vineri, 7 iunie 2024

Publicat la 6/07/2024 06:37:00 p.m. de

Luptă strânsă între două eleve eminente, la Colegiul Școala Națională de Gaz din Mediaș

În spiritul tradiției de peste 25 de ani, și în acest an la CSNG s-au desemnat titulaturile de ȘEF DE PROMOȚIE și ,,MAREA LACRIMĂ” pentru elevii cu cele mai mari medii obținute în cei patru ani de liceu.

FOTO: Colegiul Școala Națională de Gaz

Educația presupune învățarea și cultivarea unor abilități, cunoștințe și valori iar rezultatele obținute sunt o recunoaștere a muncii depuse în anii de studiu, transmite școala.

ȘEF DE PROMOȚIE 2020-2024 cu media 9.98 este CREȚU CRISTINA-NICOLETA din clasa a XII- Matematică Informatică.

MAREA LACRIMĂ a Promoției 2020-2024 cu media 9.97 este CUSTELCEAN TEODORA YASMINA din clasa a XII-a Matematică Informatică.

Felicitări dragi eleve pentru rezultatele obținute dar și pentru modul exemplar în care ați reușit să interacționați cu colegii, profesorii și personalul colegiului. Felicitări doamnelor și domnilor profesori pentru profesionalismul și devotamentul cu care ați contribuit la performanțele obținute la nivelul CSNG. Mulțumim părinților care apreciază și susțin educația oferită de Colegiul Școala Națională de Gaz”, a postat CSNG.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/07/2024 08:24:00 a.m. de

Mesajul președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, pentru sibieni (CP)

 Dragi prieteni,

Suntem la finalul campaniei electorale și mai este puțin timp până când veți alege cine să vă reprezinte în administrația publică locală și județeană.

Pe 9 iunie, aveți puterea de a stabili parcursul pe care județul nostru îl va avea în următorii patru ani.

foto: PNL Sibiu

Vă cunosc și am convingerea că știți să vă ridicați deasupra informațiilor care v-au fost transmise în această campanie, știți să faceți diferența între cele care reflectă fapte reale și cele care sunt doar speculații menite să ascundă neputința unora de vă prezenta lucruri concrete, făcute de ei, și care i-ar putea recomanda să ocupe o funcție publică.

Am ales în cei 8 ani în care mi-ați acordat încrederea, să vă prezint ceea ce fac ca președintă a Consiliului Județean Sibiu, iar în campanie nu am făcut decât să vin în fața dumneavoastră și să vă vorbesc despre cum investițiile și programele derulate au făcut din județul nostru o casă mai primitoare, mai bună pentru toți, un loc pe care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să-l descopere.

Am ales totodată și să nu răspund atacurilor pentru că vă cunosc, m-am născut aici, am studiat aici, îmi cresc copiii aici, și, ca și voi, cred că decența și buna credință sunt definitorii pentru comunitatea sibiană și că depinde de noi, de fiecare, să respectăm aceste principii.

De aceea am puterea să vă privesc în ochi atunci când vă vorbesc, știind că am făcut, și că voi face, tot ceea ce ține de mine pentru a asigura condiții mai bune în spitale, drumuri mai sigure, cultură de calitate sau, acolo unde este cazul, acces în școlile speciale sau la servicii de protecție socială.

Iubesc județul Sibiu cu tot ce reprezintă el și îmi doresc ca și copiii și nepoții noștri să aibă în continuare motive să-l iubească și să dorească să le fie casă.

Acestea îmi dau putere să merg mai departe, să lupt pentru lucruri despre care mulți au vorbit, dar nimeni nu a îndrăznit să și le asume, să ignor hărțuielile și atacurile și să-mi concentrez toată atenția și energia doar pe ce contează: pe tot ceea ce marea majoritate știm că înseamnă Sibiul și sibienii.

Pentru că sibienii merită!

Cu prietenie,

Daniela Cîmpean

 

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 212400

Continuare
    Trimite prin e-mail

joi, 6 iunie 2024

Publicat la 6/06/2024 03:32:00 p.m. de

150 de copii, la Atelierele de public speaking

În perioada februarie – aprilie 2024 au fost organizate Ateliere de public speaking în orașele Mediaș, Sibiu și Tg. Mureș. Instituțiile culturale alese drept partenere în acest proiect au îndeplinit un obiectiv comun, acela de a susține educația, diversificându-și constant serviciile adresate comunității.


