Acasă Blog

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României

 

 

 

Rusia operează deja printr-un război electronic care este activ inclusiv în zona de Est a României. Oricât de alarmantă vi se pare această informație, ea cuprinde esența unui raport publicat pe 10 mai 2024 de o instituție oficială aflată în subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe. Este vorba despre Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali, scrie digi24.ro .

Documentul se numește “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” și este elaborat și publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea autorilor Sînziana Iancu și Paul Mândraș, doi experți cu pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare. Informațiile cuprinse în acest raport de 44 de pagini vorbesc în principal despre pericolul reprezentat de “capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse”. Acestea – spun autorii – “reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS (sistemele globale de navigație prin satelit /Global Navigation Satellite System – n.r) , utilizând tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora”.

Concret, autorii susțin că “războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.

Documentul vorbește pe larg despre aceste “capacități avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse, inclusiv utilizarea sistemelor R-330Zh, Borisoglebsk-2 și Zhitel pentru bruiajul semnalelor GPS și protecția propriei infrastructuri strategice”.

Ce fac aceste sisteme de bruiaj și care sunt riscurile de securitate la adresa României? Ne spune destul de clar documentul citat: “Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor, generând riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, conducând la coliziuni între nave. Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro. Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative. De asemenea, astfel de acțiuni pot afecta infrastructura de telecomunicații și pot submina securitatea națională prin culegerea de informații sensibile și inducerea în eroare a sistemelor de apărare”.

Estul României, în raza de acțiune a bruiajelor Rusiei

Raportul invocă datele publicate de website-ul GPSJAM, care documentează activitatea de blocare a semnalelor GPS. “Astfel, la data de 03 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigație aeriană sunt cu precădere cele de graniță, în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța. La data de 02 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța sunt “înroșite”. Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii documentului citat. De asemenea, este citată în raport și o declarație din septembrie 2023 a generalului Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române de la momentul respectiv, care, cu ocazia unui forum al Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, “a avertizat împotriva pericolelor de navigație pe care le prezintă aceste interferențe și a acuzat Federația Rusă că obstrucționează în mod constant comunicațiile GPS inclusiv pentru navele din zona maritimă română. Acest lucru, coroborat cu tulburările din regiunea Mării Negre, a transformat zona într-un centru al activităților militare rusești”.

Ministrul britanic al Apărării, afectat de bruiajul GPS în zona enclavei ruse Kaliningrad

Autorii invocă în analiza lor mai multe raportări ale unor incidente cu perturbarea sistemelor de navigație prin satelit din Europa sau Asia. Începând cu 2022, statele baltice au emis mai multe avertismente cu privire la interferențele GPS, pe care le-au atribuit acțiunilor și intențiilor Federației Ruse. De asemenea, “la data de 14 martie 2024, avionul Forțelor Aeriene Regale care îl transporta pe ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, din Polonia spre Marea Britanie, a experimentat, timp de 30 de minute, bruiaj GPS când se afla în proximitatea exclavei ruse Kaliningrad. Aeronava a fost forțată să folosească sisteme de navigație alternative, care nu sunt disponibile însă pe toate aeronavele civile și private, ceea ce implică un grad de risc major în astfel de situații”.

Într-un raport publicat în 2019 de către organizația non-guvernamentală C4ADS Innovation for Peace, privind manipularea GNSS în Federația Rusă și Siria, a fost realizată o analiză detaliată a influențelor rusești în manipularea sistemului de navigație. “Astfel, în perioada 2016-2019 au fost identificate peste 9883 de cazuri suspecte de falsificare a GNSS (spoofing) în zece locații diferite din Federația Rusă, inclusiv în teritoriile ocupate și în instalațiile militare din afara statului rus. Aceste cazuri au afectat în mod semnificativ 1 311 sisteme de navigație ale navelor civile”. Același document invocat de Raportul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență vorbește despre “o corelație puternică între deplasările președintelui rus și manipularea semnalelor GNSS, precum și utilizarea manipulării GNSS pentru protejarea obiectivelor strategice”.

