luni, 3 iunie 2024

Publicat la 6/03/2024 06:13:00 p.m. de

S-a răsturnat cu tractorul după ce i-a explodat pneul. Era și băut.

 

Polițiștii rutieri intervin la un autoaccident produs pe DN 14, la ieșirea din Dumbrăveni spre Mediaș. Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul după ce i-a explodat cauciucul. Șoferul era băut.

foto: IPJ Sibiu

„În timp ce conducea un tractor dinspre Dumbrăveni spre Mediaș, pe fondul defecțiunilor tehnice (explozie pneu), un bărbat în vârstă de 61 de ani, din Șaroș pe Târnave, a pierdut controlul direcției de deplasare și s-a răsturnat în șanț”, a explicat Elena Welter, din cadrul IPJ  Sibiu

Șoferul a fost preluat de o ambulanță. „Șoferul, un bărbat de 61 de ani, a suferit politraumatisme prin accident rutier și un atac de panică.
După evaluarea medicală și primul ajutor, victima a fost transportată la CPU Mediaș ăn stare stabilă”, a declarat Vasile Scridon, purtător de cuvânt în cadrul SAJ  Sibiu.

D asemenea, testarea alcoolscopică a tractoristului a indicat un rezultat de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului, respectiv vătămare corporală din culpă”, conchide Elena Welter.

Fără mari probleme de trafic.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/03/2024 02:03:00 p.m. de

Daniela Cîmpean despre investițiile în infrastructură: „Acum e mai simplu să fim împreună!” (CP)

 

Președinta PNL a  Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat ce au la bază  toate investițiile realizate în domeniul infrastructurii și ce înseamnă, în afară de banalul asfalt, toată   această muncă.

„Am reușit să modernizăm complet, ca la carte, cele mai importante drumuri ale județului și să obținem, odată cu asta, mai mult decât simple avantaje de deplasare. Agitația de zi cu zi face ca, uneori, să ne scape din vedere câștigurile pe care un drum reconstruit din temelii le oferă –  începând,  în primul rând,  cu siguranța, dar continuând cu timpul câștigat alături de familie, prin scurtarea duratei de călătorie, cu reducerea oboselii conducătorilor auto și cu avantajele economice. Am reușit, având în minte toate aceste rațiuni, să  obținem fonduri europene pentru drumuri care să asigure, prin lungime,  toate avantajele de mai sus cât mai multor locuitori. Astăzi, după atâtea și atâtea șantiere,  ne este mult mai simplu să fim împreună” – explică Daniela Cîmpean.

foto: Peste 650 de km de drumuri județene modernizate și reparate

Una dintre marile lucrări  recente  ale județului  Sibiului  a fost modernizarea DJ 141 C, cel care va asigura o nouă legătură rutieră corespunzătoare cu județul Alba. Investiția vine ca o completare firească a altui mare proiect, DJ Slimnic- Păuca, un drum de 33 de kilometri complet refăcut.

“Am modernizat complet DJ 107 B care leagă Valea Târnavelor de Țara Secașelor, o investiție de peste 106 milioane de lei, foarte complexă, dar care a decurs foarte bine. A urmat DJ 141 C, Bogatu Român- Broșteni- graniță cu județul Alba, iar de curând am anunțat  că a venit rândul modernizării  drumului  care leagă Apoldu de Jos de Gusu și de DJ 107 B. Am  lucrat etapizat și reușim , iată, astfel, să oferim variante de conectivitate optime sibienilor din acea parte a județului” – spune Daniela Cîmpean.

Practic, prin aceste investiții, locuitorii din Păuca, Presaca, Bogatu, Ludoș, Gusu, Armeni, Topârcea și chiar din Mândra și Slimnic au la dispoziție variante moderne de deplasare și conexiuni sigure  la A1 și chiar la A10, prin Cenade  și Blaj.