Atelierele de public speaking fac parte dintr-un proiect de dezvoltare personală inițiat de Antonela Sofia Barbu, în calitate de formator, au fost adresate copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 – 15 ani și s-au desfășurat la Centrul de Documentare şi Informare Gaze Naturale – Muzeul Gazelor Naturale Mediaș, la Biblioteca Județeană Mureș – Cuibul Democrației, Școala Gimnazială Dacia, Târgu-Mureș și la Biblioteca Județeană „ASTRA Sibiu”.


Pe parcursul celor trei luni, un număr de 150 de copii au evoluat frumos și au reușit să structureze un discurs, atât singuri, cât și în echipă, să-și învingă temerile, să comunice mai ușor, indiferent de vârstă și să capteze atenția celor din jur.
În fiecare oraș a avut loc Gala de Public Speaking, premiile oferite constând într-o diplomă de participare și un set de cărți, printre care și Dicționarul Fundamental al Limbii Române oferit în cadrul acestui proiect de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov.

 
La Centrul de Documentare şi Informare Gaze Naturale – Muzeul Gazelor Naturale Mediaș au fost abordate următoarele teme: sport (fotbal, baschet, arte marțiale), cercetășie, părinți fericiți, relații între frați, călătorii, ciocolată și curiozități despre șopârle. Am avut parte de demonstrațiile sportive, de ciocolata, de o ,,tombolă'' pe nevăzute și de o...șopârlă. Dacă Miruna a oferit un troler pentru călătorii sponsorizat de „Călătorește cu Radu”, iar Ana ne-a îndulcit cu ciocolată, Celine a adus un invitat special, pe Maui, agama cu barbă, cea mai populară șopârlă din lume.


La Biblioteca Județeană Mureș în Sala de lectură au fost invitați atât participanții la atelierele desfășurate la Cuibul Democrației, cât și elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Dacia, Târgu-Mureș însoțiți de înv. Husari Iuliana.
Gala de public speaking de la Tg. Mureș a fost despre timp, despre ceas, despre ora la care se trezesc pisicile și despre ora la care se deschid florile.  ,,Europenii au ceasul, iar noi timpul", spune un vechi proverb african. Copiii au pregătit cele mai interesante discursuri despre fulgere, stele, frici, istorie, curcubeu sau despre mediu. Nu au lipsit provocările, momentele de magie, cele muzicale și cele despre magneți. Dacă la Mediaș, printre participanții la eveniment a fost șopârla Maui, la Tg. Mureș, publicul s-a împrietenit cu Kitty – Piky, motanul care le-a atras atenția încă din primele momente și a ascultat cu răbdare, fără să-i întrerupă, toate discursurile.
La Biblioteca Județeană „ASTRA” Sibiu prima întrebare adresată copiilor și părinților a fost ,,Cui ai dărui o ciocolată în schimbul unei idei?” Copiii au pregătit discursurile cu seriozitate și au demonstrat încă o dată că, atunci când faci ceva din plăcere, poți vorbi deschis, fără emoții și să ai încredere în tine. Am pornit de la jocuri și de la îndemnul de a ne înscrie la canalul de youtube al lui Ioan, am aflat despre Kuky și despre cât de importanți sunt cățeii în viața noastră, am descoperit că teatrul de păpuși, pictura și muzica rock ne aduc inspirație și energie și am ajuns în locul în care ne simțim fericiți: familia. Iris ne-a prezentat rețeta ei de spaghete și câteva informații despre paste, iar Ilinca nu a vorbit despre grădinărit, ci despre frica de a vorbi în public.
 
Ce a însemnat acest proiect în cifre?
·              3500 km cu mașina
·              70 de ore pe drum
·              50 ore de ateliere
·              100 de ore pentru pregătire
·              150 de copii înscriși
·              110 premii oferite de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov
·              34 articole în mass media din Mediaș, Sibiu, Tg. Mureș, București
·              buget: 10.000 lei
 
Motivul principal al părinților care și-au înscris copiii la aceste ateliere a fost nevoia de a-și dezvolta abilitățile de a vorbi în public.  
 
