marți, 14 mai 2024

Publicat la 5/14/2024 06:01:00 p.m. de

Târg de Economie Circulară în curtea școlii – inițiativa inedită a elevilor din Copșa Mică

 

Elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică au organizat astăzi un târg inedit, chiar în curtea școlii: au donat lucruri folosite sau noi, de care nu mai aveau nevoie, iar în schimb nu au primit bani, ci saci menajeri și mănuși.

foto: Primăria Copșa Mică

Astăzi, 14 mai 2024, începând cu ora 12 elevii şi profesorii Lung Angela, Gruia Ramona și Macarei Gabriela, din cadrul structurii Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică au organizat şi au participat, în număr foarte mare – aproximativ 200 persoane – la Şcoala Gimnazială nr.3, la un Târg de Economie Circulară. Cu alte cuvinte elevii şcolii au pus mână de la mână, au donat lucruri folosite sau noi, de care nu mai aveau nevoie şi au organizat în curtea şcolii un veritabil târg.

foto: Primăria Copșa Mică

Dar în cadrul acestui târg nu s-au folosit bani pentru achiziţionarea diverselor produse expuse (jucării, cărţi, haine, rechizite, etc) ci seturi de saci menajeri şi mănuşi de cauciuc. Astfel s-a realizat un troc în toată regula în care participanţii (elevi şi parinţi) au învăţat să refolosească lucruri, să facă schimb de produse, să nu irosească materiile prime limitate şi chiar să se pregătească pentru o campanie de reciclare viitoare la care vor folosi bine înţeles sacii şi mănuşile folosite ca monedă de schimb azi.

„Succesul acţiunii de astăzi i-a motivat pe participanţi să anunţe organizarea în viitorul apropiat a unui nou târg de acest fel, de data aceasta în oraş, la care să-i coopteze şi să-i mobilizeze şi pe locuitorii oraşului. Felicitări organizatorilor şi participanţilor pentru o acţiune foarte captivantă desfăşurată sub egida proiectului EcoProvocarea”, au transmis reprezentanții Primăriei Copșa Mică

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/14/2024 03:28:00 p.m. de

Premiat la centenar

În data de 13 mai 2024, primarul municipiului Mediaș, dl. Gheorghe Roman, l-a vizitat pe domnul Laurean Ilea, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani, anunță Primăria municipiului Mediaș. 


Alături de reprezentanții Direcției de Asistență Socială, edilul șef al Mediașului a oferit domnului Ilea o diplomă aniversară, dar și un premiu în bani, în semn de respect și recunoștință, cu prilejul împlinirii acestei venerabile vârste.
Acordarea premiilor și a diplomelor de centenar a fost aprobată prin Hotărârea nr. 372 /2023 a Consiliului Local Mediaș. 
„Am avut onoarea să premiez un domn care a împlinit vârsta  de 100 de ani, un moment special și emoționant. Seniorii comunității merită respectul și aprecierea noastră pentru experiența de viață pe care o au, din care avem cu toții de învățat. Voi continua să susțin proiectele prin care persoanele vârstnice din municipiul nostru sunt sprijinite, în semn de respect și admirație pentru acestea“, a declarat Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.

De-a lungul vieții, medieșeanul care a ajuns la centenar a lucrat la mai multe fabrici printre care Automecanica și Emailul Roșu, inovațiile sale fiind premiate în mai multe rânduri.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/14/2024 01:33:00 p.m. de

Cristian CÎNDEA și echipa feminină a CSM Mediaș, până în optimi la Campionatul Național U19

CSM Mediaș a participat cu 2 echipe, la masculin și respectiv feminin, zilele trecute, la Campionatul Național U19 Echipe și Individual – București, competiție desfășurată în Sala Romsilva FRTM. (Dan GREAVU)


În competiția de simplu, cea mai bună clasare a reușit-o Cristian CÎNDEA (18 ani), care a urcat până în optimi. Ieșit cu 3 victorii din 3 din grupa de calificare (toate la 0), CÎNDEA a trecut de Cosmin Luțu în primul tur de pe tabloul principal, scor 3-1, apoi de Rareș Ceaușescu, scor 3-2, fiind eliminat în optimi de Horia Ursuț, care avea să fie medaliat în cele din urmă cu bronz.
Tot la individual masculin, Kewin STOICA (12 ani) a ieșit din grupe cu 2 victorii din 2 meciuri (3-0, respectiv 3-0), după care a cedat în primul tur la Matei Eparu, scor 0-3. Eduard BINA (10 ani) a cedat ambele confruntări din grupa de calificare, ratând astfel prezența pe tabloul principal. Rămâne însă de apreciat evoluția tinerilor sportivi medieșeni, în condițiile în care s-au confruntat cu jucători mai experimentați, mai aproape de vârsta limită la U19.
 