În Raport se amintește că “Geollect, o companie de informații geospațiale, a identificat un model constant de semnale falsificate legate de entități guvernamentale rusești. Această formă de interferență a semnalelor poate perturba sistemele de ghidare GPS ale dronelor și armamentului de precizie fabricat de SUA și NATO, reprezentând o amenințare gravă atât pentru operațiile militare, cât și pentru cele civile. Astfel, în 2021, trei nave de război ale NATO au avut pozițiile falsificate în largul coastei Crimeii anexate de Federația Rusă. Mai exact, în iunie și iulie 2021, trei nave de război NATO – USS Defender a Marinei Regale, USS Ross a Marinei SUA și o navă a Marinei Regale Olandeze și-au avut locațiile falsificate în poziții în largul coastei Crimeii. În același timp, unui număr considerabil de nave comerciale de pe coasta sudică a Ucrainei i s-a falsificat, de la distanță, poziția în apele de coastă ale Crimeii, inclusiv prin trasarea electronică a simbolului “Z” distinct, simbolizând atât sprijinul pentru incursiunea rusă, cât și o manevră deliberată de război psihologic pro-rus care să diminueze sprijinul pentru contraofensiva ucraineană. În perioada 31 august – 1 septembrie 2023, piloții comerciali aterizând cu aeronavele lor la Sofia, capitala Bulgariei, au întâmpinat probleme cu sistemul GPS.(…) Ministerul Apărării bulgar nu a acuzat în mod direct Federația Rusă, însă oficialii au declarat că problemele cu GPS-ul datează în mare parte de la începutul invaziei Ucrainei din februarie 2022”.

„Bruiajul sistemelor de navigație este perceput ca un act ostil”

Autorii documentului ridică problema riscurilor de natură militară pe care le ridică acțiunile Rusiei și eventualele contraacțiuni ale Aliaților. “Din punct de vedere geopolitic, astfel de acțiuni ar putea tensiona relațiile dintre Federația Rusă și statele occidentale, deoarece bruiajul sistemelor de navigație este perceput ca un act ostil. Acesta poate fi interpretat ca un semn al intențiilor agresive, indicând un potențial conflict sau tensiuni crescânde. Mai mult, folosirea bruiajului pentru a destabiliza sistemele occidentale și pentru a colecta informații poate fi privită ca un act de spionaj și intimidare. Acest lucru poate duce la adoptarea de contramăsuri, la sancțiuni și la întărirea alianțelor dintre statele occidentale pentru a contracara astfel de amenințări, generând un climat geopolitic mai tensionat și mai instabil”, se afirmă în Raport.

Documentul publică și un interviu cu un oficial al Statului Major al Forțelor Aeriene Române, colonelul Gabriel Goagă, șeful Structurii Planificare și Capabilități. Acesta susține că, deși au fost raportate activități de bruiaj și spoofing asupra sistemelor de navigație civile în zonele Mării Negre și Dobrogei, sistemele de navigație militare ale aeronavelor naționale și aliate nu au fost afectate. Mai mult, spune colonelul Goagă, pentru a contracara aceste amenințări, “sistemele de navigație aflate la bordul aeronavelor Forțelor Aeriene au, constructiv, elemente de reziliență și contramăsuri la război electronic, începând de la funcționarea pe frecvențe diferite de cele ale sistemelor civile de poziționare și continuând cu utilizarea unor sisteme de navigație redundante, bazate atât pe semnal GPS cât și pe sisteme autonome, inerțiale, de la bordul aeronavelor și pe comunicarea cu sisteme de navigație cu baza la sol. Aceste tipuri de sisteme, care agreghează informații din surse diferite, satelitare, cu baza la sol sau de la bordul aeronavei, au o reziliență ridicată la diferite tipuri de atacuri în spectrul electromagnetic”.

De ce folosesc rușii bruiajul sistemelor de navigație?

Răspunsul autorilor documentului la această întrebare este unul încă neclar. “Motivația din spatele falsificării (spoofing) și bruiajului GPS rusesc ar putea varia de la simpla hărțuire la preocupări geopolitice precum sprijinul pe care statele NATO îl oferă Ucrainei pentru a contracara agresiunea militară rusă. Desfășurarea unui sistem antirachetă Aegis furnizat de SUA în nordul Poloniei ar putea fi, de asemenea, o țintă pentru bruiaj, reprezentând o provocare pentru sistemul său de interceptare bazat pe radar. Este interesant de remarcat faptul că Federația Rusă însăși se confruntă cu incidente de bruiaj și de falsificare a GPS, în principal în scopuri precum inducerea în eroare a dronelor sau protejarea zonelor sensibile. Având în vedere că Federația Rusă a dezvoltat sistemul de navigație prin satelit GLONASS, războiul electronic poate perturba sau falsifica semnalele GPS fără a afecta GLONASS sau alte sisteme, cum ar fi Beidou al Chinei. Federația Rusă ar putea, de asemenea, să exploreze sisteme de navigație terestre, precum “Chaika” sau “Scorpio” pentru aplicații militare în medii cu semnal deficitar”, se spune în document.