Reacții ale părinților:
 
,, Îți mulțumim cu recunoștință, Antonela pentru că te-ai gândit și la Mediaș când ai lansat proiectul și atelierele de public speaking! Îți mulțumesc pentru răbdarea, empatia și deschiderea față de copii, ai lucrat chiar și cu copii cu vârsta de 7 ani și nu în ultimul rând îți mulțumim pentru tehnicile aplicate împreună cu cei mici despre cum să își învingă emoțiile, cum să își construiască un discurs și cum să vorbească fluent și cu sens în public. Îți mulțumesc pentru că m-ai provocat și pe mine și m-ai scos în fața publicului. Mi-am dat seama că am emoții mai mari decât copiii și acum îi înțeleg și mai bine pe ei. Îți mulțumim pentru prețioasele cadouri primite, sunt valoroase pentru noi și deja am și lecturat din ele. Mulțumim! Mulțumim! Mulțumim!’’ (M. B., Mediaș)
,,Foarte frumos cu emoții mari și mici atât pentru copii, cât și pentru părinți. Totul a decurs frumos. Este bine să înveți de când ești mic, pentru a stăpâni arta de a vorbi în public.” (S. M., Mediaș)

,,Mulțumim. Sunteți minunată! La cât mai multe astfel de experiențe!” (F. C., Sibiu)

,,Mulțumim pentru acest frumos proiect derulat la Sibiu. Ioan jr.a avut un discurs despre pasiunea lui de a face jocuri. Felicitări!” (C. V., Sibiu)

,,Este un copil foarte timid, dar își dorește să devină cântăreață, chiar dacă are un pic de trac la vorbitul în public. Copiii au primit materiale informative, au început un discurs de la o perioadă foarte scurtă de timp, li s-a indicat cum ar trebui să fie discursul, au făcut tot felul de exerciții în grupe. Am avut un copil foarte timid, făcea atac de panică și nu vroia să vorbească nimic, iar acum la discursul final s-a descurcat foarte bine, a improvizat, a fost un pic roșie în obraji, dar evoluția ei a fost foarte bună.” (M. T., Tg. Mureș)

Reacții ale copiilor:
 
,,Acest curs mi s-a părut interesant. Am învățat că nu trebuie să îți fie frică atunci când vorbești în public, poți să faci cunoștință cu mai mulți oameni. Sunt în clasa a II-a și atunci când trebuia să răspund în clasă, la ore, eram emoționată. Discursul meu la gală a fost despre stele și magneți și a fost primit foarte bine.” ( M.B., 10 ani, Tg. Mureș)
,,Am venit la acest curs, pentru că eu sunt o fire mai rușinoasă și îmi era foarte greu să mă exprim cu un public mai mare și m-am gândit că astfel de ateliere mă pot ajuta. Mi-era frică să nu greșesc sau să nu deranjez publicul cu ceea ce spun. Am învățat să fiu mai liniștită și să am încredere în mine că pot să țin un discurs în fața publicului. Am mai învățat că este în regulă și chiar dacă ceilalți mă judecă, nu trebuie să fie o problemă pentru mine. Acest curs chiar m-a ajutat foarte mult.” (M.B., 12 ani, Tg. Mureș)
 
,,Chiar dacă la început am fost tristă pentru că m-a trimis mama la aceste ateliere și nu știam despre ce este vorba, îmi era teamă că vor râde alți copii de mine, iată că după 4 întâlniri am reușit să-mi înving teama, să fiu veselă și să-mi structurez un discurs. Mă va ajuta în viitor și la școală. Așa că, mulțumesc mama, mulțumesc Antonela, pentru răbdare.” (C.V., 14 ani, Mediaș)
,,M-am simțit foarte bine, încă din prima zi alături de alți copii. Am râs, am lucrat în echipe, am adus de acasă recuzită, am vorbit despre pasiunile mele. Nu am ajuns la Gală, deoarece am fost plecată din localitate, dar am trimis discursul meu despre ciocolată. Mă bucur că v-am cunoscut și aștept să ne revedem.” (M.T., 13 ani, Sibiu)
 
,,Îi felicit pe toți copiii, atât pe cei care au reușit să ajungă la gală, cât și pe cei care au fost prezenți la toate atelierele de public speaking, pentru că au avut curajul să își învingă teama, chiar și atunci când le-a fost dificil, au descoperit ce înseamnă să lucrezi în echipă, indiferent de vârsta partenerilor de joc și să-și structureze un discurs astfel încât să impresioneze publicul. Cel mai mic participant la ateliere a avut vârsta de 7 ani, iar cel mai mare vârsta de 15 ani. Copiii au făcut schimb de informații, au vorbit despre pasiunile lor și au reușit să impresioneze atunci când au zâmbit, au folosit recuzita și au arătat de creativi pot fi”, comunică Antonela Sofia Barbu, formator și manager de proiect.
 