3 pe tabloul principal
 
La simplu feminin, Gabriela HERCIU, Beatrice HILA și Mara MOCA au câștigat grupele de calificare din care au făcut parte cu câte 3 victorii din 3. Ioana BUDIU a terminat pe poziția secundă în grupă, cu o victorie și o înfrângere, ratând apoi prezența pe tabloul principal după ce  a cedat la baraj, 2-3 cu Maria Vlad. Din păcate, atât Gabriela HERCIU, cât și Beatrice HILA au părăsit apoi turneul după primul tur, Mara MOCA reușind să treacă de Nadalia Ionașcu (scor 3-0), pentru a da apoi peste Alesia Sferlea, în 16-imi, care a eliminat-o în 3 seturi. Adversara sa avea să urce apoi până în finală, unde a pierdut în fața campioanei Bianca Mei-Roșu.
 
Pe echipe
 
În competiția pe echipe, la feminin, CSM Mediaș a depășit SCM Zalău în primul tur, scor 3-1, cedând apoi la CSM Arad, scor 0-3, ratând astfel prezența în sferturi. Medieșencele ieșiseră din grupa de calificare de pe poziția secundă, cu 2 victorii (3-2 cu CSM Cluj-Napoca și 3-1 cu ACSOV Pantelimon) și o înfrângere (0-3 cu CSM Slatina I, echipă care avea să joace în cele din urmă finala).  
Băieții n-au reușit să iasă din grupa de calificare, cu 2 înfrângeri, la SCM Dunărea Giurgiu și CSȘ Craiova.  

La dublu 

La dublu feminin, perechea MOCA/HILA a trecut de primul tur, dar a cedat în 16-imi la Tamaș-Precup, scor 1-3. La fel, HERCIU/BUDIU a depășit primul tur, perechea medieșeană fiind apoi eliminată în 16-imi, 1-3 cu Ioniță/Jifcu.
Nici băieții nu au fost mai „productivi“ la dublu. Cristian CÎNDEA a făcut pereche cu Miroiu, a ieșit in grupa de calificare și a trecut de primul tur, cei doi cedând apoi în 16-imi. La fel și Kewin STOICA, care a făcut pereche cu R. Ceaușescu, reușind să câștige barajul de calificare pe tabloul principal, trecând apoi de primul tur și cedând în 16-imi. 

Meciurile mă bucură, au fost de un înalt nivel tehnic. Sportivii sunt în pregătire, iar acest concurs era un criteriu de selecție pentru lotul național, pentru că în iulie urmează Campionatul European, unde avem obiective de performanță. Ne-am propus destule medalii la fete și băieți”, a spus la final președintele FRTM.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/14/2024 12:20:00 p.m. de

Ansamblul Folcloric Poienița Șmig a participat la Festivalul „Măsurișul Oilor”, în județul Sălaj

Pentru Ansamblul Folcloric Poienița Șmig, coordonat de profesorul Claudiu Simon, data de 12 mai 2024 a fost una foarte importantă. 


La invitația artistului Vasile Coca, ansamblul a participat la un festival cu o tradiție îndelungată, „Măsurișul Oilor” la Pria, în județul Sălaj, eveniment care anul acesta a aniversat 56 de ediții. „Evenimentul fost unul de anvergură, având în vedere faptul că au fost prezente nume mari ale muzicii populare românești. A fost o onoare să ne întâlnim și cu Dinu Iancu Sălăjanu, Președintele Consiliului Județean Sălaj, dar și cu alți artiști de seamă” spune Claudiu Șimon, coordonatorul ansamblului. Măsurişul oilor este o practică pastorală specifică primăverii, în care proprietarii de oi măsurau laptele dat de animalele pe care le aveau în turmă. Evenimentul are loc într-un cadru natural excepțional, la fiecare început al primăverii și se dorește a fi o punere în valoare a tradițiilor strămoșești și o valorizare superioară a prezentului.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/14/2024 12:15:00 p.m. de