Care sunt sistemele de bruiaj ruse

Un document elaborat de Forțele Armate ale SUA, declasificat și oferit publicului larg la data de 29 februarie 2024, citat în Raport, vorbește despre faptul că “Forțele Terestre rusești clasifică activitățile de război electronic în atac electromagnetic, protecție, control tehnic cuprinzător și măsuri de sprijin informațional”.

“Reorganizarea Forțele Terestre ruse a condus la creșterea semnificativă a capacităților REB (de război radioelectronic). Noile formațiuni includ brigăzi de război radio-electronic pentru fiecare district militar. Aceste brigăzi, cu patru subunități de batalion, dispun de cele mai moderne și puternice complexe de război electromagnetic, oferind acoperire integrată și sprijin pentru acțiuni de manevră. Brigăzile colectează și analizează semnalele electromagnetice (EMS) în fiecare district, pe timp de pace, și sunt disponibile pentru sprijin imediat al comenzii operațional-strategice (OSK / Operational-Strategic Command) corespunzător în timpul conflictelor”, se afirmă în Raport.

Dintre sistemele de bruiaj ale Federației Ruse care ar putea avea efecte semnificative asupra sistemelor de comunicație și navigație ale statelor occidentale, Raportul Centrului amintește:
• R-330Zh: dispozitiv de bruiaj automatizat care poate perturba sistemele GPS, GSM și comunicațiile prin satelit. Acest sistem poate afecta grav navigația aeronavelor și a navelor maritime, întrucât aceste mijloace se bazează pe sistemele GPS pentru a se orienta.
• Borisoglebsk-2: complex mobil format din nouă vehicule blindate care pot bruia comunicațiile prin satelit mobile, precum și semnalele radio HF/UHF. Are capacitatea de a bruia canalele radio folosite de aviația civilă și maritimă, precum și semnalele de ghidare GPS.
• R-934: complex de bruiaj automatizat pentru comunicațiile radio aeriene care poate bruia sistemele de radiotelefonie VHF și comunicațiile mobile.
• Zhitel: sistem care poate bruia semnalele GPS pe o rază de 20-30 km. Deși se cunoaște puțin despre acest sistem, există dovezi că a fost utilizat pentru a perturba comunicațiile în estul Ucrainei.

Ce este Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență și cine sunt autorii Raportului

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, pe scurt E-ARC, este un centru de expertiză și cercetare-dezvoltare, care operează în sprijinul Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali. Decizia de creare a Centrului a fost luată în cadrul summitului NATO de la Varșovia, din 2016 și a fost motivată de nevoia de a răspunde la provocările existente, de la tehnologiile emergente și perturbatoare la crizele complexe și necesitatea asigurării continuității guvernării și a serviciilor esențiale. Sediul E-ARC este la București, iar potriviit Hotărârii de Guvern 565 din 2021, se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

Autorii documentului invocat mai sus sunt Sînziana Iancu și Paul Mândraș.

Potrivit websitului e-arc.ro, Sînziana-Florina Iancu a absolvit Colegiul Militar Național „Dimitrie Cantemir”, apoi Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” (2006-2009, Sibiu). Cu numeroase studii de licență și masterate în psihologie și știinele educației, administrație publică, diplomația apărării, informații de apărare, relații internaționale. Are un doctorat în domeniul „Informații și Securitate Națională” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (2013-2016, București) și mai multe studii post-doctorale în domeniiul științelor militare și informațiilor. Sînziana Iancu a participat în cinci misiuni internaționale (două în Kosovo și trei în Afganistan) și i-au fost acordate următoarele distincții și brevete: NATO Non-Article 5 Medal, Insigna „Participant la misiuni în străinătate”, Titlul onorific de „Militar Veteran”, Medalia „Army Commendation”, Brevet de Personal Aeronavigant – Parașutist și Brevet de Ofițer. De asemenea, deține Certificat de Salvamar și i s-a conferit titlul de Maestru Sportiv. Este legitimată la cluburile de arte marțiale “Dragon” și “Ghepardo”, și a fost inclusă în lotul național de Chanbara, obținând medalii de aur și bronz la campionate europene de arte marțiale.