Proiectul de dezvoltare personală pentru copii a fost prezentat în cadrul Conferinței Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România organizată de Biblioteca Județeană Mureș în perioada 28 – 31 mai 2024. Astfel, cei prezenți au aflat cât este de important acest proiect, cum a fost primit de către părinți și copii, dar mai ales care sunt cele trei secrete ale unui parteneriat de succes:
·              Să fii deschis noilor idei venite din partea comunității.
·              Să cooperezi, să te implici, să cunoști nevoile comunității.
·              Să ai aceleași obiective comune cu partenerii.
 
,,Proiectul care răspunde nevoilor utilizatorilor bibliotecilor și centrelor de informare din orașele Tg. Mureș, Mediaș, Sibiu, dar și Alba Iulia, respectiv Brașov, orașe cu personalități emblematice, făuritoare de istorie în domeniul cultural, al științelor și al artelor l-am depus în luna martie 2024 spre finanțare la Administrația Fondului Cultural Național – Secțiunea Educație prin Cultură. Rezultatele finale vor fi afișate în cursul lunii iunie. Până atunci, să ne țineți pumnii! Mulțumesc managerilor instituților de cultură, parteneri în cadrul acestui proiect și echipei care mi-a fost alături în acest demers”, încheie Antonela Sofia Barbu, formator și manager de proiect.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/06/2024 10:41:00 a.m. de

Daniela Cîmpean: „Existența unei majorități politice a fost esențială în realizarea proiectelor Consiliului Județean” (CP)

 

Președinta liberală a Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean,  a explicat astăzi că un rol deosebit de important în realizarea obiectivelor  îl are existența unei majorități politice și că speră că sibienii vor acorda aceeași încredere liberalilor, ca și acum patru ani.

„Votul sibienilor, încrederea lor în echipa PNL, au permis ca proiectele asumate pentru județul Sibiu să fie realizate. Existența unei majorități politice a fost esențială în realizarea proiectelor Consiliului Județean, în stabilitatea instituției, în coerența deciziilor. Sibienii au înțeles asta acum patru ani, atunci când au votat PNL atât la președinția CJS, cât și pentru consilierii județeni. Înțelepciunea de atunci a oamenilor a făcut să fie evitate  adevărate catastrofe˝– explică Daniela Cîmpean referindu-se la momentul opoziției USR la unul dintre proiectele Consiliului Județean.

Atunci, dacă USR avea un număr mai mare de consilieri putea răsturna votul final, iar județul să piardă finanțarea unor proiecte.

„Mulți își amintesc formula  „votul dumneavoastră nu contează”,  scoasă din logică, rostogolită în spațiul public  și prezentată astfel încât să pară că eu am zis că votul simpatizanților USR nu contează. Nimic mai fals! Referirea îl viza strict pe acel consilier județean care se opunea proiectelor destinate comunității, fără a avea argumente sau soluții constructive. Știu că reprezentativitatea votului fiecărui cetățean este importantă, însă cred că opțiunea trebuie cântărită cu mare atenție fiindcă, altfel, cei care ajung  în Consiliul Județean pot să blocheze proiecte. La momentul acela  majoritatea PNL a salvat situația, dar cazul nu este singular˝– a rememorat Daniela Cîmpean.

Președinta a făcut, de-a lungul mandatului 2020-2024, de mai multe ori apel la partidele din Consiliul Județean Sibiu să își asume alternative la soluțiile propuse de PNL și de aparatul de specialitate al instituției, să inițieze proiecte de hotărâri și să contribuie la elaborarea celor mai bune decizii pentru oameni. Fără succes!

„Munca de consilier județean nu se rezumă la participarea la o ședință de plen și una de comisie și cu atât mai puțin la încasarea indemnizației. Este o răspundere asumată în față oamenilor și trebuie tratată ca atare! Oamenii care au votat consilierii județeni se așteaptă ca aceștia să citească proiectele, să le analizeze, să iasă în teren, să vină cu propuneri mai bune dacă este cazul… Este simplu să te opui  fără  o soluție alternativă, așa cum au făcut, ani de zile, mulți dintre colegii din alte partide din Consiliul Județean Sibiu. Din contră, au spus că nu este treaba lor!”, precizează Daniela Cîmpean.

Președinta afirmă că nu a avut niciodată pretenția că echipa sa a furnizat mereu cea mai bună varianta, dar opoziția, de dragul opoziției, nu este o soluție.