Ordinea pe buletinele de vot la Mediaș


Prin tragere la sorţi, Biroul Electoral de Circumscripţie numărul 2 Mediaş a stabilit ordinea pe buletinele de vot, atât pentru funcţia de primar, cât şi pentru Consiliul Local. Primul pe buletin va fi Gheorghe Roman, din partea Partidului Național Liberal, pe poziţia a doua Vasile-Dănuț Muller, din partea Alianței pentru Unirea Românilor, pe poziţia trei Claudiu Mureșan, din partea Partidului Social Democrat, urmat de Flavius-Ioan Dordea, din partea Alianței Dreapta Unită, Petru-Paul Schneider din partea Partidului Ecologist Român, Horațiu Potra din partea Partidului Patrioților, respectiv Tudor Dincă, candidat independent. La Consiliul Local Mediaș, pe poziția 1 este Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, urmată de Partidul Național Liberal, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Social Democrat, Forumul Democrat al Germanilor din Româ nia, Dreapta Unită, Partidul Ecologist Român, Partidul Oamenilor Tinerilor, Partidul S.O.S. România, Partidul Patrioților și candidatul independent Tudor Dincă.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/14/2024 12:01:00 p.m. de

Prima bursă a locurilor de muncă din 2024. Vineri, la Casa Schuller

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, organizează vineri, 17 mai, Bursa generală a locurilor de muncă. La Mediaș, acțiunea va avea loc la Centrul Cultural Casa Schuller din Piaţa Regele Ferdinand I, numărul 25, începând cu ora 9.00, iar în Sibiu la Cercul Militar, de pe Bulevardul Victoriei numărul 5. 


„Bursa generală a locurilor de muncă reprezintă o oportunitate de a cunoaște mai bine piața muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru ca aceștia să poată alege un loc de muncă conform pregătirii lor profesionale sau să se informeze despre ocupațiile cu posibilități mai mari de angajare pe termen mediu și lung”, a declarat Dana Radu, Responsabil relații mass-media în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.
 
Participare gratuită
 
La Bursa Generală a Locurilor de Muncă pot participa toate  persoanele care nu au loc de muncă sau care doresc schimbarea acestuia. Participarea este gratuită atât pentru angajatori, cât şi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. „Angajatorii care doresc să participe la eveniment pot să contacteze Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, strada Morilor numărul 51 A, tel. 0269/210882 sau fax. 0269/230089 sau Agenţia Locală Mediaş, strada Comandor Dimitrie Moraru, numărul 3, tel. 0269/843731, fax 0269/846710’’ mai spune Dana Radu.
 
Rata șomajului
 
La sfârșitul lunii martie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu erau înregistrați 5.081 șomeri, din care 2.472 femei, rata șomajului fiind de 2,58%, mai mare cu 0,15 puncte procentuale decât valoarea înregistrată în luna februarie 2024. Din totalul de 5.081 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Sibiu, 966 erau beneficiare de indemnizaţie de şomaj, iar 4.115 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 3.678 șomeri provin din mediul rural și 1.403 sunt din mediul urban. Șomerii cu primare sau fără studii, 48,35%, au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Sibiu , urmat de cei cu studii gimnaziale, 22,29%, 11,61% sunt cu studii profesionale, 9,66% cu studii liceale şi postliceale, iar cei cu studii superioare sunt 4,88% din totalul șomerilor înregistrați.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/14/2024 11:48:00 a.m. de

Se toarnă covoare asfaltice. Programul de întreținere a drumurilor publice continuă și în cartierul După-Zid

După ce anul trecut în această zonă au fost înlocuite rețele de apă și canalizare menajeră, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în prezent s-a trecut la refacerea trotuarelor și turnarea de covor asfaltic pe strada După-Zid. Totodată, pe această arteră s-a mai intervenit și pentru amenajarea trotuarelor și acceselor la scări, lucrări care sunt în curs de finalizare. Prioritățile imediate în ceea ce privește asfaltarea sunt Șoseaua Sibiului, străzile Baznei, Metanului, Sebeșului și Blajului.
 
