Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Imagine de la Raluca Hatmanu. Foto: Raluca Hatmanu/Arhivă Personală

Gara din Shanghai este intimidantă. E întinsă pe câteva niveluri, cu porți de îmbarcare asemeni celor de la aeroport, cu zone de security-check și verificarea actelor, o practică des întâlnită în China. De la ultimul etaj, unde se află food-court-ul, miile de oameni arată de parcă ar fi într-o cușcă uriașă. Cară bagaje mari, mici, aleargă, se îngrămădesc la porți sau în fața fast-food-urilor cu sandvișuri cu pâine dulce și sos picant. Ca străin, e locul în care te simți cel mai departe de casă. Clipești des, tragi aer în piept și cauți panoul pe care e afișat trenul tău. Deși e scris și în engleză, senzația că ești rătăcit stăruie mult timp după ce ai găsit poarta la care te pui să aștepți îmbarcarea. Foto: Raluca Hatmanu/Arhivă Personală

Citește mai mult

Imagine cu un sac de ambalaje cu sigiliul RetuRO. Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

La peste șase luni de când a intrat în vigoare, sistemul de garanție-returnare RetuRO, prin care consumatorii își pot recupera garanția de 50 de bani plătită pentru ambalajele din sticlă, plastic și metal, funcționează greu, mai ales în ceea ce-i privește pe comercianți. Aceștia reclamă de mai multe luni probleme operaţionale care vizează întârzierea colectării ambalajelor, sincope de comunicare și proceduri care generează pagube financiare. Într-un comentariu pentru Republica, Daniel Mischie, membru în consiliul director al HORA, spune că una din principalele problemele este depozitarea și faptul că cei din HoReCa nu recuperează banii pe toate ambalajele colectate de RetuRO. La rândul său, Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, a declarat pentru Republica că sacii speciali ai RetuRO sunt foarte scumpi și că problemele cele mai mari vor fi în vară, când cantitatea de ambalaje reciclate va fi mult mai mare decât este acum. Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Citește mai mult

Copiii din Tufanu cu Icoană

„Părinții lor au spus că ei au trecut prin așa ceva și nu mai vor ca și copii lor să treacă, din nou, prin asta. Le veneau în continuu alarme de urs prezent în zonă de la RO-ALERT, iar ei aveau copiii care se duceau spre școală în momentul respectiv prin pădure”, spune Anda Șerban, directoarea executivă a Centrului de Resurse pentru participare publică (CeRe).

Citește mai mult

Adina Vălean

Poate doamna Vălean își imagina că suntem copleșiți de importanța funcției sale, poate avea impresia că suntem niște birocrați care învârt hârtii, repetă cifre și vopsesc borne în culori diferite, așteptându-și beneficiile la sfârșit de lună. De aceea am dus discuția spre chestiunile de interes pentru Moldova: proiectele menite a dezvolta regiunea, în principal autostrăzile, cu accent pe A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș,

Citește mai mult

Inaugurare pod peste Somes

Poate că ar trebui să tolerăm idiosincraziile ascunse antiromânești ale acestui edil, dar de prea multe ori în gesturile ritualice și simbolice a evitat etalarea eșarfei tricolore ca însemn al funcției de primar. Foto: captură video portalsm.ro

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc Foto: Florin Ghioca

Albumul are valoare documentară mai ales în contextul în care - lucru greu de crezut într-o lume obsedată de imagine - mărturiile fotografice al vieții marilor spectacole sunt destul de puține în România. „Din 68 de ani de teatru pe care îi împlinesc anul acesta, din atâtea spectacole jucate, caut poze, dar nu găsesc nicăieri”, a mărturisit Victor Rebengiuc.

Citește mai mult
LifeBOT este o platformă de inteligență artificială care poate să comunice cu tine și face parte din campania “România Asigurată". Tehnologia este instrumentul care poate să ne ajute să comunicăm, să primim informații relevante, pentru ca noi să putem face alegeri bune.

Adresa de messenger:
http://m.me/www/MetropolitanLifeAsigurari

LifeBOT este o platformă de inteligență artificială care poate să comunice cu tine și face parte din campania “România Asigurată". Tehnologia este instrumentul care poate să ne ajute să comunicăm, să primim informații relevante, pentru ca noi să putem face alegeri bune .

Adresa de messenger:
http://m.me/www/MetropolitanLifeAsigurari

i Info

Te vei întâlni cu butoane precum Da sau Treci la următorul articol.
Tot ce trebuie să faci este să alegi. Pur și simplu dai click pe butoane și mergi mai departe.
Platforma este susținută de Metropolitan Life. Aceasta învață pe măsură ce tu alegi, iar când vei reveni în LifeBOT, îți va da noi informații.