„Înregistrările ședințelor sunt publice și accesibile oricui. Sibienii pot să vadă îndemnurile mele la acțiune, la soluții. Nu s-a întâmplat și asta mă face să subliniez apăsat necesitatea existenței unei majorități  politice RESPONSABILE  și pentru următorii patru ani. Pot să îmi imaginez, bazându-mă pe experiența de până acum, ce șicane ar pune întregii activități, dacă ar putea,  cei care s-au manifestat în stilul explicat anterior, dar și alții ca ei. Ar fi anulată munca atâtor oameni și bunele intenții ale profesioniștilor din Consiliul Județean, de ceea ce am construit în toți anii aceștia”, afirmă Daniela Cîmpean.

 

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015

 

Continuare
    Trimite prin e-mail

miercuri, 5 iunie 2024

Publicat la 6/05/2024 02:37:00 p.m. de

A fost inaugurat noul terminal de plecări de pe Aeroportul Cluj. VIDEO

 

Miercuri, 5 iunie, a fost inaugurat noul terminal de plecări de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj care a costat 366 de milioane de lei.

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

Terminalul de plecări al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost inaugurat miercuri, 5 iunie.

Proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” a fost implementat din fonduri europene, de la bugetul de stat și fonduri proprii, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014- 2020 și a inclus extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 mp, realizarea fluxurilor pentru destinațiile Schengen și Non-Schengen, 3 noi fluxuri de securitate, dotate cu echipamente pentru controlul de securitate de ultimă generație și extinderea platformei de staționare aeronave cu aproximativ 9.000 mp.

Video: Monitorul de Cluj

La eveniment au participat oficialități din cadrul autorităților centrale și locale, printre care:

  • Ion-Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României
  • Nicolae-Ionel Ciucă, Președintele Senatului
  • Sorin-Mihai Grindeanu, Ministrul Transporturilor
  • Marcel-Ioan Boloș, Ministrul Finanțelor
  • Vasile Dîncu
  • Lucian-Nicolae Bode, Vicepreședinte al Camerei Deputaților
  • Daniel Buda, Europarlamentar
  • Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca
  • Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului
  • Rareș Bogdan
  • ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

Noul terminal de plecări a fost inaugurat de directorul general al Aeroportului Cluj, David Ciceo. El a precizat prin extinderea terminalului a fost crescută capacitatea de procesare a pasagerilor.

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

„Inaugurăm extinderea terminalului de plecări a Aeropotului Internațional Cluj, o realizare deosebită pentru municipiul Cluj, pentru județul Cluj, pentru locuitorii regiunii Nord-Vest Transilvania. Această extindere cuprinde aproximativ 7.200 de mp, 2.000 mp extinderea platformei și 3 noi fluxuri de securitate dotate cu echipamentele necesare. Acest proiect a început în mai 2023, într-un an a fost finalizat. A costat aproximativ 346 de milioane de lei, din care 102 milioane de lei au fost fonduri europene și de la bugetul de stat. Prin această extindere s-a crescut capacitatea de procesare. Vom procesa până la 4,5 milioane de pasageri. S-a îmbunătățit confortul pasagerilor și de asemenea, s-au creat condițiile corespunzătoare pentru zonele Schengen și non Schengen. Anul trecut am avut 3,2 milioane de pasageri, aproximativ 70% au fost pasageri Schengen și aproximativ 30% au fost non Schengen. Începând din 7 iunie terminalul va fi operațional. Pasagerii vor fi procesați. Avem 7 spații comerciale și 2 saloane de business. În următoarea lună vom avea încă 7 spații funcționale. Vom aveam aproximativ 2.700 mp de spații comerciale. În timp ce am lucrat la extinderea terminalului, am creat condiții temporare pentru pasageri în containere timp de un an și le mulțumim pentru înțelegere pasagerilor”, a declarat David Ciceo.

La inaugurarea noului terminal de plecări de la Aeroportul Internațional Cluj a participat și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. El a anunțat că lângă aeroportul clujean se construiește un Park&Ride, care va fi finalizat în toamna acestui an.