 
Strada După-Zid este prinsă în programul „Lucrări de întreținere a drumurilor publice în municipiul Mediaș”. După ce au fost reabilitate rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în prezent se lucrează la amenajarea sistemului rutier prin turnarea de covoare astfaltice. Totodată, pe această arteră s-a mai lucrat și la amenajarea trotuarelor și acceselor la scări, lucrări care sunt în curs de finalizare. „Dacă în urmă cu aproximativ două luni le promiteam medieșenilor care locuiesc în cartierul După-Zid faptul că, după modernizarea rețelelor de apă și de canalizare, rețele vechi de aproximativ 50 de ani, va urma etapa de refacere a trotuarelor și de turnare a covoarelor asfaltice, în prezent pot să spun că promisiunea făcută a fost respectată. În programul de modernizare a rețelelor de apă și de canalizare sunt incluse aproximativ 150 de străzi din oraș. Obiectivul meu este acela ca, după încheierea acestor lucrări care produc un real disconfort, fiecare stradă să beneficieze de trotuare noi, parcări, acolo unde este posibil și nu în ultimul rând, de covoare asfaltice”, a declarat Primarul Gheorghe Roman.
 
Străzi prioritare
 
Administrația publică locală a stabilit și o serie de priorități imediate în ceea ce privește asfaltarea. Punctual este vorba despre Șoseaua Sibiului, cea mai circulată arteră din oraș, strada Baznei din cartierul Gura-Câmpului, strada Metanului din cartierul Gloria, respectiv străzile Sebeșului și Blajului din cartierul Vitrometan. O prioritate pentru perioada imediat următoare o reprezintă pentru mine finalizarea lucrărilor pe Șoseaua Sibiului și strada Baznei din cartierul Gura-Câmpului, străzile Sebeșului și Blajului din cartierul Vitrometan și strada Metanului din cartierul Gloria. Pe toate celelalte șantiere deschise lucrările vor continua conform graficelor stabilite cu constructorii. Vă mulțumesc tututor pentru înțelegere, răbdare și pentru mesajele de susținere pe care mi le transmiteți sub diverse forme” mai spune edilul-șef al municipiului de pe Târnava Mare.
 
Zone verzi reamenajate
 
Primăria Municipiului Mediaș prin intermediul Direcției de Administrare a Domeniului Public, derulează și un program de reamenajare a zonelor verzi afectate în urma lucrările de reabilitare și modernizare a rețelelor de apă și canalizare. Practic, acestea sunt refăcute, se montează gard viu și alte plante. Programul se va derula în toate zonele din oraș în care s-au desfășurat lucrări în cadrul proiectului de apă-canal.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/14/2024 08:36:00 a.m. de

Comunicări științifice la Liceul Tehnologic „Mediensis”



Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice, organizată de către Liceul Tehnologic Mediensis şi Primăria Mediaş cu sprijinul Asociației Mediaș 750 de Ani, a ajuns anul acesta la o ediție jubiliară, cea cu numărul 25. Evenimentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, pe patru secțiuni, ,,Istorie veche și medie; Arheologie, Istorie modernă și contemporană; Științe politice, Istoria culturii și civilizației respectiv Geografie și științele mediului. În cadrul sesiunii au fost prezentate 50 comunicări științifice, de către specialiști din domeniile istorie, geografie și alte științe umaniste din țară dar și din Republica Moldova.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/14/2024 08:31:00 a.m. de

Peste 200 de participanți la Crosul Primăverii

Primăria Municipiului Mediaș și Clubul Sportiv Atletic Star Mediaș cu sprijinul Asociației Mediaș 750 de Ani, au organizat la sfârșitul săptămânii trecute, cea de a IV-a ediție a „Crosului Primăverii”. 



Locul de desfășurare al evenimentului sportiv a fost cartierul Binder Bubi din Mediaș, iar startul competiției s-a dat în zona „Șura lui Binder”. Evenimentul la care au participat peste 200 persoane, s-a adresat copiilor cu vârsta minimă de 5 ani, tinerilor și adulților și a avut ca scop promovarea unui stil de viață activ și sănătos. Obiectivul competiției a fost și de de a atrage atenția asupra importanței sportului în dezvoltarea armonioasă a copiilor, tinerilor și în menținerea sănătății adulților. Înscrierile participanților s-au desfășurat în ziua competiției, între orele 8:30 și 10:00, iar startul s-a dat la ora 10:30. Distanțele de alergare au fost de 600 metri pentru categoriile de vârstă cuprinse între 5 - 9 ani și de 4 kilometri pentru categoriile de vârstă cuprinse între 9 - 60(+) ani. Premiile oferite câștigătorilor au constat în medalii, diplome și cupe pentru primii 3 clasați la fiecare categorie de vârstă, iar alergătorii care au reușit să treacă linia de sosire au primit medalii de participare.
Continuare
    Trimite prin e-mail

luni, 13 mai 2024

Publicat la 5/13/2024 10:37:00 a.m. de

Măda și Pridon, felicitați de Federație pentru prestația de la Campionatul European