“Toate investițiile Consiliului Județean au urmărit interesul locuitorilor  din comunitățile străbătute de aceste drumuri. Și nu a fost niciodată ușor. Odată cu modernizarea drumurilor am realizat trotuare în localități  acolo unde a fost posibil, stații de autobuz, ba chiar am reușit să protejăm imobile” – rememorează Daniela Cîmpean.

Președinta CJS își aduce aminte de situația din satul  Țapu (comuna Micăsasa), acolo unde consolidările realizate odată  cu modernizarea celor 35 de kilometri ai DJ 106 B, au salvat câteva imobile din calea alunecărilor de teren.

“Șura Mică-Țapu a fost o lucrare de peste 150 de milioane de lei  pentru care am atras, de asemenea, fonduri europene. Întregul drum a fost lărgit, devenind astfel mult mai sigur. Pe întreaga lungime a drumului s-au amenajat peste 650 de căi de acces către proprietăți fiindcă întotdeauna când am mers între ei, oamenii ne-au cerut să ținem cont de asta”, spune Daniela Cîmpean.

foto: Lucrările de consolidare au salvat casele și curțile locuitorilor din Țapu de la marginea DJ 106B

Președinta recunoaște că uneori au fost și voci nemulțumite pe parcursul realizării acestor investiții, dar că, până la final, toți cetățenii au fost convinși de buna credință a autorităților.

“Am investit în locuri unde, trebuie să spunem asta cu toată sinceritatea,  dacă nu atrăgeam fonduri europene, probabil, asfaltul ajungea peste zeci de ani și   în comunități în care trotuarele nu erau printre prioritățile imediate, ținând cont de restul problemelor. Și a trebuit să ne adaptăm la realitățile din teren. Îmi aduc aminte de câte ori am mers la Loamneș pentru identifica  soluțiile cele mai bune atât pentru cetățeni, cât și pentru autorități, cele care să fie posibile tehnic. Unii voiau să-și poată parca mașinile în fața caselor, alții să aibă borduri… Astăzi, drumul județean care străbate Loamneșul spre  Hașag și Soroștin este ca-n palmă și oamenii  sunt mulțumiți de investiția noastră”, spune Daniela Cîmpean.

foto: Întâlniri cu cetățenii din Loamneș pe tema noilor accesuri spre proprietăți

Consiliul Județean Sibiu a creat oportunități de dezvoltare tuturor acestor localități.

“Deseori drumurile noastre, județene, sunt mai libere și mai plăcute decât cele naționale. Este o plăcere mersul la Sighișoara pe Valea Hârtibaciului, la fel cum este mersul la Biertan pe  drumul  modern și  sigur de  la Richiș. La Mediaș se poate ajunge acum foarte bine  prin Bârghiș și Moșna, pe un drum deosebit” – spune Daniela Cîmpean.

Infrastructura județului se va completa, an de an, cu piste de biciclete, așa cum cer sibienii și  așa cum cer timpurile.

„Pentru a ne bucura de tot ceea ce înseamnă acest județ avem nevoie de drumuri, dar avem nevoie și de poteci de munte și  piste de biciclete. Am amenajat peste 800 de km de trasee montane, am realizat o pistă de biciclete, în parteneriat, între Avrig și Mârșa și continuăm: se lucrează la pista completă Sibiu-Rășinari și va urma pista Sibiu-Cisnădioara” -spune Daniela Cîmpean.

foto: Pista de biciclete Avrig – Mârșa, construită în parteneriat cu Primăria Avrig

În materie de drumuri, urmează alte două  mari provocări, ambele  cu documentațiile contractate: drumul Cristian-Orlat-Săliște-Tilișca-Jina- graniță județ Alba și  drumul Sibiu-Păltiniș-Gâtul Berbecului-Sadu-Tălmaciu-Avrig-Săcădate-Nou Român.

„Aceste două proiecte vizează dezvoltarea unor oportunități extraordinare. Viața sibienilor  care trăiesc de-a lungul lor se va schimba! Vor avea nu doar o modalitate sigură de transport, ci și ocazia de a  pune pe harta turistică  a județului comorile zonelor lor. Iar pentru Păltiniș, drumul este o alternativă de trafic absolut necesară pentru anii care vor urma” -spune Daniela Cîmpean.