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

Clujul are multe avantaje competitive, de la universități și studenți, la industrii creative, la aeroport. Cel din urmă este un element cheie care face acest oraș să fie ceea este. Nu doar că este principala poartă de intrare aeriană în Transilvania, dar este un avantaj competitiv pentru noi toți, pentru că dacă un investitor dorește să își deschidă o afacere, elementul cheie este capacitatea de a se conecta cu lumea. Dacă există un eveniment major  trebuie să se organizeze undeva în țară, iar cel care organizează trebuie să se uite cum ajunge acolo. Când ai un aeroport internațional, ai un oraș este competitiv. Felicit echipa condusă de domnul Ciceo, felicit echipa Consiliului Județean, Alin Tișe. O țară modernă are nevoie de motoare regionale de dezvoltare. Cu cât vom avea mai multe motoare de dezvoltare regionale cu atât țara va fi mai bogată și românii o vor duce mai bine. Această coaliție livrează lucruri concrete pentru români și acest lucru este cel mai important, pentru că prin aceste investiții dăm șansa românilor să aibă o viață mai bună aici la noi acasă. Am colaborat și facem un Park&Ride aici lângă aeroport. În toamna acestui an va fi gata. Oamenii care vin de peste tot își vor putea lăsa mașina la Park&Ride”, a declarat Emil Boc.

De asemenea, la inaugurarea noului terminal de plecări a fost prezent și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

„Sunt deosebit de bucuros și onorat să particip la acest eveniment, pentru că venim cu o infrastructură așteptată demult de către clujeni, de către toți cei care trăiesc în această regiune, Nord-Vest. Este absolut impresionant. Când m-am mai întâlnit cu domnul director mi-a vorbit cu mult patos și cu multă așteptare finalizarea acestui terminal. Este un model de obiectiv care s-a realizat prin colaborarea foarte bună între autoritățile locale, iar aici trebuie să punem în evidență colaborarea foarte bună între președintele Consiliului Județean, Alin Tișe și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Este o armonizare foarte bună între eficientizarea implementării fondurilor europene, a fondurilor de la bugetul de stat și a fondurilor proprii, ale Aeroportului”, a declarat Nicolae Ciucă.

Sorin Grindeanu: „Inaugurăm un adevărat succes pentru infrastructura aeroportuară din România”

„Inaugurăm un adevărat succes pentru infrastructura aeroportuară din România. Extinderea acestui terminal de pasageri ai Aeroportului Internațional Avram Iancu setează un nou standard de colaborare  între autoritățile centrale și locale (…) Această colaborare între autoritățile locale și cele centrale dă măsura activității celor care conduc în acest moment pe plan local și central. Dacă ne dorim o dezvoltare reală și performanțe economice de top trebuie să înțelegem că principala obligație celor care conduc este să se raporteze la interesele românilor”, a declarat Sorin Grindeanu.

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

Alin Tișe: „Realizările de la Aeroportul Cluj nu se puteau face fără o continuitate”

„Este un moment important, de mare emoție pentru că vedem că ceea ce am construit an de an, de 15 ani, a ajuns la un moment de închidere de etapă, și începerea unei noi etape (…) Aș vrea să știți că niciun moment, nicio secundă, niciun partid nu s-a dezis de la acest drum.  Am stabilit ținta și toate partidele, indiferent de unde erau, au urmat această cale.
Asta înseamnă că dincolo de partide, aceste obiective mari nu au culoare politică și că trebuie să se bucure de susținerea tuturor partidelor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

Marcel Ciolacu: „Este cel mai clar semnal că economia se dezvoltă solid”

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a declarat că extinderea terminalului este un semn clar că economia se dezvoltă solid și consolidează poziția județului Cluj ca un hub de transport regional.

„Extinderea terminalului reprezintă mai mult decât adăugarea de noi porți și facilități suplimentare pentru pasageri, este cel mai clar semnal că economia se dezvoltă solid, simbolizează deschiderea către noi oportunități economice și consolidarea poziției județului Cluj ca un hub de transport regional.
Zona va atrage un flux mai mare de turiști, călători de afaceri, mai multe companii aeriene vor fi încurajate să adauge destinații și zboruri directe. Asta va face Clujul mult mai accesibil pentru întreaga lume.
Proiectul este o investiție strategică în infrastructură care va atrage noi investiții. Va fi un imbold pentru alte companii să își stabilească în Cluj sediile regionale sau să-și extindă operațiunile. Extinderea terminalului înseamnă un motor de creștere economică”, a spus Ciolacu.

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

Crește suprafața sălilor de așteptare

Proiectul prevede o extindere a terminalului spre nord și est, și vizează creșterea suprafeței sălilor de așteptare de la aproximativ 400 de mp, la 1.700 mp pentru plecări interne, respectiv de la 1.800 mp, la aproximativ 5.100 mp la plecări externe. Perioada de implementare este de 24 luni, iar valoarea totală a contractului de finanțare este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei. Fondurile de la bugetul de stat sunt în valoare de 19.824.066 lei, iar valoarea suportată de aeroport este de 213.216.078 lei.