Juniorii Theodor Pridon și Miruna Măda, de la CSM Mediaș, au fost felicitați de Federația Română de ciclism pentru prestația din weekend, de la primul Campionat European de Mountain Bike organizat în țară. Pe circuitul din stațiunea turistică Cheile Grădiștei (județul Brașov), au avut loc întreceri la disciplinele – Cross Country Olimpic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) și Cross County Short Track (XCC) pentru categoriile Elite, U23 și Juniori.


 foto:facebook/FRCiclism/Traian Olinici Sports Photographer 

În proba de XCC, Miruna Măda a terminat pe 35, la 2 tururi în spatele campioanei, iar Theodor Pridon a încheiat tot pe 35, tot la 2 tururi distanță de învingător, medieșeanul fiind singurul român, din cei 4 participanți, care au trecut linia de sosire.

La XCO, Măda a terminat pe 45 din 51 de participante (-2 tururi), iar Pridon pe 59 din 78 de participanți (-2 tururi). Ambii au reușit curse bune, cu un ritm intens, în condițiile unui circuit extrem de solicitant, care a testat din plin limitele  participanților.
 
Rezultatele echipei naționale de juniori la proba de XCC:
 
Juniori Feminin
🔸Locul 23 - Iana Balteș - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Locul 34 (-1 tur) - Wendy Bunea - APedalForward
🔸Locul 35 (-2 tururi) - Miruna Măda - CSM Mediaș
 
Juniori Masculin:
🔸Locul 35 (-2 tururi) - Theodor Pridon - CSM Mediaș
🔸DNF (-3 tururi) - Horea Precup - Velocitas
🔸DNS - Dragos Stavar - SportGuru.ro
🔸Luca Bodareu - ACS Sport Guru în cadrul antrenamentelor oficiale a suferit o accidentare la genunchi, care îl va împiedica să ia startul la cursele din cadrul acestui Campionat European
 
Rezultatele echipei naționale de juniori la proba de XCO:
 
Juniori Feminin
🔸Locul 21 - Wendy Bunea - APedalForward
🔸Locul 34 (-1 tur) - Iana Balteș - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Locul 45 (-2 tururi) - Miruna Măda - CSM Mediaș
 
Juniori Masculin:
🔸Locul 49 - Horea Precup - Velocitas
🔸Locul 56 (-2 tururi) - Dragos Stavar - SportGuru.ro
🔸Locul 59 (-2 tururi) - Theodor Pridon - CSM Mediaș
 
U23 Masculin:
🔸Locul 46 (-1 tur) - Patrick Pescaru - Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureş
🔸Locul 55 ( -3 tururi) - Alex Ilie - CS Dinamo Bucuresti
🔸Locul 59 (-3 tururi) - Eduard Kubat - Velocitas
🔸Locul 62 (-4 tururi) -Razvan Grec - Kronstadt Cycling
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/13/2024 09:40:00 a.m. de

Daniela Cîmpean: „Construim în județul Sibiu un turism durabil și formăm generațiile care se vor bucura de el” (CP)

 

Președinta liberală a Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cîmpean, afirmă că inițiativele viitoare din domeniul turismului trebuie să demonstreze responsabilitate, să depășească referirile  simple, rezumate doar la numărul de vizitatori.

foto: Drumeție pe Valea Hârtibaciuluiu, supranumită și „Valea Verde”/PNL Sibiu

„Consiliul Judetean Sibiu urmărește  deja prin toate programele sale dezvoltarea unui turism competitiv pe termen lung si mă bucur că am găsit autorități locale care gândesc la fel ca noi. Întreaga Europă este preocupată de acest aspect, iar Romania, la rândul său,  face asta prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, spune Cîmpean.

