Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Imagine cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Ce taxe vom plăti din 2025?” - e întrebarea pe care și-o pune din ce în ce mai des și mediul de afaceri. În spațiul public au apărut deja speculații despre faptul că s-ar putea majora cota generală de TVA, iar unii experți fiscali atrag atenția că viitoarea guvernare ar putea introduce chiar un nou nivel al impozitului pe venituri. În tot acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine necesitatea corecţiei fiscale, care este principala problemă a României din punctul său de vedere, subliniind și faptul că ajustarea nu se poate face numai pe partea de cheltuieli, ci trebuie suplimentate şi veniturile bugetare. profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan spune într-un interviu pentru Republica că dacă România va fi condusă cu aceeași filosofie de guvernare, atunci evident că birurile vor crește și vom asista probabil la o combinație de măriri de taxe: TVA, impozit pe venit, impozit pe proprietăți. Foto:

Citește mai mult

fam Gherghin

„Am știut că merit să mă bucur de viață, să mă bucur de căsnicie. Luptați cu voi înșivă, cu mintea voastră și nu vă lăsați copleșiți de rezultatele negative, sperați și rugați-vă!” Este mesajul adresat femeilor care se luptă cu infertilitatea de către Oana Gherghin, o tânără care, după aproape șase ani de proceduri și tratamente, a aflat că i se va îndeplini cel mai mare vis, acela de a deveni mamă.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Librărie cărți

Deși copil cu prea puțină experiență de viață, îi înțelegeam la vremea aceea și eram conștient de faptul că nu e chiar atât de simplu să devii un model pentru generații întregi de oameni într-o societate în care educația a fost mai mereu pusă pe plan secund. (Foto: Inquam Photos/ Bogdan Dănescu)

Citește mai mult

• Bășica de noroi Piedone s-a spart. De unde acum vreo lună împărățea toate sondajele, acum, potrivit propriilor ziceri, interlopul poporului nu se mai luptă decât cu pretinul său Burduja. Dar nu pentru locul 1, cum sună pălăvrăjeala, ci pentru un prețios loc 3. În schimb, cu sprijinul porcesc al CîNîN Voiculescu, a urcat Firea. Poate fac bucureștenii un exercițiu de perspectivă – cum o să fie dacă regina Voluntariului se înscăunează iar vizavi de Cișmigiu, de vreme ce primarul consort Pandele, încă în viață, și-a pus numele și prenumele pe frontispiciul unei școli, lângă ministerul Educației, călcând nu știu câte legi...

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Imagini cu medici din România la o conferință. Foto: Inquam Photos / George Călin

18 mai 2024. Multă lume bună prezentă la prima lopată din construcția Spitalului de Urgență Cluj. Acesta este un comentariu neelectoral, nesponsorizat, necomandat. Felicitări pentru inaugurarea de sâmbătă din Cluj. Ni se spune de multă vreme că avem nevoie de spitale regionale, județene, municipale, orășenești, comunitare. Sunt sume enorme alocate infrastructurii medicale din fonduri nerambursabile guvernamentale, europene și din PNRR, dar și din credite bancare - să vedem cum o să le plătim pe acestea din urmă. Economiștii spun că suntem peste măsura de îndatorați, dar ce știu ei? Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește mai mult

Klaus Iohannis și liderii europeni la București.  Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Suntem în plină campanie pentru alegerile europene, dar dezbaterea despre marile teme care privesc UE aproape că nu există în spațiul public românesc din cauza comasării alegerilor. Partidele și candidații, inclusiv o mare parte a presei, acordă în general atenție subiectelor locale. Toată această realitate indică incapacitatea României de a se impune ca o voce în plan european care contează cu adevărat. Țara noastră e 7-a cea mai mare țară din Uniunea Europeană ca pondere de vot în Parlamentul European, iar din punctul ăsta de vedere avem un cuvânt de spus și avem un drept de vot pe care îl putem folosi în diverse moduri pentru a ne atinge obiectivele. Dar nu facem acest lucru, spune politologul Marius Ghincea într-un interviu pentru Republica. Acesta ține să precizeze și că președintele Iohannis, titularul politicii externe a României, are un dublu limbaj, iar cea mai mare reușită a sa este că nu a supărat Bruxelles-ul. Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Citește mai mult

adhd - adult

De multe ori, în discuţiile de pe diferite forumuri, întȃlnesc mesaje (cu conţinut care poate varia de la alarmă la disperare) are unor adulţi care au fost diagnosticaţi cu ADHD. La aflarea diagnosticului cam toţi tind să intre în panică şi să considere că viaţa lor este definitiv şi irevocabil afectată, în cel mai rău sens al cuvȃntului. Foto:Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Citește mai mult

Ed Dunkelblau

„Cea mai complexă problemă legată de tehnologie pe care mama mea a trebuit să o gestioneze a fost faptul că mă certam cu sora mea pe telefonul fix”, spune amuzat Ed Dunkelblau. Părinții de azi își pot aminti cel mai probabil o ceartă pe telecomandă sau, poate, în cele mai fericite cazuri, pe un 486. Astăzi, fiecare copil dintr-o familie are propriul dispozitiv sau acces mai mult sau mai puțin controlat la unul. Și cel mai probabil nu mai sunt certuri de moment, dar sunt efecte pe termen lung, pe care cu greu le putem cuantifica.

Citește mai mult
LifeBOT este o platformă de inteligență artificială care poate să comunice cu tine și face parte din campania “România Asigurată". Tehnologia este instrumentul care poate să ne ajute să comunicăm, să primim informații relevante, pentru ca noi să putem face alegeri bune.

Adresa de messenger:
http://m.me/www/MetropolitanLifeAsigurari

LifeBOT este o platformă de inteligență artificială care poate să comunice cu tine și face parte din campania “România Asigurată". Tehnologia este instrumentul care poate să ne ajute să comunicăm, să primim informații relevante, pentru ca noi să putem face alegeri bune .

Adresa de messenger:
http://m.me/www/MetropolitanLifeAsigurari

i Info

Te vei întâlni cu butoane precum Da sau Treci la următorul articol.
Tot ce trebuie să faci este să alegi. Pur și simplu dai click pe butoane și mergi mai departe.
Platforma este susținută de Metropolitan Life. Aceasta învață pe măsură ce tu alegi, iar când vei reveni în LifeBOT, îți va da noi informații.

Potest pro Palestina

Câțiva studenți ai Universității din București – și nu „Universitatea București”, așa cum spun câteva publicații – și-au întins corturile lângă Facultatea de Psihologie și Științele Educației și au început să protesteze, susținând cauza Palestinei. Evident, primul lucru pe care l-au făcut a fost să-și deschidă pagină de Instagram și să posteze în engleză, în speranța că postările vor fi preluate de pagini mai mari dedicate cauzei. Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Citește mai mult