Foto: Paula Copaciu – monitorulcj.ro

În cadrul acestui proiect, a fost amenajat și un sistem de panouri fotovoltaice, aproximativ 270 de panouri, astfel încât 40% din energia electrică pentru terminale să poată fi furnizată de acest sistem de panouri.

Obiectivul principal al investiției consta în extinderea terminalului pasageri plecări spre nord, atât la parterul clădirii, cât și la etajul acesteia, pe zona porților de îmbarcare A1, A2, A3, destinate zborurilor interne și pe zona porților de îmbarcare B1, B2, B3, B4 destinate zborurilor externe. În urma implementării proiectului, terminalul plecări va fi extins cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și platforma de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați, ceea ce va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Terminalul nou extins va asigura desfășurarea corespunzătoare a activităților specifice de procesare a pasagerilor și a bagajelor acestora (înregistrare, formalități de check-in, control de securitate, control al documentelor la frontieră, control vamal etc.), capacitatea sa de procesare fiind dimensionată, astfel încât, să asigure procesarea fluxurilor de pasageri și bagaje la ore de vârf, pentru a răspunde la nevoile viitoare pe baza rezultatelor și a prognozelor de trafic.

Fără cozi la controlul de securitate!

Avantajele extinderii terminalului plecări sunt următoarele:

  • infrastructură pentru traficul de pasageri în creștere;
  • se reduce timpul de procesare în orele de vârf;
  • crește capacitatea pentru pasageri și bagaje;
  • crește confortul pasagerilor;
  • se asigură noi spații comerciale;
  • atragerea de noi transportatori aerieni;
  • vor scădea cozile pentru controlul de securitate cu cele două noi filtre care se vor implementa.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/05/2024 09:43:00 a.m. de

„Simfonia culorilor”, la Muzeul Gazelor Naturale


Muzeul Gazelor Naturale din municipiul Mediaș va fi gazdă pentru o expoziție deosebită. Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11:00, va fi deschisă expoziția intitulată „Simfonia culorilor”. Aceasta cuprinde creații ale lui Alice Rusu, o tânără extrem de talentată și pasionată de artă. Participanții sunt invitați la o călătorie captivantă prin universul culorilor, unde fiecare nuanță, este o notă într-o orchestră vizuală deosebită. Expoziția de la Muzeul Gazelor Naturale se poate vizita de către persoanele interesate până în data de 22 august. 
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/05/2024 09:34:00 a.m. de

Daniela Cîmpean, președinta liberală a Consiliului Județean Sibiu: „Am ajuns la fiecare sibian, din orice colț al județului. Fiindcă reprezentăm toți cetățenii, fără excepție !” (CP)

 

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean  Sibiu, a explicat că munca echipei pe care o conduce a produs, direct sau indirect, rezultate pentru fiecare locuitor al județului în parte și că se bucură să constate că oamenii apreciază asta, că înțeleg întreg efortul și că susțin demersurile administrației.

foto: DJ 106 Șura Mică-Țapu, înainte și după modernizare

„Pare, probabil, exagerat, însă în realitate am ajuns   prin ceea ce am făcut chiar la fiecare sibian, din orice colț al județului. Fiindcă reprezentăm TOȚI cetățenii, fără excepție! Imaginați-vă cum un drum de 35 de kilometri , neînsemnat, poate, pentru cei din sudul județului, schimbă total viața celor din Țara Secașelor, cum oferă acestora din urmă siguranța accesului mașinilor de urgență, cum le oferă mai mult timp alături de familii și cum le dă siguranță în deplasare. Chiar dacă, să zicem, vorbim despre o familie de vârstnici, accesul rudelor la ei este mai facil, deci efectele muncii noastre se simt˝– a exemplificat Daniela Cîmpean completând că, dincolo de  bilanțul lucrărilor la drumuri (care totalizează – reparații și investiții- peste 650 de kilometri), sunt multe alte activități ale Consiliului Județean care produc efecte  până în cele mai îndepărtate colțuri ale județului  Sibiu.