Paul Mândraș a urmat studii universitare în domeniul informațiilor și psihologiei sociale în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. De asemenea, și-a completat pregătirea postuniversitară cu specializări în domeniul securității și științelor militare și studii de pedagogie în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, precum și studii de marketing la Universitatea de Studii Economice București. Are aproape 20 de ani de experiență profesională în domeniul securității militare și informațiilor pentru apărare în cadrul MApN. Domeniile sale de expertiză includ contracararea amenințărilor de securitate, cooperarea militară internațională, analiza informațiilor, formarea profesională la nivel strategic, operațional și tactic, precum și managementul educațional. Începând cu anul 2019, este doctorand la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” cu o teză care își propune să investigheze impactul digitalizării asupra societăților, concentrându-se pe perturbările pe care tehnologiile emergente și disruptive le au asupra securității societăților, în scopul identificării unor mecanisme educaționale de reziliență.

Deturnare de fonduri … din banii copiilor defavorizați la Primăria lui PIEDONE!

Având în vedere ultimele dezvăluiri ale postului Realitatea Plus, iată că aceste lucruri se confirmă.
Astăzi, este vorba de viceprimarul Mircea Nicolaidis care sfidează legile achizițiilor publice și își permite să încheie contracte pe bandă rulantă. Acesta gestionează cea mai importantă direcție – D.G.A.S.P.C. sector 5.
Din informațiile intrate în posesia noastră, se pare că acest individ a fost cercetat în trecut de către organele de urmărire penală, pe când ocupa poziția de director general al D.G.A.S.P.C. sector 4, acesta însușindu-și primele acordate salariaților. Din acest motiv, nu poate ocupa o funcție publică de conducere, iar în prezent este ales consilier local și numit viceprimar.
Așadar, procedând cum știe mai bine, a încheiat un contract de confecționare grilaje pentru Centrele de copii și pentru apartamentele sociale, ca apoi echipa firmei să „presteze” la proprietatea privată a acestuia din Bragadiru, strada Anotimpului. Că de, este lângă nașul său, primarul PIEDONE. Pozele intrate în posesia noastră sunt extrem de concludente. Însă după cum veți constata, vechia arhitectură a gardului exterior era una de bun gust, însă dacă totul este gratis de la gura copiilor și pe banii nașului Piedone este de preferat!
Probabil și în acest caz autoritățile statului se pot autosesiza.

Pe cine are Piedone la Curtea de Conturi?

Oare cine se spovedește la starețul Nectarie de la Sihăstria Putnei și are legături cu domnul Cristian Popescu Piedone?

Menționăm că persoana respectivă lucrează într-o poziție de conducere la Curtea de Conturi a României!

Să se știe că se știe!

De câte MANDATE are nevoie Nicușor Dan ca să refacă Cișmigiul?

Cel mai frumos parc din București a ajuns o adevărată pârloagă în patru ani !

Nicușor Dan reabilitează Parcul Cișmigiu „cu țârâita”. Azi anunță că a refăcut o alee, după ce acum un an se lăuda că a refăcut un pod. Rezultatul? Locația arată în continuare ca o pârloagă, cu alei sparte, bănci rupte și coșuri de gunoi distruse. Imaginile vorbesc de la sine!

Primarul general al Capitalei nu a reușit în cei aproape patru ani de mandat să refacă cel mai frumos parc din Capitală.

Cișmigiul a rămas în continuare un adevărat maidan. Superba grădină din centrul Bucureștiului se prezintă lamentabil din mai multe puncte de vedere:

  • aleile sunt în continuare sparte;
  • iarba este netunsă în multe locuri;
  • mobilierul urban, precum coșurile de gunoi, sunt deplorabile;
  • în parc se găsesc construcții vandalizate.
  • nu exista personal de pază;
  • În schimb, Nicușor Dan a anunțat recent, cu surle și trâmbițe, ce a realizat în Cișmigiu.