De altfel,  accesibilitatea turistică mai bună a  Păltinișului  (stațiune aflată în administrarea Primăriei Sibiu) va fi asigurată de Consiliul Județean  și prin Varianta Ocolitoare Sibiu Sud. Aceasta va permite turiștilor care vin din afara Sibiului, dar și locuitorilor din Șelimbăr și  Cisnădie sau din unele cartiere ale Sibiului să ajungă la Păltiniș fără a  mai intra în traficul din municipiul Sibiu.

“Varianta Ocolitoare este o gură de aer pentru municipiul Sibiu și o ocazie de dezvoltare pentru Rășinari și alte comunități. Este evident deja că la Tropini se construiește. Se va construi și pe platforma fostei Sitex Dumbrava. Valorile de trafic vor crește extraordinar, iar lor li se vor adăuga cele de week-end,  aferente Muzeului ASTRA sau Grădinii Zoologice. Ne preocupă toate acestea și nu putem aștepta ca răul să se întâmple” – spune Daniela Cîmpean.

Varianta Ocolitoare Sibiu Sud (VOSS) are alocate deja 46 milioane lei pentru despăgubirile impuse de traseu, iar CNAIR a elaborat Auditul de siguranță rutieră- faza de studiu de fezabilitate.

“Continuăm implementarea unei strategii care, deși se referă la drumuri și conectivitate, înseamnă, de fapt, o creștere a calității vieții. Da, vom circula în condiții mai bune! Și, în plus, vom respira alt aer în municipiul Sibiu  prin îndepărtarea traficului și realizarea VOSS, vom putea să ajungem mai repede  <la țară>, la cei dragi, vom putea să ajungem simplu acolo unde natura este neatinsă sau acolo unde rețetele vechi încă dau gust mâncării. O să fim, poate, mai fericiți”  – spune Daniela Cîmpean, președinta PNL a Consiliului Județean Sibiu.

foto: Drumurile modernizate înseamnă siguranță în trafic și accesibilitate sporită

 

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015.

Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/03/2024 01:26:00 p.m. de

Mesajul primarului Gheorghe Roman, de Ziua Mediașului

Mediașul împlinește azi 757 de ani de la prima atesstare documentară. Cu acest prilej, primarul Gheorghe Roman a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare, pe care îl redăm integral.


Dragi medieșeni,
astăzi orașul nostru împlinește 757 de ani de la prima sa atestare documentară.
În weekend-ul pe care tocmai l-am încheiat, orașul nostru a îmbrăcat haine de sărbătoare, Primăria Mediaș organizând o serie de evenimente la care au participat mii de medieșeni.
Prezența d-voastră într-un număr atât de mare îmi arată că evenimentele dedicate zilei orașului nostru trebuie să continue.
Astfel, vineri, sâmbătă și duminică s-au organizat în diferite zone ale orașului și în satul aparținător Ighișu Noi următoarele evenimente:
- activități dedicate împlinirii a 30 de ani de la înființarea la Mediaș a Casei Memoriale a lui “Herman Oberth” și 130 de ani de la nașterea savantului;
- ⁠lansări de carte (Ion Mihai Ionescu, Lucian Răzvan Faloba, Mihai Chiriac) evenimente organizate la Primăria Mediaș;
- ⁠sărbătorirea Zilei Internaționale a Copilului la Hanul Greweln;
- ⁠Concurs de Șah la Hanul Greweln;
- ⁠meciuri demonstrative de fotbal și premierea copiilor de la ACS Mediaș la final de sezon competițional
- ⁠concurs internațional de gastronomie organizat de IPA Mediaș în curtea Muzeului Municipal;
- ⁠sfințirea troiței din satul aparținător Ighișu Nou;
- ⁠Sărbătoarea Baschetului, în program fiind meciuri demonstrative de baschet feminin și masculin și lansarea cărții : “ Mirajul Coșului-Vieți Sub Panou“ , autori - Ion Mihai Ionescu, Cornel Fugaciu, Cosmin Rareș Priscă;
- ⁠spectacole în fața primărie la care au participat atât tinere speranțe din Mediaș, cât și interpreți consacrați.
Vă mulțumesc tuturor pentru decența de care ați dat dovadă pe parcursul evenimentelor dedicate Zilelor Mediașului.
La mulți ani, Mediaș!
La mulți ani, medieșeni oriunde v-ați afla!”, a transmis primarul Gheorghe Roman.
Continuare
    Trimite prin e-mail
Publicat la 6/03/2024 10:12:00 a.m. de