„Investițiile de la Urgența Spitalului Județean  Sibiu, cele din secțiile acestuia, modernizarea tuturor clădirilor medicale ale Spitalului TBC și a 40% dintre cele ale Spitalului de Psihiatrie (inclusiv noul Ambulatoriu al Psihiatriei ) oferă astăzi servicii mai bune la care au acces nu doar locuitorii din municipiul Sibiu, ci toți locuitorii județului˝– a completat Cîmpean.

foto: Ambulatoriul Adulți al Psihiatriei, extins cu noi facilități medicale

Președinta s-a referit și la impactul Culturii asupra sibienilor din întreg județul, amintind că agendele de finanțare totalizează până astăzi 933 de proiecte,  multe dintre ele  în domeniul cultural.

„Câți sibieni, de peste tot,  nu se bucură de talentul Junilor, de profesionalismul filarmoniștilor, de grija cu care Biblioteca ASTRA protejează și promovează cartea, de comorile Muzeului ASTRA din Dumbravă, de oferta Școlii Populare de Arte și Meserii? Din fericire, avem oameni care cred în cultură și care, din acest motiv, au sprijinul total al Consiliului Județean Sibiu˝– spune Cîmpean, adăugând: „Câți sibieni nu folosesc Aeroportul, dotat acum cu unele din cele mai performante echipamente de securitate și de procesare a pasagerilor din țară?”

foto: Aeroportul Internațional Sibiu – dotări de top, terminal modernizat și extins

Consiliul Județean  Sibiu a semnat recent contractul de finanțare pentru 13 microbuze școlare hibrid care vor ajunge la unitățile din județ (numărul total al microbuzelor achiziționate prin Consiliul Județean ajunge, astfel, la 70 în întreg județul), iar aceasta este încă o formă  de implicare în comunitățile locale.

˝Suntem instituția prin care se derulează Programul de alimentație din școli (lapte/corn/fructe), dar și cea care a venit, nu o dată, în completare cu programe punctuale în domeniul alimentației sănătoase. De asemenea, Consiliul Județean  gestionează marile instituții de ocrotire  ale județului precum cele de la Dumbrăveni, Tălmaciu, Agârbiciu sau din municipiul  Sibiu în care sunt îngrijiți vârstnicii noștri, persoane cu handicap sau  aflate în categorii de risc social. Și ei sunt sibieni! Și față de ei și familiile lor avem responsabilități”, spune Cîmpean amintind investițiile substanțiale de la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Tălmaciu (recent încheiate , în valoare de peste 9,6 milioane lei , plus peste 200 mii lei -dotări).

foto: Casa modernă pentru beneficiarii CIA Tălmaciu

„Sunt foarte atașată de beneficiarii serviciilor DGASPC  Sibiu și mă bucur că, sub coordonarea vicepreședintelui Vlad Vasiu, am reușit să recuperăm startul pierdut în reformarea sistemului. Avem ambiția de a ajunge, curând,  în topul furnizorilor de servicii sociale de calitate˝– mai spune președinta Daniela Cîmpean.

În atenția președintei și a echipei sale s-au aflat și centrele de educație incluzivă din întreg județul, Daniela Cîmpean alocând  investițiilor și lucrărilor de reparații și întreținere din acestea nu doar bani, ci și timp și preocupare.

„Între sibienii noștri sunt familii care, cu discreție, reușesc să nu se dea bătuți în față provocărilor. Copiii cu deficiențe sunt parte a comunității noastre, iar noul Centru de Educație Incluzivă nr. 1  Sibiu este modelul de acțiune viitoare˝– afirmă Daniela Cîmpean.

foto: Școala Speciala 1 Sibiu – una din cele mai dotate din Romania

CSEI 1a fost refăcut din temelie, beneficiind astăzi de o sală de sport proprie, un teren de sport, un bazin interior de recuperare medicală, de condiții europene de activitate.  Consiliul Județean  Sibiu a investit nu mai puțin de 13,5 milioane lei în acest obiectiv, în folosul copiilor cu deficiențe, familiilor lor și angajaților școlii.

„Atingem prin faptele noastre viața fiecărui sibian și suntem mândri de asta! O facem prin munca noastră în domeniul  protecției sociale, prin lucrările la drumuri, prin instituțiile noastre de cultură, prin sprijinul  pe care îl acordăm Educației și Turismului, dar mai ales, cu bucuria unei datorii împlinite. Iar pentru mine nu există mângâiere mai mare decât să întâlnesc, în toate satele noastre, oameni care știu cât de mult însemnă fiecare dintre ei  pentru noi˝– afirmă Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean  Sibiu.

 

Publicat la Comanda PNL Filiala  Sibiu, cod AEP 21240015

Continuare
    Trimite prin e-mail