    Cine administrează Parcul Cișmigiu

    „Astăzi am început reabilitarea aleilor din Parcul Cișmigiu. Lucrăm pe porţiuni – pe măsură ce terminăm o bucată, ne mutăm la următoarea şi tot aşa mai departe. Sunt multe lucruri pe care le-am făcut în Cişmigiu – am reparat Podul Mare, cuvele celor două lacuri, locurile de joacă, ţarcurile pentru câini”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook, la începutul lunii aprilie.

    Imaginile surprinse în aceste zile în Cișmigiu îl contrazic pe edil.

    Practic, în patru ani de mandat, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), condusă de Corina Bega, a intervenit cu „țârâita” pentru reabilitarea locației, dar suntem curioşi cu ce costuri.

    Cea mai veche grădină din București

    Parcul se află în proprietatea Primăriei Capitalei și este administrat de ALPAB, o instituție publică de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului București

Situată în centrul orașului București, cea mai veche grădină din oraș se întinde pe o suprafață de 17 hectare. Parcul a fost înscris pe lista monumentelor istorice și a fost organizat în stilul parcurilor engleze: are mai multe intrări, două dintre acestea fiind situate înspre Bulevardul Regina Elisabeta, două spre Bulevardul Schitu Măgureanu și una spre strada Știrbei Vodă.

Inaugurat în anul 1854, parcul are o poveste care începe mult mai devreme, încă din anul 1780. Atunci, Alexandru Ipsilanti, domnul Țării Românești de la acea vreme, i-a cerut ”Marelui Cișmigiu”, șeful lucrărilor de cișmele ale orașului, să construiască două cișmele în această zonă.

Mirel Palada condamnat la muncă la Administrația Cimitirelor

Curtea de Apel București s-a pronunțat în cazul sociologului Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului României, care a fost condamnat definitiv la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare, respectiv la 3 luni de muncă în folosul comunității. 

Mirel Palada a intrat în atenția autorităților după ce s-a urcat băut la volan și a refuzat să i se ia probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Nu este pentru prima dată când sociologul are problema cu legea. În anul 2021, Palada a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, după ce în timpul unei emisiuni difuzate pe B1 TV l-a agresat pe Mihai Goțiu, senator USR la vremea respectivă. La acel moment, acesta a fost obligat să îi achite lui Goțiu suma de 5.000 euro drept daune morale.

Dacă, într-un interval de 3 ani de la condamnarea definitivă și de la încheierea perioadei de supraveghere, persoana săvârșește o altă infracțiune, pedeapsa ar trebui să treacă la executare. Cu toate acestea, în cazul particular al recentei condamnări a sociologului, acesta nu va fi încarcerat întrucât infracțiunea a fost săvârșită anterior pronunțării sentinței definitive în dosarul privind agresiunea lui Mihai Goțiu. Pentru a-și îndeplini obligațiile, Palada va fi obligat să efectueze o perioadă de trei luni de muncă în folosul comunității fie la ADP Sector 2, fie la Administrația Cimitirelor, instituție care funcționează sub autoritatea Primăriei Capitalei.

Poliția locală sector 2- umilință și batjocură …AȘA SĂ VĂ AJUTE DUMNEZEU

Politia Locala Sector 2 – umilinta si batjocura la adresa salariatilor
Domnul “milițian” Anghelus Adrian si Domnul Toma Adrian, noul director  pe care  l-a investit actuala conducere umilesc personalul administrativ de curatenie, care este obligat sa se descalte la intrarea in birourile personale că doar și au luat oameni “pe persoana fizică” sclavi care sa ii slujeasca.
Domnul Director nu sunteti capabil sa achizitionati mopuri diferite, pentru  curatenia birourilor  si a toaletelor?
se utilizeaza aceleasi mopuri, dar impuneti personalului, femei de altfel, sa se descalte la intrarea in birou?.
Sunteti pe proprietatea dvs? (noi stim că aveți comportament asemănător cu principiile dumneavoastră de CAIMACAN al Politiei Locale Sector 2.
Poliția Locală Sectir 2 când am lecturat legea ultima data era o  institutie publica, nu proprietatea dvs, iar personalul, chiar si de executie trebuie respectat. Domnul Toma, dintr-un umil sofer al Domnului Ontanu, fara studii  si fara educatie, va permiteti cam mult.
Inca o dovada a modului in care conducerea Politiei Locale sector 2 discrimineaza  femeile si  incalca principiul egalitatii intre femei si barbati.
 Asteptam institutiile cu atributii in domeniu si ONG-urile sa reactioneze!!!
DOMNILOR LAȚUL SE STRÂNGE, ESTE FOARTE APROAPE NU UITAȚI “ pe scara care urcați, pe acolo ve-ți coborâ”
TIC TAC TIC TAC TIC TAC