Cu Ionuț Neacșa în poartă, România merge în optimi la EMF EURO 2024!

Cu medieșeanul Ionuț Neacșa în teren, sibianul Mircea Popa căpitan de echipă și atacantul debutant de la Juventus Sibiu Cătălin Tineiu, naționala de minifotbal a României a reușit aseară calificarea în optimile de finală ale  Campionatului European, turneu care se desfășoară în aceste zile la Sarajevo, în Bosnia.


În partida de debut, România a spulberat Turcia, scor 9-0, cu un debut de vis la un turneu final a sibianului de 25 de ani Cătălin Tineiu, care a reușit o dublă. Marcatori: Tineiu (2), Dumitrovici (2), Ungur, Mocanu, Sîplăcan, Nechita și Pop.

Aseară, România a depășit Polonia, scor 5-2, tricolorii remontând de la 1-2, după un penalti scos de Tineiu și transformat în gol de Balogh.

În această seară, de la 21,45, România va disputa meciul pentru locul I în Grupa D, în compania Ungariei, urmând ca în optimi să joace miercuri, 5 iunie.

Echipa pregătită de Virgil Bejenaru și-a propus un obiectiv cu adevărat uriaș. „După cucerirea, în premieră, a titlului mondial, anul trecut în noiembrie, la Ras al Khaimah, în Emiratele Arabe Unite, „tricolorii” noștri vor încerca acum să obțină și titlul european, unul care a venit ultima oară în vitrina noastră în 2015. La ultimele două ediții de EMF EURO, în 2018 și 2022, România a devenit vicecampioană europeană, acum încercând să urce o treaptă mai sus pe podium.”, transmite Federația Română de Minifotbal.


Continuare
    Trimite prin e-mail

duminică, 2 iunie 2024

Publicat la 6/02/2024 10:58:00 a.m. de

Județul Sibiu, exemplu în România: Daniela Cîmpean despre renașterea vieții culturale în localități, cu bani de la Consiliul Județean (CP)

 Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean  Sibiu a explicat că finanțarea proiectelor culturale din județ  are rolul de a impulsiona inițiativele locale și de a demonstra, odată realizate,  interesul crescut al sibienilor și turiștilor pentru evenimente.

foto: Inaugurarea Casei Artelor, monument istoric devenit hub cultural al secolului 21

„Suntem administrația județeană din România care acordă cea mai mare finanțare pentru Cultură, conștienții fiind de un lucru cert: cultura înseamnă educație. Ne propunem să punem în valoare toate comunitățile locale ale județului, indiferent de distanța la care se află  fiindcă toate, fără excepție, au un potențial enorm și fiindcă tradițiile, istoria și prezentul lor merită cunoscute. Încurajăm, astfel, prin Agenda Culturală, inițiativele din satele și comunele noastre și sprijinim proiectele pe care orașele, prin propriile structuri, le organizează˝, spune Daniela Cîmpean.