Exemplul edificator al strategiei Consiliului Judetean Sibiu  de dezvoltare a unui turism responsabil si durabil îl reprezintă și Programul „Anii Drumeției”.

foto:. Descoperind frumusețea Munților Făgăraș, prin „Anii Drumeției”/PNL Siviu

Pornit de la cei doi ani dedicați Eurorando, 2021 si 2022, programul Anii Drumeției a rămas un concept nu doar apreciat de turiști, ci și susținut permanent de Consiliul Judetean Sibiu,  care a refăcut nu mai puțin de 800 de kilometri de trasee montane în masivele Făgăraș, Cindrel și Lotru. Pe acestea au fost organizate până în prezent peste 520 de drumeții. Lună de lună,  turiștii sunt invitați să se alăture celor peste 11 mii de drumeți care au străbătut deja la pas potecile județului Sibiu.

De asemenea, peste 2.500 de elevi ajung în fiecare an pe potecile munților, unde învață despre faună, floră și protecția naturii, în cadrul „Aventurilor cu clasa” organizate, gratuit, de ghizii „Anii Drumeției”.

foto:Bulz ciobănesc la stânele din Cindrel / PNL Sibiu

Consiliul Județean Sibiu este si organizatorul Târgului de Ecoturism, un eveniment care promovează experiențele unice ale Sibiului și pune față în față producătorii locali și operatorii de ecoturism cu publicul larg.

„Îndemnul nostru „LIBER IN AER LIBER”  a devenit popular în rândul iubitorilor de mișcare, dar este și o chemare pentru cei tineri și foarte tineri, la timp de calitate. Construim în Sibiu turism durabil, dar formăm si generațiile care se vor bucura de el˝,  a mai adăugat Daniela Cîmpean.

foto:  Gala Ecoturismului, 2022 / PNL Sibiu

Modelul de bune practici din domeniul turismului prietenos cu natura a fost preluat și de alte administrații locale. Este și cazul colaborării dintre Consiliul Județean și comuna Sadu, acolo unde două proiecte se înscriu în sfera amintită: viitorul „Landscape Hotel” și refugiul Prejba.

foto:  Daniela Cîmpean și Valentin Ivan, la semnarea contractului pentru primul „Landscape Hotel” din România / PNL Sibiu

„Primăria Sadu și domnul primar Valentin Ivan se numără printre cei care au înțeles abordarea noastră și au acționat ca atare. Bunăoară, inițiativa unui investitor  privat, rezultată la scurt timp după înființarea la nivelul județului a SIBIU BUSINESS AGENCY, aceea de construire a unui nou concept de hotel, a găsit la Sadu sprijinul necesar˝, spune Cîmpean.

Practic, la Sadu,  printr-un parteneriat public – privat încheiat  în prezența președintei Daniela Cîmpean, între Primărie și S.C. INOVASSET S.R.L., se va construi un „landscape hotel” dotat cu unități de cazare motorizate, care se vor roti în jurul propriului ax, în funcție de poziția soarelui.

foto:  Detaliu arhitectural al investiției de pe Valea Sadului / PNL Sibiu

„Conceptul acestui hotel urmărește crearea unei experiențe unice pentru turiști în mijlocul naturii, dar cu tot confortul unei hotel de lux. Este un concept inovator care trezește simțurile prin sejururi experimentale și inspiraționale. Astfel de hoteluri există în America de Nord, Finlanda, Norvegia, Spania, Italia, iar acesta va fi primul în România˝, spune primarul Valentin Ivan.

Însă hotelul este mult mai mult decât atât: prin unitățile lui modulare, implică integrarea perfectă  în peisaj, dar  și un impact scăzut asupra mediului. Fiecare unitate este adaptată la teren, fundațiile sunt detașabile, se utilizează materiale locale cu o amprentă de carbon redusă, panouri solare și alte sisteme de producere a iluminatului și încălzirii, provenite din surse regenerabile.

foto:  Landscape Hotel – natură și confort / PNL Sibiu

În plus, un aport suplimentar al Primăriei Sadu la strategia Consiliului Județean Sibiu este terenul  pus la dispoziție pentru realizarea noului refugiu de pe Vârful Prejba.

„Munții Lotru oferă o listă consistentă  de trasee montane care pot fi frecventate de iubitorii de drumeții. În prezent însă, în zonă nu există niciun refugiu sau  cabană în care se pot adăposti turiștii în caz de vreme rea sau  de pericole. Singurul popas a fost Cabana Prejba care, din nefericire, este dezafectată. Prin urmare, viitorul refugiu montan care se va construi în imediata apropiere a fostei cabane, va deservi turiștilor în caz de urgență, dar și echipei de la Salvamont˝, explică Daniela Cîmpean.