În speranța că va fi reales primar al sectorului 2….să sperăm ca NU, Radu Mihaiu …

Conducerea Politiei Locale Sector 2, la ordinul Primarului Radu Mihaiu, a dispus politistilor locali, in cursul zile  de luni, dupa sedinta de comanda saptamanala de la Primaria Sector 2,  sa lase in pace Asociatiile de proprietari, agentii economici si cetatenii Sectorului 2, sa nu aplice amenzi, indiferent de constatari, pentru a nu supara comunitatea pe perioada campaniei electorale.
Domnule Primar, Politia Locala este o institutie neutra, fara implicare politica si in slujba cetateanului, nu un instrument al primariei, care  imparte afisele electorale pentru intalnirile din sector.

Să cunoaștem candidații la primăria Corbeanca

Având în vedere că mai sunt 3 săptămâni până la alegerile din iunie, dorim să prezentăm candidații la primăria unei comună extrem de importante aflată la doi pași de capitală, după cum urmează:

  • Adrian Hojda din partea formațiunii AUR
  • Ștefan Apăteanu din partea USR
  • Nicu Alexe din partea alianței PSD-PNL

Având în vedere că această comună este într-o continuă dezvoltare, se pare că infrastructura acesteia lasă de dorit, motiv pentru care este necesară o schimbare pentru a ridica această localitate la standardele pe care le merită.

Analizând candidații înscriși în cursă, observăm că Ștefan Apăteanu a militat alături de Asociația Civică Activ Corbeanca, însă fără mari rezultate. În speranța de a strânge în jurul dumnealui mai mulți simpatizanți, a încercat anumite demersuri privind calitatea mediului și a curățeniei, însă cu rezultate minore.

Având în vedere dezordinea și măsurile luate în ultima vreme de conducerea centrală a AUR la nivelul sectoarelor 2, 1 și 6, iată că și la Corbeanca s-a stabilit un candidat, în persoana lui Adrian Hojda care a fost în trecut viceprimar al comunei Corbeanca, dar fără rezultate notabile în cariera profesională.

Însă cum omul sfințește locul, iată că avem un candidat surpriză pentru funcția de primar pentru Corbeanca, în persoana domnului Nicu Alexe. Este actualul președinte al organizației PSD Corbeanca, președintele Fundației Activități de Ajutor Social, preot și antreprenor. Un om extrem de apreciat de comunitatea locală, care ani la rândul (mai bine de 10 ani) a condus o Parohie unde a lăsat ceva în urma sa. Este considerat de oamenii comunei ca fiind un bun administrator, un om dedicat comunității din care face parte, un om care nu face promisiuni electorale de campanie și dorește să dezvolte Corbeanca, întrucât până în prezent comunitatea nu a avut noroc de un bun gospodar. Totodată, acesta își propune să construiască creșe, grădinițe, after-school în funcție de nevoile comunității și să acceseze fonduri europene pentru achiziționarea de autobuze electrice necesare transportului elevilor din localitate.

Lăsăm locuitorii frumoasei comune Corbeanca să aprecieze oamenii care merită votul lor pe data de 9 iunie 2024.

 

Șoferii prinși conducând băuți sau drogați pot rămâne fără permis timp de zece ani

 

 

Parlamentul a adoptat marți proiectul de lege care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis auto.

„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat marți senatorul Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului legislativ.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în scopul îmbunătăţirii cadrului normativ din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi pentru’”, a anunțat el. Camera Deputaților era camera decizională pentru acest proiect de lege, care a fost aprobat în decembrie anul trecut de Senat.

Proiectul a fost depus în luna septembrie a anului trecut în parlament.

„După #LegeaAnastasia, a venit, iată, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a mai transmis miercuri senatorul PSD.

Legea va merge acum la promulgare la președintele Iohannis. Ea poate fi consultată integral pe site-ul Camerei Deputaților .