foto: Festivalul Cântecele Munților, Piața Mare a Sibiului

Consiliul Județean  Sibiu a creat câteva mecanisme de finanțare a proiectelor, care, însumate, au susținut   nu mai puțin de 933 de proiecte. Agenda Culturală se distinge prin numărul de proiecte și prin diversitatea locurilor de organizare a acestora. Spre exemplu, Consiliul Județean a cofinanțat prima ediție a evenimentului „Micăsasa de Bun Gust”, în 2023, dedicat culturii gastronomice. La Târnava, Consiliul Județean a susținut  financiar Festivalul Romilor, cu câte trei zile de activități dedicate comunității.

foto: Diversitatea culturală sărbătorită la Târnava

„Practic, în absolut toate zonele județului, Consiliul Județean  Sibiu a cofinanțat evenimente, indiferent de distanța față de  municipiul Sibiu și indiferent de culoarea politică a primarilor, iar exemplele de mai sus confirmă, alături de multe altele, toate acestea˝, spune Daniela Cîmpean.

Președinta Consiliului Județean  Sibiu a  oferit și exemplul  „Picnicului Muzical” din Pădurea Steinburg din Agnita, eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu care a adus în fața locuitorilor orchestra Filarmonicii de Stat.

foto: Spectacol al Filarmonicii Sibiu susținut în Pădurea Steinburg, Agnita

„Îmi aduc aminte cu plăcere de toate inițiativele pe care Consiliul Județean le-a cofinanțat, fie că au fost organizate de autoritățile locale, fie de organizații neguvernamentale. Au fost momente în care localitățile  Sibiului și-au dezvăluit potențialul, au fost ocazii perfecte pentru promovare, dar au reprezentat – după părerea mea – și îndemnuri la acțiune. Îi încurajez pe toți cei care țin la localitățile lor, la tineri în mod special, să scrie proiecte!˝, a mai afirmat președinta Consiliului Județean  Sibiu.

foto: Membrii Comitetului European al Regiunilor în vizită la Muzeul Astra

Ca orice comoară, cultura trebuie protejată, dar și asigurate căile prin care de frumusețea și valoarea ei să se bucure cât mai mulți oameni, pe o durată mare de timp. Astfel, au apărut evenimentele în care sunt implicați copii din toate zonele județului  Sibiu„Am solicitat managerilor din toate instituțiile de cultură pe  care le coordonăm să creeze programe prin care copiii să afle despre tradițiile bunicilor, despre meșteșugurile lor, sau să devină consumatori de muzică bună și de carte. Iar lucrurile evoluează foarte bine: dansatorii de la Junii  Sibiului învață copiii din satele județului jocul popular; Muzeul Astra are numeroase programe, precum „Cufărul călător”, care promovează și valorifică materiile prime tradiționale și meșteșugurile; profesorii Școlii de Arte și Meserii transmit mai departe tainele instrumentelor muzicale și ale cântecului popular. Apoi, cartea prinde viață în proiectele Astra Adolescent, iar programele adaptate copiilor realizate de Filarmonică aduc în sala de concerte tânăra generație”, descrie Daniela Cîmpean.

Proiectelor celor cinci instituții județene li se adaugă interesul Ministerului Culturii, manifestat prin sprijinul constant al ministrului Raluca Turcan, deputat de  Sibiu.

foto: Dar de suflet pentru Junii Sibiului – celebra peană din Gura Râului

„Am reușit să punem pe harta evenimentelor culturale ale României inițiative care promovează satele județului, natura  și tradițiile culinare și să dezvoltăm odată cu acestea parteneriate serioase cu societatea civilă, cu instituțiile de cultură și cu autoritățile locale.

Localitățile redevin vii nu doar prin zugrăvirea fațadelor sau prin drumuri asfaltate, ci și prin vocile tinerilor talentați, prin meșteșugurile bunicilor și prin  tradițiile cu care ne mândrim˝– afirmă Daniela Cîmpean.

foto: Întâlnire cu tinerii cititori din Avrig, la Astra Adolescent

foto: Elevi ai Școlii Populare de Arte, promotori ai cântecului și jocului tradițional

Publicat la Comanda PNL Filiala  Sibiu, cod AEP 21240015.

 

Continuare
    Trimite prin e-mail