Refugiul, care va fi construit de către Consiliul Județean Sibiu, va avea o suprafață de aproximativ 60 mp, împărțită în trei funcțiuni: zona de acces / spațiu comun (va cuprinde accesul cu depozitarea echipamentului și aria comună cu loc de luat masa), zona de dormit comună (cu priciuri – 12 locuri, amplasate pe două niveluri, cu rafturi și spații de depozitare) și zona Salvamont (cu priciuri –  6 locuri, cu acces controlat și depozitare pentru echipamentul special al salvamontiștilor și cu acces către căminul tehnic).

Valoarea estimată a investiției se ridică la aproximativ 1 milion lei.

 

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015.

Continuare
    Trimite prin e-mail

vineri, 10 mai 2024

Publicat la 5/10/2024 05:52:00 p.m. de

A VI-a ediție a Târgului Național de Ecoturism se va desfășura cu ocazia Nopții Muzeelor, în Muzeul Astra

 

Târgul Național de Ecoturism – ediția de primăvară va fi organizat în Muzeul Astra, între 17 și 19 mai, în zonă Târgului de Țară.


foto: Anii Drumeției

Ziua de vineri este despre gastronomie! Ne așteaptă specialități locale din mai multe colțuri ale țării din destinații certificate pentru ecoturism. Ne îmbie la vizita târgului o ciorbă bucovineană din Ciocănești, păstrăv afumat în brad și cașcavaluri montane din Țara Dornelor, cozonac proaspăt copt de la Nutts & Eggs Sibiu, pastramă de oaie și tocană de la Porumbacu, verdețuri și fructe de primăvară de la Grădina Verde din Șelimbăr, pâini unse cu pesto de pătrunjel, năut, ghimbir murat și piure de țelină de la Sibiu Food Hub. Totul acompaniat de o bere răcoritoare SB din Săliște.

Ziua de sâmbătă vine la pachet cu un alt eveniment de anvergură, Noaptea Muzeelor. Astfel, toți vizitatorii târgului beneficiază în data de 18 mai de intrare liberă, de un program prelungit, între 12.00-00.00 și de un concert inedit al trupei Subcarpați.

Duminică va fi o zi perfectă pentru activități în familie, ateliere de creație, experiențe în natură, activități sportive și momente de folclor împletite cu ateliere de învățat meșteșuguri tradiționale.

Peste 50 de producători din întreaga țară se vor afla la dispoziția iubitorilor de turism prietenos cu mediul înconjurător, dar și de tradițiile culinare ale producătorilor locali din diferite zone ale țării.

„Județul Sibiu a devenit deja o destinație recunoscută și preferată de cei care înțeleg și practică ecoturismul.  Avem șansa să locuim în unul  din cele mai frumoase  județe ale României, chiar „fotogenic” cum multă lume o spune, iar investițiile în infrastructura turistică și în programele educaționale pe care realizăm prin acest program dovedește că ne dorim un turism de calitate, prietenos cu  natura.  Celor care nu au ajuns încă pe potecile noastre le spun să vină să ne cunoască în casa noastră, în județul Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste”, a  declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Aflat în cel de-al 4-lea an de implementare, Programul „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Sibiu, a făcut posibilă reabilitarea a peste 800 de kilometri de trasee din munții Făgăraș, Cindrel și Lotru,  promovarea unui stil de viață activ, cu respect pentru natură, dar și recunoașterea în plan național a obiceiurilor și gastronomiei județului Sibiu.

Detalii privind oferta și programul Târgului de Ecoturism pot fi obținute accesând pagina de Facebook/AniiDrumeției sau www.aniidrumetiei.ro

Târgul de Ecoturism este un eveniment organizat în cadrul programului „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Descoperă mai multe pe www.aniidrumetiei.ro și app-ul Anii Drumeției, disponibil în App Store și Play Store.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/10/2024 03:07:00 p.m. de

120 de cupluri „de aur“ au fost aniversate la Mediaș

 

Cuplurile din Mediaș care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost premiate de primăria municipiului de pe Târnavă, transmit reprezentanții instituției.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

„Primăria Municipiului Mediaș a continuat premierea cuplurilor „de aur“ din Mediaș și satul aparținător Ighișul Nou.