Caracatița lui Nicușor Dan din Primăria Capitalei

Caracatița din jurul primarului general al Capitalei s-a întins din ce în ce mai mult în administrația publică și ajunge la zeci oameni de încredere care se bucură de locuri călduțe pe funcții publice bine garnisite. Surse din Primăria Capitalei ne-au ajutat să surprindem rețeaua formată de oameni loiali ai lui Nicușor Dan, construită cu migală în cei patru ani de mandat. Mulți dintre ei au fost aduși în primărie pe filiera „mentorului” său Ludovic Orban.

Potrivit surselor noastre, caracatița s-ar fi construit după teoria șirului. Nu cel din matematică, familiar lui Nicușor Dan, ci mai degrabă pe teoria șirului PCR (pile-cunoștințe-relații).

Ecuațiile necunoscute din Primăria Captalei

  • Ludovic Orban, fostul președinte PNL îl susține pe Nicușor Dan la alegerile de la Primăria Municipiului București;
  • Ludovic Orban o angajează, prin intermediul lui Nicușor Dan, pe apropiata acestuia Carmen Mădălina Hristu pe funcția de director executiv Planificare Investiții;
  • Nicușor Dan își aduce șefa de campanie, Diana Pungă, pe funcția de administrator public, în același timp o împuternicește să se ocupe de tot ce înseamnă activitatea ASPA – Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București (funcție deținută până la incidentul cu femeia ucisă de câini pe Lacul Morii);
  •  Apoi administratorul Diana Pungă l-ar fi adus pe Costinel Radu, tânăr pensionar (nu se cunoaște exact motivul pensionării forțate), din cadrul Jandarmeriei Române, pe funcția de consilier personal al lui Nicușor Dan; În data de 28.04.2024, a fost surprins cu mașina de serviciu B20DGU în localitatea Fierbinți – jud. Ialomița, transportând materiale de construcții pentru vila pe care o  construiește.
  • La rândul lui, Radu Costinel  a fost fanul lui Eduard Valentin Stroe pentru funcția de director general la Poliția Locală București. Acesta își achită promisiunea față de primarul general și față de Costinel Radu și își „câștigă” funcția de director general prin aplicarea controversatei amenzi de 35 de milioane de euro, din zona retrocedată IOR imediat după numirea în funcție. Vom reveni cu detalii incendiare!
  •  O dată cu descălecarea lui Eduard Valentin Stroe la Poliția Locală București, a început o adevărată epurare a funcționarilor publici de acolo, concomitent cu aducerea mai multor persoane de la Corpul de Control în cadrul DGPLCMB pentru a ocupa funcțiile vânate chiar de membrii Corpului de Control (George Pană, Mădălina Boboc, Ionuț Marius Crețu, Claudia Potinteu). De simpatia lui Eduard Valentin Stroe se bucură și afaceristul Lucian Vicențiu Dobre, un apropiat al mai multor patroni din media, dar și Petruța Petrof, soția fostului șef al Regionalei Vamale București, Paul Petrof, cel arestat de DNA.
  • Prin Tănase Stamule, omul PNL, estimat de sursele noastre drept păpușarul din spate, apropiat al lui Ludovic Orban, sunt aduși în cadrul PMB Daniela Grigoraș pe funcția de director executiv al Corpului de Control al Primarului General și Răzvan Munteanu, fostul șef de cabinet al primarului Daniel Tudorache. Despre soția lui Răzvan Munteanu, Elvira Muntean, se cunoaște că are legături cu diverse firme de publicitate, inclusiv stradală.
  • Este rândul Danielei Grigoraș și Tănase Stamule să propună, așa că Nicușor Dan a adus-o și pe Georgeta Raportaru și pe Mădălina Boboc și George Pană (ambii la Corpul de Control) utili în comisiile de disciplină pentru a-i executa pe cei care au greșit față de primar și Primărie, spun sursele. Tot Tănase Stamule ar fi intervenit inclusiv în comisiile de disciplină de la DGPLCMB și PMB, unde și-ar fi impus oamenii, iar cei care nu au percutat la ordine și-au luat „la revedere” de la funcțiile deținute.
