără a fi necesară scoaterea electronicelor sau a sticlelor cu lichid.

„Am centrat toată această investiție pe nevoile actuale ale pasagerilor și pe perspectivele de viitor ale Aeroportului. Fiecare componentă a modernizării are la bază analize în legătură cu simplificarea și scurtarea timpului de acces pentru pasageri în zonele de îmbarcare, cu îmbunătățirea experienței  în Aeroportul nostru. De asemenea, investițiile au legătură cu posibilitatea ca Aeroportul  Sibiu să-și crească operațiunile oferind companiilor aeriene servicii la standarde de calitate tot mai exigente în contextul implementării Pactului verde european”, spune Daniela Cîmpean.

foto: Automatic Border Control, sistem care permite verificarea automată a documentelor, unic pe un aeroport regional

Potrivit președintei Consiliului Județean, Aeroportul Internațional joacă un rol deosebit în câteva dintre direcțiile strategice  de dezvoltare ale Sibiului.

„Turismul este unul dintre exemplele la îndemână, iar obligația noastră este să oferim conectivitate cât mai diversă prin drumurile cele mai bune și prin condiții de aerogară moderne. În plus, Aeroportul este important în dezvoltarea economică a județului, dar și în menținerea legăturii sibienilor cu rudele din străinătate. Am ținut cont de toate aceste argumente în elaborarea acestui mare proiect˝– a mai spus Daniela Cîmpean.

foto: Noi zboruri de pe Aeroportul Sibiu au fost operaționalizate după finalizarea investiției

 

Publicat la Comanda PNL Filiala  Sibiu, cod AEP 21240015

Continuare
    Trimite prin e-mail