Astfel, joi, 9 mai 2024, primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, a felicitat cele 120 de familii care au împlinit sau vor împlini 50 de ani de căsătorie în cursul anului 2024.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

Cei 240 de medieșeni au fost recompensați cu diplome de excelență, dar și cu premii în bani, în cadrul unei ceremonii care li s-a adresat exclusiv.

Acordarea premiilor și a diplomelor pentru această categorie a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Mediaș nr. 370/20.12.2023.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

„Am premiat cuplurile din municipiul Mediaș și din satul aparținător Ighișul Nou care au împlinit sau vor împlini 50 de ani de căsătorie în 2024. A fost o bucurie pentru mine să le urez sănătate și cât mai multe împliniri, alături de cei dragi.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

Le mulțumesc tuturor pentru exemplul pe care îl oferă întregii comunități.

Vă asigur că voi continua să susțin persoanele vârstnice din orașul nostru prin toate acțiunile pe care le voi întreprinde și voi promova în continuare activități care să li se adreseze în mod direct“, a transmis primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 5/10/2024 02:52:00 p.m. de

„Dialog între generații”, în această seară la Mediaș

 

Vineri, 10 mai 2024, se va desfășura la amfiteatrul de la Hanul Greweln din Mediaș concertul intitulat „Dialog între generații“.

Foto: Primăria Municipiului Mediaș

Evenimentul va începe la ora 18:00 și îi are ca protagoniști pe cântărețul medieșean Vasile Pădure și pe elevii Clubului Copiilor din Mediaș, secția canto – muzică ușoară, coordonați de către profesorul Claudiu Șimon.

Manifestarea este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș, iar intrarea este liberă.

Continuare
    Trimite prin e-mail

joi, 9 mai 2024

Publicat la 5/09/2024 05:56:00 p.m. de

Christine Thellmann, mesaj de Ziua Europei: „Este important să recunoaștem și să apreciem că România face parte din această Uniune Europeană“



Astăzi, de Ziua Europei, ne oprim să celebrăm drumul lung și anevoios pe care l-au parcurs generațiile precedente pentru a ne oferi nouă, tinerilor, oportunități și perspective mai mari. Uniunea Europeană nu s-a născut ușor. Sacrificiile și eforturile depuse de generațiile celor care au trecut prin două Războaie Mondiale au fost fundamentale pentru a crea acest proiect de pace, prosperitate și unitate.
Astăzi, noi, tinerii, suntem printre cei mai mari beneficiari ai acestei Uniuni. Avem acces la oportunități educaționale și profesionale pe întreg teritoriul european. Putem călători, studia și lucra în alte țări membre cu libertate și fără bariere.
Este important să recunoaștem și să apreciem că România face parte din această Uniune Europeană. Prin aderarea la UE, România a devenit parte a unei comunități de state care împărtășesc valorile democrației, ale drepturilor omului și statului de drept. Beneficiile sunt palpabile: acces la fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare, standarde mai ridicate în domeniul drepturilor și protecției consumatorului și o voce mai puternică pe scena internațională.
Doar în Județul Sibiu, prin fondurile de coeziune (programe operaționale 2014-2020) au fost derulate 317 proiecte. Valoarea totală a acestora a fost de 3 miliarde de lei. La acestea se pot adăuga și proiectele care traversează mai multe județe (autostrada A1, căi ferate etc.).
Amintesc faptul că doar prin POIM Mediașul a beneficiat de următoarele investiții:
- Reabilitare și modernizare corpuri de clădire la Spitalul municipal MEDIAȘ;
- Dezvoltarea infrastructurii de apă și ape uzate;
- Consolidarea capacității unităților sanitare în gestionarea crizei sanitare COVID-19 - Spitalul Municipal Mediaș;
- Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecţie medicală.

Astăzi, sărbătorind Ziua Europei, să ne gândim la valorile pe care le împărtășim și la solidaritatea care ne unește. Să fim recunoscători pentru moștenirea pe care ne-au lăsat-o cei care s-au sacrificat atât de mult pentru a construi acest proiect european. Să fim conștienți de rolul nostru în continuarea acestui drum și să lucrăm împreună pentru a construi o Europă mai puternică, mai unită și mai prosperă pentru toți.“, este mesajul transmis de deputatul Christine Thellmann.

Continuare
    Trimite prin e-mail