  • La propunerea lui Răzvan Munteanu, fostă persoană importanță la Primăria Sectorului 1, despre care vorbea presa ca ar deține pepiniera de cadre a PMB, au fost aduși Vlad Armeanu, fost șef la Disciplina în Construcții Poliția Locală Sector 1 (în prezent ocupă funcția de director executiv la Ordine Publică), Ionuț Deaconu, fost Director general Poliția Locală S1( în prezent ocupă funcția de Șef de Serviciu DGPLCMB), Mariana Ioniță (ocupă funcția de șef Serviciu Ordine Publică, în coordonarea lui Vlad Armeanu) și Cristiana Dinu, persoană apropiată de Ionuț Deaconu, i s-a dat funcția de șef Birou Sesizări DGPLCMB, în coordonarea lui Ionuț Deaconu.
  • Tot prin Răzvan Munteanu ar fi fost aduși, susțin oameni din Primărie, alți apropiați ai lui Nicușor Dan: Matei Damian (actualul arhitect șef), Șerban Laurențiu Anghel pe funcția de expert;
  • Tot Ludovic Orban ar fi „vinovatul” că Nicușor Dan a menținut-o pe avocata Andreea Mihaela Miu, ba mai mult a și cocoțat-o pe funcția de director de cabinet al primarului general;
  • A venit apoi rândul lui Tinel Speranțiu Ticu. Adus mai întâi consilier personal al lui Nicușor Dan, a fost ulterior uns director general la Achiziții Publice;
  • Un alt bun prieten al lui Ludovic Orban, Victor Tărtăcuță, a fost și el recompensat cu funcția de director executiv la Direcția Transporturi;
  • Iar Victor Tărtăcuță nu ar fi rămas insensibil la caracterul lui Nicușor Ghiță (Nicolae în buletin), care a preluat, cu parafa lui Nicușor Dan, șefia Direcției de Integritate;
  • Tot pe filiera Victor Tărtăcuță ar fi venit și Adrian Corneliu Ionescu, cooptat de Nicușor Dan de la Poliția Locală Sector 4, în trecut un apropiat al lui Cristian Popescu Piedone, pentru a ocupa o funcție în cadrul Corpului de Control al Primarului General;
  • Ștefan Florescu – personaj controversat, fost subaltern al primarului Cristian Popescu Piedone, fost șef al Administrației Piețelor Sector 4. Acesta are susținerea PMP. În prezent, a fost promovat de Nicușor Dan ca director general adjunct la Administrația Străzilor. Are relații apropiate atât de serviciu, cât și de partid, cu Marian Bârgău – director general al Administrației Străzilor, și el membru PMP.
  • Corina Bega – director general ALPAB. Ar fi fost recomandată de fostul viceprimar Horia Tomescu, fiind membră remarcabilă în cadrul USR.
  • Oana Sivache – director ASSMB, apropiată a lui Nicușor Dan, cât și a fostului ministru Vlad Voiculescu. Aceasta este anchetată de procurorii anticorupție pentru luare de mită, împotriva sa fiind dispuse măsuri  preventive.
  • Ong-ista Ștefania Simion, fost consilier juridic la asociația Salvați Bucureștiul, înființată de Nicușor Dan, a fost angajată de primar mai întâi consilier personal pe probleme juridice și de mediu, iar din 2022 este înscăunată director al Administrației Parcului Văcărești, aflată tot sub aripa protectoare a lui Nicușor Dan. De bine ce a condus această oază de verdeață a capitalei, pe suprafața ariei protejate au avut loc numeroase incendii de vegetație, în luna februarie aceasta fiind sancționată de Garda Națională de Mediu cu o amendă consistentă pentru proastă gestionare și pentru că nu a fost în stare să ia măsuri împotriva incendiilor de vegetație care se produc frecvent pe această suprafață.
  • Sebastian Buși este politician venit din rândurile PNL, acesta câștigă funcția de consilier general al Capitalei, ajutând cu 60 000 de lei echipa candidatului Nicușor Dan în campania acestuia din 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@cetateanul.net

O întrebare pe zi azi candidatul PSD la primăria sectorului trei dl Robert Negoitā

Este adevărat câ la ultima donare de sânge, sângele dumneavostrǎ a fost respins deoarece era neconform???

din regulament reținem pentru ce afecțiuni și din ce cauze se respinge donarea:

afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; sub influența substanțelor interzise
hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat
persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.